• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Відносини Україні і Росії в газовій сфері близькі до кризових – Юрій Бойко
    Опубликовано: 2005-11-16 10:31:00
    "Відносини Україні і Росії в газовій сфері близькі до кризових через втрату системності у співпраці", – про це лідер Республіканської партії України Юрій Бойко заявив 15 листопада в ефірі Першого національного.

    "У нас працювала комісія на рівні прем'єр-міністрів, зустрічі відбувалися щороку. Коли накопичувалося близько 20-25 питань, починали працювати експерти, які готували рішення для комісії. Тобто, існувала певна система. Однак коли ця система була втрачена, це вдарило по енергетиці, металургії, по всім галузям", – сказав Бойко.

    Він також зазначив, що Україні потрібно займати більш жорстку і професійну позицію під час переговорів зі своїми енергетичними партнерами. "Потрібно врешті-решт перейти в наступ у питанні створення газотранспортного консорціуму. В нас підписані документи щодо будівництва труби, торік прем'єри підписали міжурядові угоди в Сочі щодо збільшення обсягів транзиту. Потрібно вже щось вимагати від росіян, а не тільки виправдовуватися, що "ми цього не можемо, ми цього не хочемо, в нас починався опалювальній сезон", – тому що це взагалі не позиція", – сказав лідер республіканців.

    Натомість невдалі переговори можуть призвести до подорожчання житлово-комунальних послуг, оскільки російський газ постачається саме для комунальних підприємств. "Наприклад, якщо газ коштуватиме 80 доларів за тисячу кубометрів, то комунальні послуги подорожчають на 10-12 відсотків", – сказав Бойко.

    Він також додав, що Україна може не погодитися з переходом на виключно грошову форму оплати за газ за європейськими цінами: "Ми можемо не погодитися, тому що в нас є договори підписані на 5 років вперед. У випадку невиконання цих договорів Україна може звернутися до арбітражу", – сказав лідер РПУ. Ініціатива перейти на грошову систему розрахунків за транзит російського газу спершу належала Україні. Українська сторона відмовилася від цієї ідеї після того як Росія запропонувала розрахунки за газ за європейськими цінами. "Однак Росія почала наполягати, і через це проблема поглибилася", – зазначив Юрій Бойко.
     
    Прес-служба РПУ


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.