• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ігор Шкиря: Партія Регіонів була і залишається в опозиції до діючої в Україні влади
    Опубликовано: 2005-10-06 12:49:00
    Підписання «Меморандуму порозуміння між владою та опозицією» в особах Віктора Ющенка та Віктора Януковича викликало двояку реакцію. Представники опозиції визнають цей документ значним досягненням. В свою чергу екс-прем’єрові та її оточенню такий крок Президента припав не зовсім до душі. Що ж виграли перші, в якому статусі, опозиція в лиці Партії регіонів, перебуває сьогодні, як діятимуть «регіонами» в разі кидка влади, які ймовірні варіанти політичних розкладів на передодні виборів погодився розповісти нашим читача народний депутат України, член фракції Партії регіонів у парламенті «Регіони України» Ігор Шкіря.

    - Чи можна після підписання Меморандуму вашу партію назвати опозиційною?

    - Я ще раз підтверджую, що Партія Регіонів була і залишається в опозиції до діючої в Україні влади. Ми не приймали участі ані в формуванні нового уряду Єханурова, не будемо приймати пропозиції ні на які інші портфелі, в тому числі і в регіонах. За те, що вчинено владою за останній рік і ще буде вчинено до парламентських виборів, ми відповідати не збираємось. Але як дійсні патріоти, йдучи за принципом “Україна понад усе”, ми готові до співпраці із Президентом, з урядом заради благополуччя громадян України.

    - Кажете, що Ваша партія готова до співпраці з Президентом та урядом, але водночас Партія Регіонів відмовилася брати участь у формуванні нового складу уряду і відмовилася від урядових портфелів. В чому ж проявлятиметься Ваша співпраця з владою?

    - По-перше я скажу ще раз: співпраця з владою, якщо і буде, то це буде робитися не заради президента, не заради прем’єр-міністра України. Ця співпраця може бути тільки заради народу України. Ми знаємо, яку відповідальність зараз несемо, тому ми не можемо робити таких дій, які б були скеровані на погіршення ситуації в Україні. Тому влада в будь-якому випадку за свої дії нестиме відповідальність сама. Ми ж не будемо їй заважати у роботі. Якщо владі буде потрібна наша допомога, як парламентарів у прийнятті якихось законопроектів чи якимось іншим чином ми будемо співпрацювати.

    - І все ж таки членам вашої партії, фракції пропонували обійняти якісь міністерські посади?

    - Ми не будемо пропонувати своїх кандидатур ні на які міністерські посади, ні на посади губернаторів. Влада сама має нести відповідальність за свою діяльність.

    - Не правдою є і те, що “регіони” підписали Меморандум в обмін на місце голови Донецької облдержадміністрації, якщо це так тоді хто очолить область?

    - Так. Це все вигадки вітчизняних журналістів, тих хто нам заздрить і не більше.

    - Які шанси у Єханурова залишитися на займаній ним посаді після виборів?

    - Хай Єхануров ще себе покаже, як прем’єр-міністр, але на сьогоднішній день я вважаю, його перспективи залишитися дуже низькими. Але, я ще раз повторюся це на сьогоднішній день. Якщо ж говорити про покращення політичної та економічної ситуації в країні то на це вплине не стільки призначення Єханурова, скільки політичний курс влади в цілому. Зараз влада мусить зосередитися на тому аби не допустити помилок котрих припустилася раніше і таким чином відновити інвестиційний клімат в державі та повернути довіру українців.

    - Після першого голосування по кандидатурі пана Єханурова з лав фракції були виключені депутати котрі проголосували “За”, окрім пана Звягільського. А вже у другому голосуванні всі члени фракції проголосували “За”. Чи доцільно було виключати Бойка і Матвієнкова і чи розглядається варіант відновлення їхнього членства?

    - По-перше, якщо говорити про пана Звягільського то в партій було прийнято рішення про те, що Звягільський мав причини для того щоб так проголосувати. А по-друге, сьогодні у парламентській фракції нашої партії двері відкриті для кожного. Тому якщо в Бойка і Матвієнкова є бажання співпрацювати з “регіонами” вони в першу чергу повинні зрозуміти, які помилки зробили і до чого вони призвели. Можливо тоді співпрацю з цими народними депутатами буде поновлено. Ми більше не можемо терпіти, коли рішення приймається колегіально, а потім хтось вважає для себе за важливіше не виконувати ці рішення.

    - Чи можливе повернення Валерія Коновалюка в лави вашої партії?

    - Моя думка, що його повернення до лав Партії Регіонів не можливе.

    - З яких причин?

    - Коновалюка вже не має в Партії Регіонів, і крапка. Можливо журналістам дуже хочеться, щоб ми робили йому піар далі, але ми цього робити не будемо.

    - Чи можна розглядати підписання Меморандуму, як спробу примирення між Партією Регіонів та НСНУ. Чи існують так звані таємні додатки про порозуміння між партіями?

    - Ніяких таємних додатків не існує. Те, що ця влада вже накоїла дуже багато помилок, за які треба буде відповідати, це факт незаперечний. І те, що на майбутніх парламентських виборах люди будуть голосувати не так як вони голосували рік тому я в цьому абсолютно переконаний. Я можу розглядати підписання Меморандуму тільки, як спробу примирення в Україні, а не між двома політичними силами. Я ще раз наголошую “примирення в Україні” заради спокою в державі.

    - При яких умовах можливий варіант співпраці Віктора Януковича з Президентом?

    - Опозиція - це головний контролер діянь влади. Через те Віктор Ющенко мусить бути більше зацікавленим в таких контактах, аніж Віктор Янукович. В будь-якій цивілізованій країні світу контакти між опозицією та владою розглядаються, як нормальні і корисні. В ситуації з Україною дуже погано є те, що до вересня цього року в нас не було подібного роду контактів.

    - Пане Ігорю, яку ж користь для себе виборола Партія Регіонів від підписання Меморандуму?

    - По перше, Меморандум розглядається, як політична необхідність заради збереження залишків економічної і політичної стабільності в Україні . По друге підписання цього Меморандуму стало визнанням колишнім лідером опозиції Віктором Ющенком, Віктора Януковича лідером нинішньої опозиції і домінуючої в ній ролі “Партії Регіонів”. І третє, більшість із вимог висунутих опозицією зафіксовані на папері і підкріплені підписом Президента.

    - Якою буде реакція партії в разі не виконання владою умов підписаного Меморандуму?

    - Про це вже неодноразово говорили, як наш лідер Віктор Янукович, так і решта представників нашої фракції, через засоби масової інформації. Якщо влада порушить хоча б один пункт даного Меморандуму наша партія залишає за собою право призупинити його дію і відізвати свій підпис.

    - Скажіть, будь ласка, яким чином і чи взагалі можливий варіант, після підписання Меморандуму поновлення на своїх посадах людей котрі були звільнені за політичні переконання?

    - Після підписання Меморандуму влада признала факт подібних репресій. І це я вважаю великим досягнення опозиційних сил. Ми сподіваємося, що таке більше не буде повторюватися. На мою думку Президент повинен публічно приструнити всіх представників органів влади по команді яких, а інколи без неї, через бажання вислужитися, вчинялися такі дії. Біда втому, що на місце тих десятків тисяч звільнених про які рапортували представники влади прийшли менш кваліфіковані та непідготовлені люди. А те, що робилося проти людей котрі під час виборчої кампанії були прихильниками Януковича, то це як мінімум аморально, якщо не злочинно.

    - Після підписання Меморандуму про конституційну реформу можна сказати, як про доконаний факт?

    - Конституційна реформа в Україні відбудеться чого б не робили її супротивники, вже пізно, вона відбудеться. І її результатом повинно стати зникнення політичної безвідповідальності. А народ вибиратиме парламент, який формуватиме більшість і буде нести повну відповідальність за формування та діяльність виконавчих структур.

    - Ваша партія братиме самостійну участь у наступних виборах, адже СДПУ(о) відмовилася від блокування з вами, чи все ж таки блокуватиметеся з іншими політичними силами?

    - Це СДПУ(о) так сказала, хто від чого відмовився. Тому я це не буду коментувати. Зараз це питання активно розглядається і можу Вам сказати, що є дуже багато політичних сил котрі б хотіли йти з нашою партією в одному блоці. Формат нашого майбутнього блоку наразі не є кінцевим і ми не збираємося відкидати ті пропозиції, котрі зроблять наш блок більш сильнішим. Наразі остаточне рішення не прийнято ведуться переговори. Знаю, що вже найближчим часом відбудеться черговий з’їзд партії на якому будуть розглянуті питання конфігурації блоку, будуть визначені стратегічні завдання, в тому числі і головний девіз цілої виборчої кампанії.

    - Які саме політичні сили висловили бажання блокуватися з Партією pегіонів?

    - Вони вже неодноразово називалися в засобах масової інформації. Тому зараз я не хочу про це говорити.

    - Як ви вважаєте в якому вигляді політичні сили України підійдуть до парламентських виборів?

    - На цю тему можна говорити і будувати прогнози не один день. Як на мене лідируючі позиції в парламенті за результатами виборів отримає “Партія Регіонів”, Блок Юлії Тимошенко, “Народний Союз “Наша Україна”, а потім соціалісти, комуністи і блок Володимира Литвина.

    - Як представники вашої партій ставляться до підвищення прохідного бар’єру для партій на наступних парламентських виборах?

    - Партія регіонів не боїться ніякого із запропонованих варіантів прохідного бар’єру до Верховної Ради. Ми не виступаємо ініціаторами збільшення бар’єру і можу вам із впевненістю сказати, що на парламентських виборах наша партія переможе.

    - Нині жваво обговорюється кандидатура Раїси Богатирьової, як претендента на місце віце-спікера українського парламенту. В середині партії обговорювали це питання, яке рішення було прийнято?

    - Наразі це питання обговорюється. І сказати, що Богатирьова була б гарним заступником означає нічого не сказати. Раїса Богатирьова кваліфікований депутат, політик, поміркована жінка і тому я вважаю, що вона на будь-якому місці могла б принести користь для своєї держави.

    - Чому Росія так різко змінила свої погляди щодо Юлії Тимошенко?

    - Ну чому журналісти саме так трактують питання про те що Росія змінила свої погляди, було змінено погляди? Та ще пів року тому Росія заявила про те, що вона знімає якісь там звинувачення з Тимошенко, а Інтерпол припиняє її розшуки. Звинувачення в економічних злочинах проти пані Тимошенко з’явилися не вчора. В цій ситуації головне не сплутати величезні проблеми, котрі створила корпорація “Єдині енергетичні системи” з політичними репресіями. А якщо вона щось накоїла, то відповісти за свої діяння вона може і через місяць, і через десять років.

    - А правда, що Ви народилися в Нью-Йорку?

    - Так це правда. Так до 1957-го року називалося село Новгородське Донецької області. Там минуло моє дитинство та юність.

    - Скажіть будь-ласка в душі Ви скоріше бізнесмен чи політик?

    - На даному етапі я скоріше політик. Але для мене найбільш проблематично відбувався перетворення мого світогляду. Розумієте в бізнесі все достатньо прозоро. У вас існує мета, ви маєте завдання, тож формуйте бізнес план і працюйте. В політиці усе набагато складніше. Найбільше мене шокувало те як в українській політиці легко зраджують, дворушничають, не виконують покладених зобов’язань.
     
    Андрій Пакош, Україна і час
     
    Партия Регионов


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.