• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Зробимо Україну житницею Європи!
    Опубликовано: 2005-08-03 15:11:00

    Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський заявив, що через два роки натхненної і самовідданої роботи аграріїв із чітким дотриманням інтенсивної технології вирощування зернових дасть змогу побити всі рекорди валового виробництва, заготовляти не менше 60 мільйонів тонн збіжжя. 

    Перебуваючи в Харківській області міністр аграрної політики України Олександр Баранівський побував на жнивних полях і тваринницьких комплексах, відвідав Білокриничанський елеватор, підприємство з виготовлення олії «Стожар».

    Харківська область одна із тих, хто подає заявку на найвищу врожайність. За оперативними даними, слобожанський гектар видає нині в межах 35 центнерів ранніх зернових.  Це другий після Київщини показник.

    Міністр відмітив, що в області недостатньо високими темпами організовано збирання хлібів. Насамперед це пояснюється високим навантаженням на збиральний агрегат – майже 215 гектарів. Проте в більшості господарств південних областей жнива вже закінчилися і було б правильно, якби керівники і фахівці поспішили укласти угоди на використання вивільненої з роботи техніки. Тут би мали себе проявити сільськогосподарські органи. Але начальник Головного управління сільського господарства  Д. Тризна виявився людиною вчорашнього дня. Замість того, щоб займатися організацією збиральних робіт він затіяв скандали з підлеглими. Наразі 24 фахівці облсільгоспуправління написали заяви про те, що вони не бажають бути підлеглими чиновника, який є в своєрідним символом кучмівського режиму: оскільки до недавнього часу очолював одну із районних держадміністрацій.

    Міністр заявив про негайне вирішення питання про звільнення з посади начальника обласного сільгоспуправління. Це погоджено з керівництвом області.

    Олександра Баранівського вразив справжній безлад, який твориться на Білокриничанському елеваторі. У ході підготовки до жнив тут навіть не спромоглися вирівняти під’їздні шляхи, а дорога на самому підриємстві знаходяться просто таки в жахливому стані. Зерновози раз у раз провалюються в величезні вибоїни. Над підприємством аж до небес висить густа курява, територія підприємства нагадує швидше за все звалище сміття, а ніж дім для хліба святого, оскільки довкруги буяли такі бур’яни, що міністр навіть поцікавився у тамтешнього директора чи не водяться бува тут вовки. Зате сам керівник аж сяяв і вилискував. Виявилося, що трудиться він уже дев’ять років. Дізнавшись про це, а також поцікавившись економікою підприємства, Олександр Баранівський зробив висновок: поліпшення тут очікувати даремне. Тільки новий сучасний менеджер тут зуміє виправити ситуацію.  

    Виступаючи перед сільськогосподарським активом області, міністр заявив, що «є помітні зрушення в усіх галузях АПК, про що відмічено на засіданні Кабінету Міністрів, який підбив підсумки за півріччя. За цей же час помітно збільшилося поголів’я тварин, вирощено непоганий урожай ранніх зернових. Валовий збір зерна ранньої групи становитиме на рівні минулорічного, і складе не менше 33 мільйонів тонн. Особливо порадували площі, які вирощувалися з дотриманням усіх вимог інтенсивної технології. У доброму стані площі зернової кукурудзи. Отже, є всі можливості для того, щоб по валовому виробництву вже нинішнього року досягти показника минулого року. Якщо ми працюватимемо з такою ж наполегливістю і завзяттям, а для цього Міністерство аграрної політики України докладає всіх зусиль, то вже 2007 року Україна поб’є рекорди всіх попередніх років, вийде по валовому виробництву зерна на показник 60 мільйонів тонн. Ми зробимо Україну житницею Європи!» - впевнено заявив міністр.

    «Особливо мене радує те, - зізнався міністр, - що багато господарств займаються вирощуванням ріпаку. Це універсальна культура, яка дає олію, корми для тваринництва є чудовим санітаром поля, гарний попередник під зернові, а рентабельність виробництва його складає сто відсотків. Немає ніяких проблем щодо збуту його насіння. Сьогодні європейські держави з радістю закуповують по 1300-1400 гривень за центнер насіння хрестоцвітих. Але я мрію про той недалекий час, коли ми ріпак будемо власними силами переробляти на екологічно чисте пальне. Світовий досвід навчає: якщо бариль нафти коштує 61 долар США, стає вигідним виробляти пальне із насіння хрестоцвітих»

    Тривогу головного аграрія викликає стан із вирощуванням соняшнику. Скажімо, і на тій же Харківщині в структурі посівних площ він займає аж двадцять відсотків. «Це вдвоє більше від можливого, - заявив міністр. – Наразі грубо порушуються сівозміни. Подекуди соняшники сіють по соняшниках, хоча за всіма агротехнічними нормами ця культура в тому ж таки полі має з’явитися не раніше, ніж через сім років. Але це часто таки ігнорується в угоду тимчасовому зиску. Відтак, виснажуються ґрунти. Це не господарський підхід…»

    Міністр Олександр Баранівський заявив, що «одним із головних напрямів діяльності міністерства є відродження промислового свинарства. І тут є також помітні зрушення. Буквально в кожній області віднаходять шляхи нарощування великотоварного виробництва, оскільки приватне і дрібнотоварне виробництва фактично вичерпали свої можливості. Найбільш привабливими є технології Данії, як лідера світового виробництва свинини, але й французьких та інших зарубіжних фірм.»

    «Усі помисли фахівців нині повинні вже зосереджуватися на тому, - заявив міністр АПК, - щоб з осені закласти надійну основу під головний хліб - озимину. Більшість господарств повинні брати приціл на отримання на таких масивах не менше як стоцентнерні врожаї».

    Прес-служба Мінагрополітики

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.