• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Верховна Рада прийняла Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок»
    Опубликовано: 2006-04-05 16:18:00

    23 лютого 2006 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок». Головними розробниками закону є Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

    За словами керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Михайла Непрана, Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» визначає чітку класифікацію цінних паперів України за групами та видами. У даному законі розширюється перелік послуг, що надаються професійними учасниками фондового ринку: встановлюється порядок здійснення діяльності з управління цінними паперами, яку можуть здійснювати торговці цінними паперами. Це, на думку М. Непрана, дасть можливість підвищити ефективність інвестування фінансових ресурсів громадян та підприємств та зменшити інвестиційні ризики для потенційних інвесторів.

    Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» встановлює більш високі розміри статутного капіталу торговців, організаторів торгівлі з метою підвищення надійності фінансових установ — професійних учасників ринку цінних паперів.

    Закон також передбачає здійснення діяльності з організації торгівлі виключно фондовими біржами та регулює поєднання окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку.

    За словами М. Непрана, закон визначає етапи емісії цінних паперів у разі публічного та приватного їх розміщення, тобто чітко визначені дії емітента при здійснені емісії цінних паперів. При цьому визначається порядок реєстрації випуску цінних паперів при відкритому та закритому розміщенні цінних паперів, вимоги до проспекту емісії цінних паперів, порядок ведення обліку зареєстрованих випусків цінних паперів, вимоги до закритого та відкритого розміщення цінних паперів та порядок подання звіту про результати розміщення цінних паперів.

    У прийнятому законі визначено поняття недобросовісної емісії цінних паперів та підстави для визнання емісії недобросовісною.

    На думку члена Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Сергія Бірюка, Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» впроваджує систему розкриття інформації, яка передбачає, на відміну від чинного Закону, оприлюднення інформації про власників пакетів акцій понад 10% статутного фонду, інформації про додаткове розміщення цінних паперів, номінальна вартість яких перевищує 25% статутного капіталу та інформації про викуп емітентів власних акцій.

    Крім того, закон визначає поняття інсайдерської інформації про емітента або його цінні папери та порядок використання такої інформації інсайдером, встановлює кримінальну відповідальність за умисне розголошення або використання інсайдерської інформації. Законом також встановлені вимоги щодо об’єднання учасників фондового ринку, що бажають отримати статус саморегулівної організації, а також порядок та умови делегування саморегулівної організації, а також порядок та умови делегування саморегулівної організації регуляторних повноважень.

    Спеціалісти з фондового ринку також повідомили, що 15 березня поточного року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про холдингові компанії в Україні» з урахуванням пропозицій Президента України. За словами С. Бірюка, закон розроблено у зв’язку з необхідністю законодавчого врегулювання питань створення, діяльності та ліквідації холдингових компаній в Україні, а також правових, економічних та організаційних відносин, пов’язаних з їх діяльністю.

    Закон України «Про холдингові компанії в Україні» забезпечить сприятливі умови господарювання для державних і недержавних суб’єктів підприємницької діяльності, сприятиме кооперуванню підприємств, а також зміцненню виробничих зв’язків між ними. Це дозволить підприємствам, які ввійдуть до складу холдингових компаній, покращити свій економічний стан, матеріальне та соціальне забезпечення працівників підприємств.

    Цим проектом передбачено врегулювання багатьох питань. Серед яких правові, економічні та організаційні відносини пов’язані із створенням холдингових компаній суб’єктами господарювання незалежно від організаційно-правової форми та форми власності.

    Законом України «Про холдингові компанії в Україні» передбачено також врегулювання особливостей створення холдингових компаній на базі майна державних підприємств та управління такими компаніями та ліквідації холдингових компаній. Закон закріплює правовий статус державної холдингової компанії, а також передбачає деякі особливості її функціонування, зокрема, заборону на відчуження внесків у статутний фонд холдингової компанії у будь-який спосіб, порядок управління державною холдинговою компанією.

    Цим законом визначено, що державна холдингова компанія — це холдингова компанія 100% акцій якої належить державі.

    Статтею 3 закону передбачено, що якщо до порядку денного загальних зборів акціонерів холдингової компанії включено питання про відчуження пакетів акцій корпоративних підприємств або ліквідацію холдингової компанії, то кворум таких загальних зборів має становити 80% голосів акціонерів, а рішення з цих питань приймається більшістю у ¾ голосів. На думку фахівців, цей механізм забезпечить прийняття вищезазначеного переліку рішення, більшістю у 60% голосів від загальної кількості акціонерів.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.