• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Їх буде 43?
    Опубликовано: 2006-01-11 10:42:00

    Центрвиборчком дореєстровує учасників «великих перегонів». Але - не Лазаренка

    Різдвяні вихідні були зовсім несвятковими для Центральної виборчої комісії. Відомство на площі Лесі Українки в ці дні реєструвало й дореєстровувало учасників парламентських виборів. У підсумку, на сьогодні ймовірний бюлетень для голосування включає вже 43 партії та блоки.

    П'ятого січня до виборчого потяга вскочили партії «Третя сила» (на чолі з Михайлом Поплавським), Партія патріотичних сил України Олександра Зінченка, «Українська національна асамблея», а також Партія екологічного порятунку «ЕКО+25%». Крім того, ЦВК зареєструвала списки блоку «Патріоти України» та Блоку Юрія Кармазіна. Цікаво, що список УНА починається з 14-го місця (його посідає Едуард Шуфрич). І тут проблема не лише в неправильній подачі документів, а й у тім, що значна частина активістів УНА-УНСО досі мають незняті судимості як учасники відомих заворушень 9 березня 2001 року.

    За день до «дедлайну» Центрвиборчком відмовив у реєстрації партіям «Народна влада» (у зв'язку з невнесенням грошової застави), «Ліберальна Україна» та Українській партії честі, боротьби з корупцією й організованою злочинністю (обом - у зв'язку з тим, що у їхніх списках бракувало кандидатів до мінімально припустимих законодавством 18 осіб).

    Із наступним заходом ЦВК зареєструвала виборчий список партії «Відродження» у повному складі. Водночас було відмовлено так званому «Блоку безпартійних «Сонце» - Всеукраїнського політичного об'єднання «Єдина Україна» та партії «Жінки України». Тут причина відмови оригінальна: за словами члена ЦВК Марини Ставнійчук, обсяг передвиборчої програми «Сонця» був більшим за встановлену законодавством форму (7 800 знаків) і становив 11 186 знаків. Також не подали заяви про згоду балотуватися та інші документи аж 94 особи зі списку, натомість до ЦВК надійшли документи двох «сонячних» осіб, які не включені до списку.

    42-ю партією, яка візьме участь у виборах, Центрвиборчком уже після крайнього терміну зареєстрував Всеукраїнське об'єднання «Свобода». Нагадаємо, що кількома днями раніше ЦВК завернув документи «Свободи» до Міністерства юстиції, запідозривши в партійній програмі націоналістів ознаки порушення ч. 1 ст. 37 Конституції України. Але 5 січня Мін'юст повідомив, що не бачить підстав для звернення у Верховний Суд з приводу заборони діяльності ВО «Свобода», тож список Олега Тягнибока - Юрія Іллєнка - Богдана Бенюка отримав зелене світло.

    А останнім - 43-м - учасником виборів стала Селянська партії України, якій 4 січня відмовили в реєстрації через порушення при оформленні документів.

    Щоправда, не слід поспішати підводити риску під списком партій і блоків, адже є ще низка «недореєстрованих». ЦВК досить жваво «дореєстровує» і окремих кандидатів з уже «узаконених» списків, які не отримали «добро» з першого заходу, і цілі партії.

    На цьому тлі ніяк не може стати зареєстрованим щасливчиком Павло Лазаренко - минулого четверга Печерський районний суд Києва відмовив екс-Прем'єрові в задоволенні його позову щодо скасування як незаконної постанови Центрвиборчкому від 27 грудня, згідно з якою Лазаренкові було відмовлено у реєстрації кандидатом у депутати. Наступна апеляція «каліфорнійського в'язня» пішла до Вищого адміністративного суду України.

    Загалом кандидатами в народні депутати є вже близько 7 тисяч осіб. У зв'язку з таким ажіотажем голова ЦВК Ярослав Давидович не виключає, що попередні результати голосування на парламентських виборах 26 березня будуть відомі трохи пізніше, ніж на минулих виборах до ВР.

    Як зазначалося раніше, довжина одного бюлетеня становитиме аж 80 см, а вага всіх бюлетенів для голосування - близько 500 тонн. Пан Давидович каже, що ЦВК попередньо домовилася про виготовлення однією фінською фірмою спеціального паперу для друкування бюлетенів. Агенція «Інтерфакс-Україна» зазначає, що раніше папери для голосування на президентських і парламентських виборах вироблялися в Дніпропетровську, однак цей завод не може виготовляти папір з водяними знаками, як це потрібно за новим законом.

    А тим часом...

    Центральна виборча комісія має намір звернутися до Верховної Ради з проханням внести зміни до закону про вибори народних депутатів, аби ВР повернула людям право поновлюватися у списках виборців у судовому порядку у день виборів. Позавчора ЦВК затвердила проект відповідних змін до закону про вибори.

    Голова комісії Ярослав Давидович повідомив, що на сьогоднішній день у списки внесено 36,3 млн. виборців, що на 1,3 млн. менше, ніж при голосуванні в ході останнього туру президентських виборів у грудні 2004 року. При цьому, за його словами, наразі тільки 10 відсотків виборців скористалися своїм правом перевірити правильність внесення їхніх даних у виборчі списки. Давидович відзначив: «Знаючи менталітет наших виборців, ЦВК допускає, що не всі вони скористаються таким правом до дня виборів - 26 березня».

    Україна молода, Данило Іванів

     

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.