• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Правову роботу - на рівень вимог сьогодення
    Опубликовано: 2006-02-22 10:49:00

    Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної правової політики. Відповідно до покладених на нього завдань Міністерство постійно здійснює методичне керівництво правовою роботою у центральних органах виконавчої влади, перевіряє стан цієї роботи, надає рекомендації з її поліпшення, а також вживає заходів з підвищення кваліфікації працівників юридичних служб.

    За словами заступника Міністра юстиції Лідії Горбунової, у 2005 році Міністерство здійснило 8 перевірок стану організації правової роботи в центральних органах виконавчої влади. Мін‘юст не лише надавав рекомендації щодо суттєвого підвищення рівня правової роботи, але й здійснював контроль за їх безумовним і повним виконанням. Результати здійсненої роботи свідчать, що потреба в таких перевірках та їх значення надалі зростатимуть.

    Щомісячний моніторинг, здійснюваний Мін‘юстом, виявив необхідність покращення рівня нормопроектувальної діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. З 2022 нормативно-правових актів, поданих торік до Мін’юсту на правову експертизу, без зауважень було погоджено лише 665, що складає 33%. Для підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів юридичних служб центральних органів виконавчої влади Мін’юст спільно з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції провів два двотижневих семінари з питань нормопроектувальної техніки та нового законодавства. Протягом року відбулися 12 занять постійно діючого семінару для працівників юридичних служб центральних органів виконавчої влади.

    На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2004 року №1657 „Деякі питання підвищення кваліфікації працівників юридичних служб центральних органів виконавчої влади” Мін’юст здійснив комплекс організаційних заходів для проведення роботи з підвищення їх кваліфікації у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів юстиції у 2006 році.

    Протягом 2005 року Мін’юстом опрацьовано матеріали щодо кандидатур керівників юридичних служб 17 центральних органів виконавчої влади. На підставі проведеної роботи погоджено двадцять дві кандидатури, відмовлено у погодженні двом.

    Заступник Міністра юстиції також зазначила, що впродовж минулого року належна увага приділялася правовій роботі територіальних управлінь юстиції. За словами Лідії Горбунової, на організацію правової роботи в регіонах позитивно впливають підвищення кваліфікації працівників територіальних управлінь юстиції, надання їм методичної допомоги під час проведення комплексних та цільових перевірок, розробка та надання методичних рекомендацій з окремих напрямків правової роботи та актуальних питань чинного законодавства.

    Для начальників районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних і міжрайонних управлінь юстиції та працівників обласних управлінь юстиції, які відповідають за правову роботу, протягом року систематично проводились семінари у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції.

    На звернення працівників юридичних служб Мін’юст своєчасно надає кваліфіковані роз’яснення Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації.

    Зазначені функції Міністерство юстиції України здійснює також і через територіальні управління юстиції. Протягом минулого року обласні управління юстиції здійснили понад 900 перевірок стану правової роботи у місцевих органах виконавчої влади, підприємствах, установах, організаціях та районних управліннях юстиції. За результатами перевірок надали понад 900 рекомендацій та отримали більше 600 повідомлень про їх виконання. Обласні управління юстиції підготували більше 200 методичних рекомендацій з окремих питань правової роботи та діяльності юридичної служби; упродовж року провели понад 600 семінарів, з них третина - постійно діючі. Близько 600 начальників та спеціалістів районних управлінь юстиції, 250 юрисконсультів пройшли стажування в обласних управліннях юстиції. Загалом облуправління надали понад 3,5 тисячі роз’яснень щодо застосування чинного законодавства.

    Районні (міські) управління юстиції торік провели понад 8,5 тисяч перевірок стану правової роботи на підприємствах, в установах та організаціях й надали таку ж кількість рекомендацій. Для чотирьох тисяч працівників юридичних служб місцевих органів виконавчої влади, підприємств, організацій було організовано стажування. Районними (міськими) управліннями юстиції підготовлено майже 3,5 тисячі методичних рекомендацій, проведено понад 6,5 тисяч семінарських занять, надано більше 76,5 тисяч роз’яснень з актуальних питань чинного законодавства.

    На думку Лідії Горбунової, серед актуальних завдань Міністерства юстиції на 2006 рік - посилення методичного керівництва правовою роботою юридичних служб центральних органів виконавчої влади та підвищення кваліфікації працівників юрслужб як центральних органів виконавчої влади, так і на місцевому рівні.

    Інф. Прес-служба Міністерства юстиції України

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.