• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ігор Шурма: Березовський фінансував демократію не за власним бажанням
    Опубликовано: 2005-10-13 11:15:00
    Сьогоднішнє засідання тимчасової спеціальної слідчої комісії показало, що вся робота комісії буде надзвичайно складною, оскільки такою ж делікатною є тема, і тому буде більше запитань, ніж відповідей.
     
    Тому у мене є пропозиція для преси: провести своє журналістське розслідування, аби комісію не звинувачували у якійсь заангажованості. Це по-перше. І по-друге — точаться різні розмови про те, що комісія виконала свою місію, свою функцію, і її роботу вже можна закривати. Я вважаю, що це абсолютно невірна позиція, оскільки досконалим став сам факт фінансування Березовським на суму 21 мільйон доларів. Чого? Ми поки що не можемо це з’ясувати. Але в період з липня 2003-го по грудень 2004 року фінансування йшло в Україну, і цього ніхто не спростовує, — саме в період виборчих перегонів. Тому, доти доки комісія не встановить як, чому і куди пішов цей 21 мільйон, рішення припиняти роботу комісії буде передчасним.
     
    Без сумніву, якщо в комісії будуть різні точки зору, то ми як представники опозиції будемо використовувати досвід опозиції 2002-2003 років. А якщо робота комісії буде блокуватися або затягуватися, ми будемо апелювати усіма фактами, які маємо, і звертатися до міжнародної спільноти.
     
    Я не схильний вважати, що не по кожному платежу можна буде довести, що саме він йшов на розвиток демократії. В такому випадку, напевне, міжнародна спільнота, яка має досвід побудови демократичного суспільства, буде робити свої висновки — чи мав місце факт фінансування, чи не мав.
     
    Хто конкретно називав фірми, куди перераховувались гроші? Березовський назвав лише два прізвища — Третяков і Жванія. Було наступне запитання: чи готовий він давати свідчення за те, що оприлюднив. Березовський відповів, і це озвучено в протоколі, що всі свої дії він робив свідомо, а також те, що він готовий приїхати в Україну і дати свідчення. Єдине, чого вимагає Березовський, це щоб вищі посадові особи держави гарантували йому безпеку.
     
    Об`єднані соціал-демократи пропонують провести журналістське розслідування.
     
    За час нашого спілкування, а це три години, я зрозумів, що Березовський — це досвідчений політик, який мислить стратегічно, несе відповідальність за все сказане, і це відчувається в усьому. Він не відмовив у жодному нашому запитанні, виважено підійшов до нашого діалогу. Єдине, коли він сказав "ні", це було запитання, яке поставив йому я. В своїй розмові він говорив про те, що у нього на сьогоднішній день існують тісні контакти з теперішнім оточенням Ющенка. Я просив назвати прізвища — і на це було єдине "ні" за три години розмови.
     
    Березовський фінансував демократію не з власної ініціативи. Він почав це робити після того, як до нього завітали Жванія і Безсмертний. І після того, як йому зателефонував Віктор Ющенко і особисто просив підтримати ці інститути. З того моменту почалося фінансування, яке тривало до грудня 2004-го року.
     
    Ми сьогодні говоримо лише про 21 мільйон, але крапки, наскільки я зрозумів, ще не поставлено. Я і сам дивуюся: навіщо Ющенку треба було телефонувати до Березовського? І відповіді не маю.
     
    Сподіваюсь, що комісія видалить всі темні плями, які нависли над Україною і її політикумом. Сьогодні Президент України може гарантувати безпеку Березовському. Запросити його сюди, щоб він дав всі свої свідчення у прокуратурі і у Верховній Раді. І тим самим поставити крапку — раз і назавжди. Але все це тепер залежить тільки від Віктора Андрійовича.
     
    Прес-служба СПДУ(О)


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.