• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Думка експертів: Чи подолає блок УНП-НРУ-„Собор”-КУН 3% бар‘єр на виборах-2006
    Опубликовано: 2005-10-13 14:29:00
    Лідер УНП Юрій Костенко заявив, що Українська Народна Партія веде переговори з Народним рухом, Українською республіканською партією «Собор» та Конгресом українських націоналістів про створення правоцентристського блоку для участі у парламентських виборах 2006 року.
     
    У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:
     
    Чи є шанс подолати трьохвідсотковий бар‘єр у блоку «Українська правиця»?
     
    Дмитро Видрін (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):
     
    “Я вважаю, що шанси, на жаль, невеликі. Мабуть, через настрої патерналізму, які наразі панують в суспільстві, коли суспільство останніми місяцями виховували в очікуванні різних соціальних благ, соціальних гарантій та соціальних подачок, правим силам подолати цю ідеологічну тенденцію настроїв буде реально важко. Соціологія показує, маловірогідно, що партія такого правого типу подолає трьохвідсотковий бар‘єр”.
     
    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):
     
    „Націонал-демократи, які мають приблизно рівнозначні партії й рівнозначних лідерів змогли об‘єднатися лише під патронатом Віктора Ющенка. Поки що другої такої кандидатури, яка би могла за короткий час задовольнити товаришів-конкурентів, не простежується. Шанс в «Української правиці» наразі є лише один, і він полягає в подальшій ескалації конфлікту між Ющенком і Тимошенко, тобто між НСНУ та БЮТ.
     
    Частина розчарованих прихильників «помаранчевої коаліції» схиляється через цей конфлікт голосувати за СПУ Мороза та НПУ Литвина. Аналогічно якась частина зневірених могла б тепер проголосувати й за «правицю». Тому непрямим чином націонал-демократи зацікавлені в посиленні конфронтації між НСНУ та БЮТ. Але поки що виглядає так, що НСНУ зможе витримати перший удар і швидше за все запросить решту націонал-демократичних партій до блокування. Просто тепер НСНУ краще не ризикувати йти окремо, а варто піти новим блоком з рештою правих партій. Але це значить, що для цих партій доведеться поступитися досить значною квотою місць у списку”.
     
    Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби «Український барометр»):
     
    “Я вважаю, що подолає. Якщо вони, звичайно, знайдуть спільну мову, оберуть хоча б одного лідера, і будуть працювати спільно. Проблема не в електораті. Електорат готовий у політичній ситуації, що склалася на сьогодні, віддати голоси “Українській правиці”. Але самі українські праві сьогодні не вміють домовлятися, і тільки в цьому може бути проблема. Якщо все-таки процес зближення відбудеться швидко, вони зроблять блок з дуже чіткими ідеологічними контурами, то тоді вони можуть пройти в парламент абсолютно спокійно. Я переконаний, що до 5 відсотків виборців будуть голосувати за чисто праві політичні цінності, це вже є фактом протягом 15 років. Інша справа, що у цього електорату не було ніколи своїх героїв”.
     
    Юрій Якименко (директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):
     
    „На мій погляд, в існуючій системі координат електоральне поле цих політичних партій значною мірою перетинається з полем «Народного союзу «Наша Україна» й Блоку Юлії Тимошенко. Тому, я думаю, скоріше за все ці дві політичні сили будуть відтягувати на себе значну частину виборців, які могли б проголосувати за УНП і за Народний рух. Тому, ця заяви, скоріше за все, спроба попереднього погодження позицій цих політичних сил між собою з метою, щоби потім ставити вищого рівня вимоги тій чи іншій більш потужнішій політичній силі, на випадок утворення можливого блоку. А на те, що «правиця» самостійно подолає трьохвідсотковий бар‘єр, на мій погляд, шанси не високі”.
     
    Вадим Карасьов (директор Інституту глобальних стратегій):
     
    „Шанс є подолати трьохвідсотковий бар‘єр, враховуючи те, що зараз західноукраїнський електорат досить стурбований ситуацією, яка склалася сьогодні у колишній владній команді, і враховуючи те, що він поки що не прийняв остаточного рішення за кого буде голосувати: за Ющенка чи Тимошенко. Скоріше за все, він віддасть перевагу традиційним, «старим» націонал-демократичним партіям. І в цій ситуації Українська Народна Партія із «правицею» може якраз подолати цей трьохвідсотковий бар‘єр. Але, чи вигідно це партії президента? Звичайно, ні. Тому що все ж таки, щоб отримати вагому електоральну перевагу «Народному союзу «Наша Україна» потрібні будуть голоси «старих» націонал-демократів. І тут може бути серйозна, відчутна конкуренція за західноукраїнського виборця між трьома політичними силами: Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко і «Українська правиця»”.
     
    Сергій Дацюк (консультант корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика»):
     
    „В мене прогноз дуже простий: люди ці неадекватні нинішнім викликам. Що взагалі відбувається в світі вони не розуміють ні аналітично, ні на описовому рівні. Тому, будуть вони об‘єднуватися чи не будуть не має для України абсолютно ніякого значення. Вони в минулому. Коли вони це зрозуміють, то спробують якось переформатувати свій проект, хоча б щоб він був дещо адекватнішим. Вони не цікаві виборцям. Якщо якийсь виборець і буде голосувати, то тільки від безвиході, або за звичкою”.
     
    Результати опитування надані прес-службою Центру дослідження політичних цінностей
     
    ІА „Гаряча Лінія”


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.