• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Постанова ЦВК № 108 від 09.01.2006. Про Роз'яснення щодо порядку реєстрації та статусу офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій на виборах народних депутатів України 26 березня 2006 року
    Опубликовано: 2006-01-11 16:25:00

    Відповідно до статті 77 Закону України "Про вибори народних депутатів України" та керуючись статтями 12, 13, пунктом 10 статті 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

    1. Затвердити Роз'яснення щодо порядку реєстрації та статусу офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій на виборах народних депутатів України 26 березня 2006 року (додаються).

    2. Ці Роз'яснення надіслати Кабінету Міністрів України, Міністерству закордонних справ України, Міністерству внутрішніх справ України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, окружним виборчим комісіям після їх утворення.

    Голова Центральної виборчої комісії Я. Давидович

    Додаток до постанови Центральної виборчої комісії від 9 січня 2006 року №108

    Роз'яснення щодо порядку реєстрації та статусу офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій на виборах народних депутатів України 26 березня 2006 року

    Ці Роз'яснення підготовлено на підставі положень Закону України "Про вибори народних депутатів України".

    1. Загальні положення

    Офіційним спостерігачем від іноземної держави, міжнародної організації на виборах народних депутатів України є особа, яка представляє іноземну державу чи міжнародну організацію, зареєстрована Центральною виборчою комісією в порядку, встановленому Законом України "Про вибори народних депутатів України".

    Порядок в'їзду офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій на територію України регулюється Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" та відповідними нормативними актами Кабінету Міністрів України.

    Громадяни України не можуть бути зареєстровані офіційними спостерігачами від іноземних держав чи міжнародних організацій.

    Повноваження офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій починаються з дня їх реєстрації Центральною виборчою комісією і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів народних депутатів України.

    Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій здійснюють спостереження самостійно і незалежно. Фінансове та матеріальне забезпечення їх діяльності здійснюються за рахунок коштів держав чи організацій, які направили їх в Україну, або за власні кошти цих спостерігачів.

    2. Порядок реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій

    Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій реєструються Центральною виборчою комісією. Пропозиції щодо їх реєстрації подаються до Центральної виборчої комісії у строк до 15 березня 2006 року включно безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України. У зверненні до Центральної виборчої комісії за підписом керівника відповідної організації зазначається перелік осіб, яких пропонується зареєструвати офіційними спостерігачами. Разом із зверненням до Центральної виборчої комісії подається анкета на кожну кандидатуру (додається).

    Центральна виборча комісія не пізніше 20 березня 2006 року приймає рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій та видає їм посвідчення встановленого зразка. Таке посвідчення дає право офіційному спостерігачу від іноземної держави, міжнародної організації здійснювати свою діяльність у період підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

    3. Повноваження офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій

    Діяльність офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій регулюється Законом України "Про вибори народних депутатів України", а також загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права у сфері організації та проведення виборів.

    Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій здійснюють свої повноваження на території України, а також на закордонних виборчих дільницях. Міністерство закордонних справ України, інші органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та виборчі комісії сприяють офіційним спостерігачам від іноземних держав, міжнародних організацій у здійсненні ними своїх повноважень.

    Офіційний спостерігач від іноземної держави, міжнародної організації під час відвідування виборчих комісій усіх рівнів, органів державної влади та органів місцевого амоврядування повинен пред'явити видане йому Центральною виборчою комісією посвідчення і документ, що посвідчує його особу.

    Офіційний спостерігач від іноземної держави, міжнародної організації має право:

    бути присутнім на зустрічах кандидатів у народні депутати України, уповноважених осіб партій (блоків) у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі з виборцями, на передвиборних зборах, засіданнях виборчих комісій;

    знайомитися з матеріалами передвиборної агітації;

    перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з визначеної виборчою комісією відстані за діями членів комісії, у тому числі під час видачі ними виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам комісії фізично;

    робити фото-, кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування;

    бути присутнім при передачі виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії, у тому числі для організації голосування виборців за місцем перебування, та при проведенні такого голосування;

    бути присутнім з дотриманням вимог Закону "Про вибори народних депутатів України" на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу з урахуванням вимог, установлених частиною десятою статті 76 та частиною другою статті 34 цього Закону, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на будь-якій виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування в територіальному виборчому окрузі;

    отримувати копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, підрахунок голосів та встановлення підсумків голосування, інших документів у випадках, передбачених Законом "Про вибори народних депутатів України".

    4. Відповідальність за порушення виборчого законодавства і прав офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій

     Відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій не мають права використовувати свій статус у діяльності, не пов'язаній із спостереженням за ходом виборчого процесу, а також втручатися у роботу виборчих комісій.

    У разі встановлення фактів грубого або систематичного порушення офіційним спостерігачем від іноземної держави, міжнародної організації Конституції України та законів України Центральна виборча комісія може достроково припинити його повноваження, про що приймається мотивоване рішення.

    Особи, винні в порушенні законодавства про вибори депутатів, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

    Секретар Центральної виборчої комісії С. Дубовик

    Прес-служба ЦВК

     

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.