• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Українська металургія занепадає...
    Опубликовано: 2005-11-15 10:30:00
    Сьогодні металургія України переживає не найкращі часи. За словами міністра промислової політики Володимира Шандри, українська металургія останні 9 місяців працювала в умовах значного зниження попиту на металопродукцію. Це сталося через те, що Китай досить різко зупинив свій імпорт і вийшов на серйозні об’єми експорту. Але Міністерство промислової політики сподівається, що цю кризу вдасться подолати.
     
    За словами В. Шандри, українська металургія дуже сильно залежить від кон`юктури на зовнішніх ринках. «Від усіх обсягів промисловості біля 25% ВВП — це металургія, біля 43% валютної виручки надходить від металургії»,— зазначив він.
     
    Українські металургійні заводи сьогодні завантажені на 96-98%. І для того, щоб нарощувати обсяги в металургії потрібно або робити серйозну реконструкцію металургійних заводів, або будувати нові. Адже такі темпи росту, які були раніше, на цих потужностях вже неможливі.
     
    Він повідомив, що споживання металу в Україні на душу населення складає приблизно 160 кг. В країнах Центральної та Західної Європи (Чехія, Бельгія, Данія) цей показник становить біля 600 кг на душу населення. В Китаї споживання металу складає біля 1000 кг на душу населення, а в Саудівській Аравії — біля 1200 кг.
     
    «Якщо ми вийдемо на європейський рівень по споживанню металу, а це 600 кг на душу населення, то практично 90% металургійної продукції буде залишатися в середині країни»,— підкреслив В. Шандра. Він зазначив, що сьогодні першочерговим завданням в Міністерстві промислової політики та Кабінеті Міністрів є підвищення споживання металопродукції в середині України. За його словами, це повинно відбуватися за рахунок підвищеного попиту на машинобудування і, безумовно, на будівництво. Тобто це ті дві сфери, які найбільше споживають металургійної продукції. Якщо вийти на такі показники, то металургійна галузь України буде набагато менше залежати від зовнішньої кон’юктури.
     
    Виникає питання, що ж робити для того, щоб підвищити в країні споживання металу? На це В. Шандра відповів: «Тут від Міністерства не дуже багато залежить, але ми намагаємося вдосконалювати наші заводи по машинобудуванню. Ми робимо програми, і наразі такі програми є, необхідно, щоб в нас було і зварювання кузова, і щоб більше металу все ж таки йшло на автомобільне будування, на енергетичне машинобудування. По-друге, це безумовно вдосконалення роботи уряду. Уряд зробив серйозну програму по іпотеці і іпотечному будівництву, що може різко збільшити споживання металу. І по-третє, це безумовно дороги, куди йде дуже багато металу». В. Шандра також додав, що на сьогоднішній день Міністерством розробляється програма відносно поставки напівфабрикатів металу за кордон. Проте, він зазначив, що експорт металу за кордон є небажаним.
     
    Він також повідомив, що Міністерство промислової політики зараз працює над створенням корпорації енергетичного машинобудування. Створення цієї корпорації дозволить збільшити конкурентоспроможність українських підприємств енергетичного машинобудування. Це робиться також для того, щоб можна було виходити єдиним замовником як на зовнішні, так і на внутрішні ринки.
     
    «Ви знаєте, що є таке підприємство як „Електротяжмаш“, яке виробляє генератори, є підприємство „Турбоатом“, яке виробляє турбіни, але замовники хочуть мати справу з однією юридичною особою, яка може „під ключ“ зробити один єдиний турбінний цех»,— зазначив він.
     
    За його словами, планується, що до складу корпорації приєднається «Електротяжмаш» та «Турбоатом».
     
    Загалом промисловість України за 9 місяців поточного року принесла до державного бюджету 7 млрд. 923 млн. гривень. В. Шандра зазначив, що на аналогічний період минулого року ця сума складала 5 млрд. 190 млн. гривень.
     
    В цілому, за його словами, промисловість України за 9 місяців працювала в умовах нестабільного законодавства. «Було скасовано ряд пільг, були змінені зони пріоритетного розвитку, вільні економічні зони. Ви знаєте, що була різка ревальвація гривні, що відбилося на експортно-орієнтованих галузях промисловості. Зокрема, конкурентоспроможність впала на 15%. Ми знаємо, що приблизно 60% української промисловості працює на експорт. Тому галузям було надзвичайно важко»,— повідомив він.
     
    Темпи росту української промисловості за останні 9 місяців були такими:
    - машинобудування гірничо-металургійного комплексу склало 131% відносно минулого року;
    -енергетичне, хімічне і нафтогазове машинобудування склало також 131%;
    - автомобільна промисловість — 122%;
    - виробництво електронно-обчислювальної техніки 120%;
    - сільськогосподарське машинобудування — 114%;
    - верстатоінструментальна промисловість — 111,7%;
    - електротехнічна промисловість — 105,8%;
    - суднобудівна промисловість — 125,3%;
    - приладобудування — 123,3%;
    - авіаційна промисловість — 111%;
    - радіоелектронна промисловість — 105%;
    - промисловість засобів зв’язку — 100,8%;
    - промисловість в оборонних галузях — 118%;
    - хімічна та нафтохімічна промисловість — 110%;
    - легка промисловість — 102,3%;
    - деревообробна промисловість — 119,8%.
     
    За словами В. Шандри, за цей час значно покращилася прибутковість підприємств. Якщо за 9 місяців минулого року прибуток у підприємствах складав 4 млрд. гривень, то в цьому році за 9 місяців прибуток склав 6 млрд. 800 млн. гривень. Він також зазначив, що доходи населення виросли на 25,6%. Зокрема, середня зарплатня в Україні сьогодні становить 1,045 гривень.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.