• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Політична реклама в контексті виборів 2006
    Опубликовано: 2006-01-27 16:30:00

    Академія Української преси повідомляє про перші результати дії проекту «Проведення контент-аналізу політичної реклами в прайм-таймі десяти ведучих українських телевізійних каналів в контексті парламентських виборів 2006 р». Проект буде здійснюватись протягом чотирьох місяців за підтримки Координатора проектів ОБСЕ в Україні.

    Метою дослідження став моніторинг обсягів и змісту політичної реклами партій і блоків, яке  здійснювалось на каналах УТ-1, 1+1, Інтер, Новий канал, ICTV, СТБ, ТРК Україна, 5-й канал, Тоніс, НТН  на протязі третього тижня грудня 2005 г с 19:00 до 23:00 (240 годин ефірного часу). Всього за цей період зареєстровано 649 рекламних повідомлень, які в сумі склали 22998 сек. За кількістю рекламних повідомлень найбільше їх на УТ-1 ( 22%), 5 каналі ( 17%) та 1+1 ( 14%). За обсягами часу – на УТ-1 ( 23%), ICTV ( 18%) та 1+1 ( 17%).

    Серед партій та блоків лідерами рекламних повідомлень за часткою повідомлень стали «Наша Україна» ( 22%), Партія екологічного порятунку ( 11%) та блок ПОРА-ПРП ( 11%), а за обсягами часу «Наша Україна»( 21%) та Народний блок Литвина ( 13%). Реклами «Нашої України» було найбільше на 1+1 ( 39%), Тонісі ( 32%) та УТ-1 ( 28%). Притому слід відзначити, що власне тема блоку «Нашої України» подається, як і через рекламу партії, та і через рекламу Президента В. Ющенка, яка складає майже 10% повідомлень та рекламу діючої влади.

    На минулих виборах ми спостерігали одіозні приклади анти-реклами, які здається всіх повинні були запевнити в ефекті бумеранга цього особливого передвиборчого продукту. Проте, дослідження знову фіксує значні обсяги антиреклами, які вже на початку кампанії складають 12% повідомлень та 32% часу в загальному рекламному потоці. Повідомлення з антирекламою займають 65-67% часу політичної реклами на  НТН и ICTV, і цілком відсутні на каналі Тоніс. Основні об’єкти  анти-реклами  - діюча влада, «Наша Україна», Президент Ющенко, Опозиційний блок «Не так», як окремий суб’єкт слід виділити ще й де персоніфіковану «помаранчеву команду».

    Дослідження показало достатньо значний процент прихованої анонімної реклами, тобто рекламних повідомлень, де відсутні згадування імені партії, блока чи персони (відповідно 38% повідомлень, 23% рекламного часу). Ще одна з технологій антиреклами, яка, судячи зі всього, буде застосовуватись в виборчій кампанії -2006.

    В рекламних повідомленнях лідерів грудневої рекламної кампанії «Нашої України», ЕКО=25% та Пори-ПРП домінують традиційні цінності, сім’ї та здоров’я, що залишає за бортом суттєву  частину їх передвиборчих обіцянок та планів.

    В рекламі Партії регіонів переважає тема соціального захисту ( 61%), в рекламі «Віче» - справедливість, ідеали та соціальна гармонія ( 55%), БЮТ – професіоналізм менеджменту ( 13%).

    Слід зазначити, що наскільки в рекламі зрідка конкретизуються конкретні програмні платформи партій, настільки часто з’являються «зірки партій». Так 68% політичних повідомлень містять згадування про політичні персони – тут лідером виступає Р. Лижичко ( НУ 10%), В. Кличко (ПОРА –ПРП – 9 %) та О.Блохін («Не так», 6%).

    Якщо відтворювати імідж партій і блоків, орієнтуючись на їх політичну рекламу, то традиційно реклама В.Ющенко доповнює його основний добре відомий архетип – орієнтацію на українськість та високі моральні якості лідера; у блока «Не так» переважають цінності – успіху (через презентацію героїв спорту), а вже потім  йдуть моральні якості лідерів та професіоналізм менеджменту, «Партія регіонів» - за ядро своїх повідомлень обрала соціальний захист ( 61%), СПУ зосередилась на політичній реформі ( 11%), а КПУ на Конституції ( 29%).

    Учасники проекту зафіксували, що серед рекламних стратегій каналів – домінування уваги до блоку «Наша Україна», себто діючої влади та Президента В.Ющенка, рекламні повідомлення були персоніфіковані, тобто вкотре партії пропонували для поцінування «Лице партії». В грудні особливо була помітна перевага рекламних стратегій каналів над рекламною діяльністю партій та блоків, які ще не встигли створити специфічні партійні продукти, розгорнуті форми презентації програм і поки що ініціатива залишалась на стороні журналістів та каналів.

    Серед основних тенденцій рекламних стратегій партій та блоків слід зазначити уповільнений старт власне виборчої  реклами та специфічне поєднання реклами та анти-реклами у спеціалізованих рекламних продуктах і в політичних програмах.

    Якщо ж аналізувати рекламні іміджі, то акцентувалась увага на традиційних цінностях, соціальному захисті та якості управління державними справами.

    Повну версію звіту Ви можете знайти за адресою:

    http://www.aup.com.ua/upload/1138025791ADVDEC5.pdf

    ELCOMART Выборы 2006



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.