• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Завод «Коростенський фарфор» на межі банкрутства!?
    Опубликовано: 2006-01-24 16:55:00

    Одне з найпотужніших підприємств України з виробництва порцеляни завод «Коростенський фарфор» на межі банкрутства. Те, що завод опинився у такому становищі, заводчани пов’язують не із занепадом галузі чи недосконалістю законодавства або податковим тиском, а з прорахунками директора й голови правління АТЗТ «Коростенський фарфор» Валентина Драгана.

    За радянських часів в Україні було 18 схожих заводів, але Коростенський вважали «законодавцем моди» у цій справі. Асортимент продукції складав майже 400 видів виробів, а більше половини продукції експортували у десятки країн: в усі регіони СНД, Прибалтику, Молдову, Німеччину, Ізраїль, США.

    Нині слава цього підприємства набула скандального забарвлення. За словами заводчан, майно заводу розкрадається, люди по три місяці не отримують зарплатню, а якщо й отримують, то це мізерні суми. Директор заводу витрачає кошти підприємства у своїх власних цілях і доводить завод до банкрутства.

    За статистичними даними, якщо в 2000 році прибуток заводу складав майже 3 млн гривень, то в 2004 — лише 200 тис. гривень. 2005 рік виявився взагалі збитковим — рік завершили з боргом в один мільйон гривен. На сьогоднішній день заборгованість підприємства за банківським кредитом складає майже 9 млн. грн.

    З 2000 по 2005 роки обсяги реалізації продукції знизилися з 34 млн. грн. до 20 млн. грн. Менше ніж за три роки кількість робітників підприємства зменшилась з 2,5 тисяч осіб до 1326. Тільки за перші 5 місяців минулого року звільнилося майже 500 заводчан.

    Як повідомила перший заступник правління АТЗТ «Коростенський фарфор» Ірина Мамонтова, 10 січня 2006 року на загальних зборах акціонерів заводу більшістю голосів було прийнято рішення про відкликання Правління Товариства у повному складі. Новим головою Правління було обрано Сергія Саранова.

    Але колишнє керівництво заводу пішло проти волі більшості акціонерів.

    «14 січня 2006 року о 8 годині вечора підприємство захопили близько 100 невідомих осіб в уніформах та спецспорядженні. Вони розрізали ворота та почали ламати все навкруги. При цьому співробітникам охоронної фірми «Реалітет», які вартували завод згідно відповідного договору, було завдано тілесних ушкоджень різного ступеню важкості. На сьогодні робота заводу майже припинена, через відсутність нормальних умов для праці»,— повідомила І. Мамонтова.

    16 січня 2006 року охоронці старої управлінської команди заводу завадили акціонерам і робітникам підприємства потрапити на свої робочі місця. Багато заводчан були змушені вдатися до акції протесту проти свавілля колишнього голови правління. За словами однієї з робітниць АТЗТ «Коростенський фарфор», ситуація, що склалася на заводі психологічно тисне на людей, деякі з них бояться навіть іти на роботу.

    Міська влада на чолі з мером міста Володимиром Москаленком спробувала розрядити ситуацію і розпочати переговори з опонентами. Результатом переговорів між представниками колишнього і нового Правління за участю начальника міліції міста, прокурора міста, начальника СБУ міста та заступника голови міського суду, стало відновлення роботи під керівництвом обох сторін та під наглядом представників профспілок до остаточного вирішення конфлікту. Проте, представники колишнього Правління і надалі не погоджуються з рішенням більшості колективу та порушують умови домовленостей, не дають можливості розпочати роботу новому керівництву з відновлення підприємства і не виплачують зарплатню робітникам.

    Сьогодні іде боротьба за 25% акцій АТЗТ «Коростенський фарфор», які належать наразі Сергію Саранову новому голові правління. «В.Драган продав їх Саранову і зараз намагається повернути їх назад, через те, що отримав більш вигідну пропозицію у ціні»,— повідомив адвокат Саранова К. Ялі.

    За словами К. Ялі, судовою постановою накладено арешт на 100% акцій підприємства. 2 тисячі акціонерів, які володіють 10% чи 5% акцій, на сьогодні не можуть розпоряджатися своїми акціями, хоча вони не мають жодного відношення до цього конфлікту. Богунським районним судом міста Житомира, зокрема, суддею Шалепою А.А., ухвалено рішення, відповідно до якого забороняється скликання і проведення загальних зборів акціонерів.

    «Це вже взагалі не відповідає ніяким нормам правил. Акціонери, які мають обирати голову правління акціонерного товариства просто не можуть прийти на збори. Це нонсенс»,— заявив він.

    Але попри все, збори такі відбулися, після чого Дарницький суд м. Києва вирішив, що думка акціонерів є необов’язковою. Дарницький районний суд вирішив, що справжнім головою правління є колишній голова правління, тобто Валентин Драган. Найцікавіше те, що рішення було прийнято навіть без розгляду справи, тільки за зверненням позивача.

    За словами І. Мамонтової, конфлікт перешкоджає залученню інвестицій на завод, втрачаються ринки збуту продукції. Тому працівники заводу підготували звернення до Президента України Віктора Ющенка і до генерального прокурора України Олександра Медведько, щоб припинити свавілля колишнього голови правління. Проте, Костянтин Ялі зазначив, що він як юрист більше розраховує на судову владу, тому подає апеляції на всі ці неправомірні судові рішення.

    Довідка Elcomart News. Коростенського фарфоровий завод заснований у 1904 році. У 1994 році він став акціонерним товариством. Завод є лідером в Україні по виробництву посуду з фарфору. АТЗТ «Коростенський фарфор» нагороджений дипломом переможця Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України-2003» (товарів, робіт, послуг) в номінації «Промислові товари» за відмінну якість продукції з фарфору. Товариство також отримало стелу «100 кращих товарів – 2003» вагою 11,5 кг та було нагороджено медаллю.

    Сергій Саранов новий голова правління АТЗТ «Коростенський фарфор» володіє 51,9% акцій.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.