• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Рішенням Уряду створено Державний департамент з питань банкрутства
    Опубликовано: 2006-04-05 16:36:00

    Створення Державного департаменту з питань банкрутства викликане насамперед недостатньою ефективністю державного впливу на процеси, які відбуваються у процедурах банкрутства. Про це заявив сьогодні на брифінгу перший заступник міністра економіки України Сергій Романюк.

    За словами першого заступника міністра, за час дії Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з 2000 року порушено понад 45 тисяч справ про банкрутство і лише для 119 підприємств провадження завершилося відновленням платоспроможності.

    Водночас понад 33 тисячі (73%) підприємств було ліквідовано. Фактично був створений механізм ліквідації господарюючих суб\'єктів, які знаходяться у скрутній фінансовій ситуації, а не механізм покращання їх фінансово-економічного стану.

    Не була створена система запобіжних заходів щодо виникнення ситуацій неспроможності підприємств розрахуватися за своїми зобов\'язаннями внаслідок відсутності грунтовного моніторингу економічного і фінансового стану підприємств. Особливого значення ця проблема набуває для стратегічних, містоутворюючих та небезпечних для довкілля підприємств, у тому числі державного сектора. 46 таких підприємств перебувають сьогодні у процедурі банкрутства.

    Відсутній й ефективний контроль за діяльністю арбітражних керуючих. Недостатні повноваження існуючого у Міністерстві економіки підрозділу з питань банкрутства та формальний підхід до перевірки додержання ліцензійних умов провадження господарської діяльності призводить до зловживань та безкарності.

    У минулому році за рішенням міністерства та за ухвалою Господарського суду анульовано ліцензії лише у 11 арбітражних керуючих. Це при тому, що чинних ліцензій на початок року налічувалося понад 2 тисячі, а перевірок арбітражних керуючих у минулому році здійснено 640.

    Найпоширеніші схеми, якими сьогодні користуються недобросовісні учасники у справах про банкрутство з метою відчуження державного майна, передбачають застосування процедур санації шляхом продажу майна способами, встановленими комітетом кредиторів; утворення товариств, до статутних фондів яких передається майно підприємств державного сектора; обмін вимог кредиторів на активи боржника або корпоративні права для їх виводу неконкурентними методами.

     Неодноразовими є факти, коли ініціювання порушення справ про банкрутство використовується для ухилення від сплати податків та обов\'язкових платежів.

    За словами Сергія Романюка, створення Держдепартаменту повинно допомогти самостійній реалізації політики у сфері банкрутства, яку формує Міністерство економіки. Також створення Держдепартаменту покликане підвищити повноваження і зробити персональною відповідальність за реалізацію даної політики підрозділами міністерства.

    Крім того, Держдепартамент повинен розробити систему контролю за діяльністю арбітражних керівників, передбачивши їх переатестацію і залучення до відповідальності тих, хто порушує закон.

    "Урядовий портал"




    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.