• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Катеринчук: Президент повинен використати свої повноваження і привести до присяги суддів Конституційного Суду
    Опубликовано: 2005-12-16 16:56:00
    Як відомо, Конституційний Суд складається із 18 суддів, однак нині легітимними є лише 5 суддів, у решти закінчився термін їхніх повноважень. 15 листопада Президент призначив трьох суддів Конституційного Суду. З’їзд суддів, котрий пройшов 3 листопада, призначив ще п’ятьох. Однак Верховна Рада не тільки не призначила свою частину суддів, депутати не дають можливість привести до присяги вже обраних Президентом та з’їздом, тим самим перетворюючи Конституційний суд на недієздатний орган судової системи України.
     
    Як вважає Микола Катеринчук,"Президент як гарант Конституціі може застосувати наявні у нього повноваження щодо термінового завершення формування легітимного Конституційного Суду вже призначеними суддями. Адже в даному випадку можна говорити не про технічну затримку неприйняття суддями КС присяги, а про сплановану політичну акцію, яка підриває конституційний лад в Україні".
     
    "У разі, якщо парламент і надалі буде блокувати приведення до присяги суддів Конституційного Суду,- заявив Катеринчук, - Президент повинен використати свої повноваження і привести до присяги суддів КС, які вже обрані з’їздом суддів та призначені Президентом в інший спосіб, який не суперечить Конституції. Наприклад, у присутності прем'єра та голови Верховного Суду, в прямому ефірі. Адже в самій Конституції не написано, що приведення до присяги має відбуватися виключно в будинку на Грушевського, 5".
     
    Катеринчук вважає, що Президент має використати усі можливості компромісного рішення, і додає: "Нині Верховна Рада є гіпероплітизованою і пошук компромісів з нею – дуже важка справа. Ми це бачимо на прикладі бюджетного процесу".
     
    Відповідаючи на питання, чому власне парламент не хоче, аби Конституційний Суд повноцінно запрацював, Катеринчук зазначив: "Така поведінка парламенту напряму пов’язана з політреформою. А ще більше – з прийнятим парламентом законом про недоторканність депутатів місцевих рад".
     
    "Деяким політичним силам, - наголосив депутат, - дуже вигідно, щоб цей закон не був скасований Конституційним Судом, хоча парламент проголосував за стовідсотково неконституційну норму, яка вже була предметом розгляду Конституційного Суду і Суд визнав, що депутатська недоторканність не може поширюватися на депутатів місцевих рад. Певні сили намагаються цю ситуацію з КС законсервувати".
     
    "Тому я й вважаю, що в цю ситуацію має втрутитися Президент, - насамкінець зазначив Катеринчук.
     
    Прес-служба НСНУ


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.