• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • За «розлиття» води платитимуть кияни
    Опубликовано: 2005-11-15 17:57:00
    Чому кияни платять за комунальні послуги за завищеними тарифами, кому мають належати мережі водо- та теплопостачання і як загарбують комунальні структури міста – розповів журналістам на прес-конференції в «Киянах» народний депутат Володимир Бондаренко.
     
    Дві третини київської води «розливається»
     
    Безлад у житлово-комунальній сфері міста свідомо запрограмований столичною владою, вважає Бондаренко: «Проблема полягає у тому, що цей сектор частково трансформований, бо на київській території працюють на обслуговування сектору як акціонерні товариства, комунальні служби міста та організаційні структури, що вже давно себе зжили. Стан житла, який ми маємо у Києві, свідчить, що у схемі є недоробка. Зайшовши у будь-який під‘їзд, за виключенням елітних будинків, усі можуть побачити обмальовані стіни, непрацюючі ліфти, специфічний запах і т.і. Усе це свідчить про те, що це безгоспний сектор міського господарства. У житлово-комунальній сфері зараз найбільший безлад і він свідомо запрограмований» - запевнив журналістів депутат.
     
    На думку народного депутата, податки, що збираються з громадян, мають розподілятися рівномірно на комунальні полсуги для усіх мешканцями міста. Також він запропонував владі визначитися з власністю комунальних мереж.
     
    «Ми спеціально посилали дві експедиції – одну у Прибалтику, іншу у Москву і дивилися, яким чином все має відбуватися. Щоправда ми незалежно дійшли тих самих висновків. Перш за все, потрібно визначитися де, що і кому належить. Кому належать труби з гарячою водою, кому належать з холодною, кому – кабельні мережі, а кому житлові будинки. І однозначно сказати. Для міської влади немає відомчого підходу – вона представляє усю громаду, і їй не повинно бути ніякої різниці – кооперативний це будинок, відомчий чи приватний. У нашої влади зараз позиція така: «Це не наш будинок – він кооперативний». Зачекайте, адже ми всі платимо податки, і ніхто не питає хто тут живе. Чому тоді частина грошей, які йдуть на податки, не повертається до всіх громадян рівномірно. Чому приватний власник, який побудував за власний кошт будинок, має власноруч додавати водопостачання і опалення? Треба розібратися, хто є господар чого і забезпечити рівне обслуговування усіх елементів» - розповів пан Бондаренко.
     
     «У нас наразі не обслуговують велику кількість трубопроводів. Вони рвуться, а їх нікому ремонтувати – бо не перебувають на балансі у «Київенерго» чи «Київводоканалу». А от коли справа стоїть «як взяти гроші?», то господар завжди є і завжди візьме ці гроші. Спеціально запрограмована безгоспність створює ситуацію, яка потім дасть можливість побачити інші процеси. Наприклад, у мене з труби в дворі тече вода вже півроку. Я вношу пропозицію викопати трохи більшу яму і запустити туди рибу – офіційно, нормально вношу пропозицію у «Київводоканал». Приїжджають люди і починають виправляти. Але чому вони не зробили це раніше? А це «не їхня» труба, але вода була їхня. Тому така безгоспність дає можливість потім зписати величезні водні чи теплові ресурси. Вони просто ідуть «у повітря» - бо немає їх господаря» - зауважив член комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
     
    Бондаренко нагадав журналістам, що більшість киян платить за послуги з водопостачання по тарифах у кілька разів вищіх від витрат на реальне постачання води. Також він зауважив, що до киян «доходить» лише одна третина забраної під столицею води – решта «усихає» дорогою:
     
    «Чому це відбувається? Бо існує друга проблема: об‘єктивний облік наданих послуг у місті відсутній. А він повинен бути не тільки на київському водозаборі, де на Дніпрі, Десні та великих артезіанських свердловинах стоять лічильники. Він має співпадати з тією цифрою, яка дійшла до наших кранів. Втрати складають дві третини. Тобто, те що дійшло до нас – лише третина, а решта «розлилася» по дорозі і ніхто не несе за це жодної відповідальності. Потім всі «послуги» розкладаються на людей, які мали до них певний стосунок, діляться на кількість людей, які живуть у квартирі – і все закінчується. Замість того, щоб усі платили по лічильниках. Ми провели експеримент: на вулиці Семиренка у двох будинках встановили лічильники і показали, що об‘єктивні витрати до 10 разів менші за «розрахункові». Тому вводити лічильники перш за все невигідно структурам, які здійснюють послуги» - каже Володимир Дмитрович.
     
     «У Києві немає об‘єктивних форм встановлення тарифів на ту чи іншу послугу. Я критикував і критикуватиму «Київенерго», які до тарифу на опалення включають «інші» витрати. Це утримання їдальні у відомстві, дотації пенсіонерам «Київенерго», оплату фуршетів та презентацій, на які у 2002 році пішло 1,4 мільйони гривень і т.і. Сюди включаються так звані «безнадійні» борги, пені та штрафи і таким чином ми маємо включення у тарифи усього накопиченого. Не дивлячись на те, як господарює «Київеенерго». Немає об‘єктивних показників якості послуг – чи вода гаряча, чи вона тепла» - зазначив Бондаренко.
     
    «Київводоканал» збанкрутять і придбають?
     
    На думку нардепа, розкрадання комунального господарства у місті триває і на черзі «Київводоканал». На його думку завдяки постійним невиплатам за отриману від структури воду, не названі депутатом сили мають намір прибрати до рук «Київводоканал».
     
     «Уся безгосподарність спеціально породжена. Сьогодні йде трансформація і розкрадання таких сфер комунального господарства, як «Київенерго» і «Київводоканал». Понад 200 бойлерів знаходиться зараз на балансі «Киїхвенерго», хоч це нелогічно, адже бойлери мають знаходитися у власності міста – ці бойлери використовують воду для підігріву і постачання до квартир, але за отриману воду «Київводоканалу» не платять. Сьогодні борг накопичився і складає приблизно 230 мільйонів гривень. Таким чином, «Київводоканал» збивається з ніг. Незабаром він може стати банкрутом, і тоді підприємство заберуть цікаві люди, фамілії яких я знаю. Заберуть, перекриють борги, а потім подадуть у суд на «Київенерго», яке всі ці роки свідомо не платило ці гроші. Вони відсудять свої мільйони, але заберуть уже майном – тобто ТЕЦами та іншими об‘єктами, які належать до київської опалювальної чи електропостачальної мережі. Ця схема сьогодні реалізується у місті» - повідомив Володимир Бодаренко.
     
    Також потенційний кандидат у мери міста розповів журналістам про своє бачення шляхів, які дозволять вирішити нагальні комунальні проблеми міста. Бондаренко запропонував створити міжвідомчу комісію з тарифів, визначитися з власністю комунальних мереж і примусити постачальників послуг нести матеріальну відповідальність за невиконання своїх обо‘язків перед мешканцями міста.
     
    «Вихід з ситуації, у якій знаходиться житлово-комунальний комплекс міста прямий. Треба зробити міжвідомчу комісію, яка вироблятиме тарифи на воду, опалення, енергію, квитки на громадський транспорт. Ця комісія повинна включити у свій склад киян, які зацікавлені, щоб тарифи були цілком обгрунтовані. А не так, як вони створюються зараз: тариф на опалення складає «Київенерго», тариф на перевезення складає управління пасажирського транспорту. Звичайно, вони зацікавлені у підвищенні, а не у об‘єктивних показниках» - висловив свою позицію стосовно реформи тарифної системи Бондаренко.
     
     «Друге, що потрібно зробити – покінчити з безгоспністю. Потрібно чітко визначити, що всі труби, які йдуть до бойлера – належать «Кихвенерго», все після – житловим господарствам. Все, що стосується подачі холодної води аж до квартири – належить «водоканалу». І зняти ці розмови. Зняти елементи диктату «Київенерго», бо договори про обслуговування не можна порушити ні на йоту, бо відразу відключать. Форми «№8» є спеціальним засобом диктату. Її у Москві немає, бо там існує спеціальна комісія місцевих органів влади, яка слідкує за підготовкою до опалювального сезону різними службами» - вважає народний депутат.
     
     «Реформа житлово-комунального господарства має бути простою і зрозумілою: громадяни мають обирати організацію, яка забезпечує ту чи іншу послугу. Громадяни повинні бути елементом тиску на ці організації, якщо вони не справляються. А організації повинні нести матеріальну відповідальність за ненадання або невчасне надання послуги. І коли стане зрозуміло, що і кому належить все стане на свої місця, й ми будемо платити об‘єктивно по покажчиках лічильників, а не розрахункових схемах» - відзначив Володимир Бондаренко наприкінці розмови про житлово-комунальні проблеми.
     
    Шляхи вирішення нагальних проблем міста, описані паном Бондаренком виглядають досить ефективними. Але чому нинішня міська влада не хоче дослухатися до цілком слушних пропозицій – хотілося б почути з вуст самих посадовців. 
     
    Олександр СТЕБНИЦЬКИЙ
    Кiyany.com.ua
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.