• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • НАЕК «Енергоатом» отримала ліцензію на промислову експлуатацію енергоблока № 4 РАЕС
    Опубликовано: 2006-04-07 10:52:00

    Рішення про надання НАЕК «Енергоатом» ліцензії на промислову експлуатацію енергоблока № 4 Рівненської АЕС було ухвалено на сьогоднішньому засіданні Колегії Державного комітету ядерного регулювання України.

    У своїй доповіді президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначив, що  добудову енергоблока № 4 РАЕС і введення його в експлуатацію було виконано у повній відповідності до вимог нормативних документів. За цей напружений для колективу експлуатуючої організації і, особливо, колективу Рівненської АЕС час було повністю виконано запланований обсяг робіт, передбачених програмами випробувань та освоєння проектної потужності. 

    Нагадаємо, що 16 серпня 2004 року компанія одержала ліцензію (серія ЕО № 000197) Держатомрегулювання України на введення в експлуатацію енергоблока № 4 РАЕС. 10 жовтня того ж року енергоблок № 4 Рівненської АЕС було підключено до об’єднаної енергосистеми України. Розпочався етап дослідно-промислової експлуатації, який згідно з ліцензією на введення в експлуатацію повинен закінчитися після завершення першого планово-попереджувального ремонту. На цьому етапі проведено освоєння потужності, виконано всі необхідні перевірки та випробування. Підтверджено проектні характеристики ядерної установки, пройшли обкатку технологічні системи нового енергоблока.

    Торік експлуатуюча організація «Енергоатом» подала заяву до Держатомрегулювання щодо одержання ліцензії на експлуатацію ядерної установки енергоблока № 4 Рівненської АЕС. Було надано необхідні документи, що підтверджують виконання законодавства. Зокрема:

    •          відповідальність експлуатуючої організації за можливу ядерну шкоду застрахована і підтримується на рівні, визначеному законодавством України;

    •          про наявність на РАЕС підготовленого персоналу належної кваліфікації;

    •          про безпеку ядерної установки, яка забезпечена та доведена в Остаточному Звіті з аналізу безпеки, з урахуванням даних, одержаних протягом дослідно-промислової експлуатації;

    •          про постійне проведення заходів із підвищення безпеки відповідно до вимог чинного законодавства України.

    Протягом означеного періоду НАЕК «Енергоатом» спільно з ДКЯРУ було виконано низку заходів,  обумовлені  для надання ліцензії. Серед них: питання підготовки персоналу, дотримання культури безпеки, забезпечення системи управління якістю, аварійного реагування, виконання заходів з підвищення безпеки та модернізації, радіаційної та пожежної безпеки, фізичного захисту, впливу на довкілля тощо. 

    З 20 по 24 березня 2006 року комісія ДКЯРУ провела комплексне інспекційне обстеження готовності експлуатуючої організації до здійснення діяльності на етапі експлуатації ядерної установки четвертого енергоблока РАЕС. Вона не виявила принципових недоліків, які були б перешкодою для одержання ліцензії на експлуатацію ядерної установки № 4 Рівненської АЕС. Висновки комісії засвідчили: компанія виконала практично всі умови для здійснення діяльності на етапі експлуатації ядерної установки.

    Аналогічні висновки зробили й міжнародні експерти. Так, присутній на колегії Ніколя Тріко - представник французької компанії «Ріскаудіт», яка на замовлення Євросоюзу виконувала  експертний аналіз робіт з підвищення безпеки енергоблоку, зазначив, що результати експертизи «Ріскаудіту» співпадають з висновками інспекції ДКЯРУ, що провела обстеження Рівненського четвертого та аналіз показників безпеки. «Незважаючи на затримку з наданням «Енергоатому» позики від ЄБРР на модернізацію та підвищення безпеки на нових енергоблоках українських атомних електростанцій, Рівненська АЕС доклала максимум зусиль та досягла необхідного рівня безпеки, що відповідає міжнародним стандартам», - зазначив європейський експерт.

    «Ми прагнемо і будемо постійно підвищувати безпеку мирного використання атомної енергії, - наголосив Юрій Недашковський. – Це не гасло, а – основний принцип і основна умова діяльності нашої Компанії. Експлуатуюча організація ДП НАЕК «Енергоатом» чітко усвідомлює свою відповідальність за надійну і безпечну експлуатацію енергоблока №4 Рівненської АЕС, покладену на неї Законом «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та Урядом України, і надає цьому найвищого пріоритету у своїй діяльності». 

    Міністерство палива та енергетики  України










    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.