• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Україні створюватимуться програми професійної вищої школи
    Опубликовано: 2006-02-22 15:44:00

    Нещодавно в Міністерстві освіти і науки України під головуванням заступника міністра освіти і науки М.Ф.Степка відбулася робоча нарада  представників вищих навчальних закладів університетського типу та технікумів разом з представниками роботодавців, на якій  розглядалися питання розробки та впровадження програм професійної вищої освіти.

    Подібні програми існують  в багатьох  європейських країнах, але для України - це програми нового типу. Вони створюються  для більш повного задоволення попиту замовників – роботодавців щодо змісту навчання і рівня практичної підготовки кваліфікованих фахівців. Ці програми  менш академічні, оскільки тут зменшені фундаментальна та гуманітарна складові, але вони  можуть і повинні забезпечити підготовку готувати спеціалістів, які краще адаптовані до роботи на першій посаді.

    Учасники наради підкреслили, що технікуми – важлива ланка в підготовці висококваліфікованих спеціалістів,  і дійшли згоди щодо  можливості і необхідності одночасної зміни програм технікумів і вищих навчальних закладів, які готують бакалаврів. Йдеться про інтеграцію програм технікумів в бакалаврські програми, як програм першого циклу вищої професійної освіти.

    На думку заступника міністра освіти і науки Михайла Степка, необхідно створити такі типи програм, які повністю врахують потреби і вимоги  вітчизняного виробника. Важливим буде й те, що для кожної програми передбачаться наявність на виробництві посад для випускників. Над цим слід  працювати разом із Мінпраці та представниками Асоціації роботодавців України і УСПП. Не менш важливо те, що це не тільки дасть можливість поліпшення рівня практичної фахової підготовки,  але в  умовах кредитно-модульної системи  студенти  матимуть змогу після перехідної програми бути зарахованими на магістерську програму.

    В перспективі фактично мова йде про відродження ідеї  втузів з урахуванням нових підходів і вимог та відпрацювання одного з видів  сучасного вищого  навчального закладу –  корпоративного університету.

    Учасники наради створили робочі групи, які працюватимуть над розробкою плану проведення експерименту, навчальними планами і програмами.

    Ця ідея знайшла підтримку у присутніх керівників виробничих підприємств.

    Прийнято також  рішення про видання наказу щодо проведення експерименту  і підготовку звернення до керівників Асоціації роботодавців України  та Української спілки  промисловців і підприємців з проханням про підтримку і участь в проведенні експерименту.

     Інф. Урядовий портал

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.