• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Металурги України вимагають оголошення результатів «газових» переговорів
    Опубликовано: 2006-01-23 10:19:00

    Представники металургійної галузі занепокоєні наслідками підписання газового договору між Україною та Росією. На їхню думку, переговори з російською стороною відбулися не професійно та не прозоро. Про це повідомив президент Всеукраїнського галузевого об’єднання роботодавців гірничо-металургійної промисловості Анатолій Голубченко.

    Представники крупних промислових підприємств зазначають, що згідно з угодою, підписаною НАК «Нафтогаз України» з РАТ «Газпром» і компанією «РосУкрЕнерго», заявлені на перше півріччя 95 доларів за тисячу кубометрів у сукупності з податком на додану вартість, компенсацією населенню та комунальній сфері, зрештою, складуть для підприємств близько 150 доларів за 1000 кубометрів.

    За даними Всеукраїнського галузевого об’єднання роботодавців гірничо-металургійної промисловості, якщо в другому півріччі 2006 року газ коштуватиме 230-270 доларів, загальні витрати металургів збільшаться до 3 млрд. доларів, а збитки складуть близько 2 млрд. за рік.

    Народний депутат, член фракції СПУ, голова правління ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» Володимир Бойко переконаний, що це стане причиною закриття ряду підприємств, зниження об’єму реалізації продукції, втрати конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, масштабного скорочення персоналу і заробітної плати на решті підприємств.

    «Нам простіше зупинити завод, ніж платити за газ 230 доларів»,— зазначив Володимир Бойко.

    Через підвищення ціни на газ, металурги прогнозують скорочення обсягів виробництва. «Я думаю, що січень місяць ми закінчимо не з ростом ВВП 7%, а з падінням ВВП від 3% до 10%»,— підкреслив він.

    Як повідомив заступник директора Алчевського металургійного комбінату Володимир Курнаховский, граничною ціною газу, що забезпечує беззбиткове виробництво для підприємств є 105 доларів, «все, що вище — приносить прямий збиток», оскільки підвищення ціни на природний газ хоча б на 1%, дає збільшення витрат по всім товарам і послугам на 0,2%.

    В. Бойко підкреслив, що металурги наполягають на зустрічі з урядом і наданні їм відповідних роз'яснень щодо ситуації з газом. Керівники підприємств металургійного комплексу стверджують, що їм досі не повідомили ціни, які вони мають сплачувати за газ цього року. «Ми просто одержуємо ліміт газу, а скільки будемо за нього платити — не знаємо»,— повідомила директор Пантелеймонівського вогнетривкого заводу Надія Курзанова.

    За словами Н. Курзанової, наприкінці грудня ціна для підприємств склала 85 доларів за тисячу кубометрів газу, однак протягом 2006 року вона буде змінюватися в залежності від ситуації з цінами на газ для всієї України. «Ми порахували, що з розрахунку 85 доларів/1000 кубометрів газу, 25% продукції в нас вже є збитковою,— зазначила Н. Курзанова,— а при ціні вище 120 доларів виробництво скоротиться наполовину».

    Не найкращим чином підвищення ціни на газ вплине і на хімічну, вогнетривку і цементну промисловость, де витрати при ціні на газ у 230 доларів за тисячу кубометрів збільшаться у декілька разів. Збільшення цін на металопродукцію і будівельні матеріали призведе також до занепаду житлового будівництва. Крім того, підвищаться ціни на всі товари народного споживання, продукти харчування, житлово-комунальні послуги і транспорт. В цілому втрати економіки України тільки в 2006 році складуть близько 4,5 млрд. доларів.

    На думку представників підприємств чорної металургії, частково проблему можна вирішити за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій у виробництві та скорочення споживання природного газу, але для цього необхідно не менше трьох років та $4 млрд. інвестицій.

    Сьогодні українські металурги вимагають від Верховної Ради ухвалити постанову, яка б дала оцінку газовій угоді та посадовим особам, що вели переговори, та відмовитися від схвалення угоди, якою передбачається підвищення ціни на природний газ. Від уряду металурги очікують продовження переговорного процесу з Російською Федерацією без будь-яких комерційних посередників з метою забезпечення конкурентоспроможності та рентабельності української промисловості та соціальної стабільності у суспільстві, сумлінного дотримання діючих міжнародних та комерційних угод між Україною та РФ, НАК «Нафтогаз» та РАТ «Газпром».

    Крім того, роботодавці гірничо-металургійної промисловості пропонують:

    створити надзвичайну міжвідомчу комісію з питань національної енергобезпеки, до складу якої мають увійти не лише провідні українські фахівці, а й міжнародні експерти; запровадити на державному рівні механізм підтримки розвитку виробництва альтернативних видів палива; ухвалити на законодавчому рівні Національну програму з енергозбереження.

    І нарешті, металурги очікують від Кабінету Міністрів запровадження особливого режиму кредитування за ціною газу 2005 року для суб’єктів, що зобов’язуються знизити енергоємність своїх кінцевих виробів на 30-35% протягом 3 років.

    Нагадаємо, що протокол про ціни на постачання і транзит природного газу, підписаний 4 січня між Росією й Україною, визначає співробітництво двох країн у цій сфері протягом п'яти років. Ціна газу на кордоні Росія–Україна складе $95 за тисячу кубометрів.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.