• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Повідомлення про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про скасування Указу Президента України від 17 червня 1996 року №433”
    Опубликовано: 2005-08-02 11:48:00

    На сайтах Державної податкової адміністрації України (www.sta.gov.ua) в розділі «Проекти законодавчих та нормативно – правових актів»  (підрозділ «Проекти нормативно – правових актів») та Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (www.business-rada.kmu.org.ua) розміщено проект Указу Президента України “Про скасування  Указу Президента України від 17 червня 1996 року №433”, пояснювальна записка та аналіз регуляторного впливу цього акту.

     Зазначеним проектом Указу пропонується скасувати Указ Президента України від 17 червня 1996 року №433/96 “Про заходи щодо залучення інвестицій для розробки нафтових родовищ із важковидобувними та виснаженими запасами”, який є Указом з економічних питань не врегульований діючим законодавством на момент його прийняття.

    На сьогодні питання оподаткування рентною платою видобутих нафти, природного газу і газового конденсату регулюється Законом України “Про Державний бюджет України на 2005 рік”, викладеним у новій редакції Законом України від 25.03.2005 №2505-ІV “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України” і Законом України “Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат”,  який на даний час призупинений і  доопрацьовується з метою поновлення в 2006 році.

    Статтею 3 Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” в редакції Закону України від 25.03.2005 №2505-ІV “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток вуглеводневої сировини, а саме, природного газу (у тому числі нафтового (попутного)газу) та газового конденсату і нафти (у тому числі з родовищ  із важковидобувними і виснаженими запасами, включаючи понад базовий) на підставі  спеціальних дозволів (ліцензій) на право користування надрами, вносять у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, до Державного бюджету України рентну плату за природний газ (у тому числі нафтовий (попутний), нафту та газовий конденсат.

    Таким чином, у 2005 році рентна плата має сплачуватися, в тому  числі, і за понад базові обсяги нафти, природного газу і газового конденсату, які видобуті  на родовищах  із важковидобувними і виснаженими запасами.

    Крім того, механізм справляння рентної плати врегульований Законом України “Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат”, яким встановлено поняття, розміри та порядок сплати рентних платежів за видобуті нафту, природний газ і газовий конденсат в Україні, контроль за правильністю їх обчислення і сплати та відповідальність платників таких платежів.

    В той же час, Указом  Президента України від 17 червня 1996 року №433/96 “Про заходи щодо залучення інвестицій для розробки нафтових родовищ із важковидобувними та виснаженими запасами” встановлено, що видобувні підприємства звільняються від рентної плати за додатково видобуті  нафту і газ понад базові обсяги на родовищах, визначених Кабінетом Міністрів України як з родовища  із важковидобувними і виснаженими запасами, протягом усього періоду експлуатації зазначених родовищ, а також від внесення  відрахувань за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, строком на десять років від дня одержання ліцензії на експлуатацію таких родовищ.  Таким чином, Указ Президента від 17 червня 1996 року №433/96 не узгоджується із законодавством з питань оподаткування рентною платою.

    Відповідно до Закону України “Про систему оподаткування”, ставки, механізм справляння податків і зборів (обов’язкових платежів), за винятком особливих видів (визначених цим Законом),  і пільги по оподаткуванню не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування. Указ Президента від 17 червня 1996 року №433/96 не узгоджується із законодавством з питань оподаткування рентною платою. А тому, механізм справляння рентної плати за обсяги корисних копалин, видобутих на родовищах із важковидобувними та виснаженими запасами, має бути визначений Законом України “Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат”.

    Прийняття проекту Указу дозволить впорядкувати законодавство з питань справляння рентної плати та сприятиме забезпеченню додаткових надходжень до Державного бюджету України за рахунок сплати за диференційованими ставками рентної плати за обсяги корисних копалин, видобутих на родовищах із важковидобувними та виснаженими запасами.

    Пропозиції та зауваження до проекту Указу Президента України “Про скасування  Указу Президента України від 17 червня 1996 року №433” від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються на поштову адресу розробника: 04655 МСП, м. Київ-53, Львівська пл.8, ДПА України, Департамент методології, та електронну – opetrichenko@sta.gov.ua.

    Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул.. Грушевського, 12/2 та електронну – business-rada@kmu.gov.ua, та  на адресу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва: поштову – 01011, м. Київ, Арсенальна, 9/11 й електронну – press@dkrp.gov.ua.

    Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції, становить 1 місяць з дати оприлюднення проекту Указу.

    Прес-служба Державної податкової адміністрації України



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.