• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Тарасюк: Росія порушує угоди по ЧФ
    Опубликовано: 2006-02-14 10:54:00

    Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк відзначає істотні порушення російською стороною положень базових угод і законодавства України щодо Чорноморського Флоту Російської Федерації. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

    Тарасюк наголосив, що Україна залишається віддана своїм договірним зобов'язанням щодо тимчасового перебування ЧФ РФ на її території до 2017 року і дотримує положення базових угод з питань ЧФ в повному обсязі.

    В переговорному процесі з російською стороною українська сторона виходить з необхідності суворого дотримання російською стороною базових та інших чинних угод з проблематики ЧФ РФ і законодавства України.

    Водночас, за словами голови МЗС України, з російської сторони мають місце істотні порушення положень базових угод і законодавства України, зокрема щодо орендних відносин; неповернення належних Україні засобів забезпечення навігаційно-гідрографії безпеки мореплавства в Чорному і Азовському морях, а також щодо неналежного виконання вимог природоохоронного законодавства України.

    Крім того, Україна заявляє про зволікання з вирішенням питання участі Російської Федерації в соціально-економічному розвитку Севастополя та інших населених пунктів на території України, в яких дислокуються військові формування ЧФ РФ.

    Крім того, відзначив Тарасюк, на тлі гальмування вирішення важливих для української сторони питань російська сторона прагне розширити правову базу для функціонування ЧФ РФ на території України і вирішити питання, що не мають безпосереднього стосунку до базових угод (наприклад заміна і модернізація озброєння ЧФ РФ).

    Крім того, за словами міністра, Україна закликає Росію до послідовної і системної роботи з поступової передислокації Чорноморського Флоту з території нашої країни після 2017 року.

    Тарасюк також нагадав, що Конституція України забороняє дислокацію на території нашої держави іноземних військових баз.

    Як повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ України, водночас, говорячи про долю ЧФ РФ до 2017 року, Тарасюк наголосив: «Наша позиція добре відома – ми, безумовно, будемо виконувати положення угоди про тимчасове перебування ЧФ РФ на території України до 2017 року».

    Він нагадав, що тимчасове перебування ЧФ РФ на території України регулюється трьома базовими угодами від 28 травня 1997 року, які ратифіковані Верховною Радою України, а також 9 додатковими угодами. Відповідно до базових угод, українська сторона передає російській стороні в оренду до 2017 року земельні ділянки і розташовані на них об'єкти берегової інфраструктури, а також акваторію бухт в м. Севастополь та Феодосійському порту, вказану у відповідних доповненнях і на картах.

    Базові угоди також передбачають, що російська сторона використовує орендовані земельні ділянки, розміщені на них об'єкти берегової інфраструктури та акваторії бухт відповідно до чинного законодавства України.

    "Радiо - ЕРА"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.