• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Балога провів перше засідання Координаційної ради
    Опубликовано: 2006-02-23 12:24:00

    22-го лютого у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій за дорученням Президента України під головуванням керівника МНС Віктора Балоги відбулося перше засідання Координаційної ради з питань пташиного грипу та запобігання пандемії грипу. У нараді взяли участь керівний склад МНС, МОЗ, Мінагрополітики, Мінекономіки, МЗС, Держмитслужби, Мінприроди, Держприкордонслужби та провідні науковці.

    У своєму виступи Голова Ради Віктор Балога зазначив, що поширення пташиного грипу в Україні та світі вже є реальною загрозою як економіці країни так і безпосередньо життю наших громадян. Вірус подолав декілька міжвидових бар’єрів, швидко поширюється територіями трьох континентів та набув пандемічних ознак з високою летальністю для людини. За прогнозами орнітологів, на шляхах весняної трансконтинентальної міграції птахів буде близько 70 відсотків території України.

    Ніхто не може спрогнозувати, скільки та де мігруватимуть птахи, інфіковані вірусом, але відомо: кількість птахів  і  територія  їх поширення будуть значно більшими, ніж у 2005 році. Знищення всієї свійської птиці в радіусі трьох кілометрів від осередку враження є одним з головних заходів при локалізації та ліквідації спалаху хвороби.

    В подальшому це призведе до значного зменшення поголів’я свійської птиці, негативних змін у раціонах харчування людей та зниження рівня життя, особливо в сільській місцевості. Саме це і є основною причиною для вжиття термінових, виважених  та фахових рішень, що стосуються не лише питань  МінАПК, МОЗ, МНС та виконавчої влади на місцях а й усіх, без винятку органів влади (як законодавчої так і виконавчої) на всіх рівнях.

     Віктор Балога зазначив, що створена при Президенті України Координаційна рада з питань протидії високопатогенному грипу птиці та запобігання пандемії, не може і не буде дублювати функції  органів  влади, що діють у сфері запобігання та реагування  на  надзвичайні ситуації. А це і Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки, Державні надзвичайні протиепізоотичні та протиепідемічні комісії. Їхня діяльність носить характер запобігання та реагування на конкретні ситуації, пов’язані з техногенними чи природними чинниками, вони мають достатньо повноважень з контролю, міжвідомчої координації, введення карантинних та обмежувальних заходів.

    Але в силу багатьох чинників вони не можуть займатися повсякденним багатопрофільним моніторингом ситуації, прогнозуванням її розвитку та перспективним комплексним плануванням дій з мінімізації наслідків ситуацій, які можуть не мати ознак надзвичайних. Тому ми вбачаємо один із головних напрямків роботи Ради, зазначив Балога, як раз у тісній співпраці із цими комісіями та координацію їхніх дій. Узагальнення кращого вітчизняного та світового досвіду, напрацювання наших фахівців дозволять ефективно доробити та доповнити Національний план захисту населення України від пандемії пташиного грипу до вимог, що висуваються Світовим співтовариством до таких планів.

    Діяльність Ради дозволить динамічно коригувати та доповнювати  цей план у залежності від ситуації, що дуже швидко змінюється, а також урегулювати нормативно-правові аспекти захисту населення та територій від високопатогенного грипу птиці; розробити довгострокову Державну програму з подолання наслідків занесення високопатогенного грипу птиці  та можливої пандемії, в тому числі в мінімізації соціально-економічних наслідків можливої пандемії. В минулому людство пережило багато пандемій, індикація яких відбувалася лише після їх початку.

    Віктор Балога зазначив, що в ситуації з пташиним грипом, вперше є можливість запобігти  розвитку пандемії, або хоч відтермінувати її початок, щоб належним чином підготуватися та відпрацювати шляхи ефективної профілактики та лікування. Голова Ради наголосив: Координаційна Рада -- це не ординарний консультативно-дорадчий орган, а постійно діюча управлінська ланка з широкими повноваженнями.

    Розробляється відповідне Положення, в якому, окрім загальноприйнятих засад, функцій і прав, притаманних консультативно-дорадчим органам, будуть окремо виділені порядок оперативного підпорядкування Раді різночинних органів управління, установ, закладів і сил у разі виникнення реальної загрози пандемії пташиного грипу; порядок оперативного залучення і використання матеріальних ресурсів держрезерву з подальшим звітуванням перед Урядом і прийняттям відповідного рішення; порядок прийняття рішень надзвичайного характеру в разі виникнення пандемії на прикордонних територіях (припинення міграції; завезення конкретного переліку товарів, відселення тощо); порядок оперативного підпорядкування спецлабораторій або всієї мережі спостереження і лабораторного контролю.

    Віктор Балога сказав, що будуть визначені конкретні джерела матеріально-технічного, ресурсного і фінансового забезпечення діяльності Ради, сил і засобів, які залучаються до ліквідації надзвичайної ситуації. А також визначиться перелік, дислокація і відомча належність підприємств, продукція яких може бути використаною у разі надзвичайної ситуації. В переліку мають бути окремо виділені аспекти: будівельний, промисловий і продовольчий. Будуть установлені обсяг і номенклатура матеріально-технічних засобів за видами надзвичайних ситуацій (геологічні екзогенні процеси та небезпечні  геофізичні явища; повені і паводки; пташиний грип тощо) з розрахунку на тижневий термін робіт, джерела, обсяг і порядок фінансування створення спеціальних лабораторій МОЗ, Державного департаменту ветеринарної медицини і МНС.

    З’ясовуватиметься наявність в Україні і готуватиметься перелік приладно-лабораторної бази, яку можна використовувати у контексті завдань, покладених на Координаційну Раду. Вона незабаром надасть пропозиції щодо створення потенціалу швидкого реагування та запобігання. Буде визначена потреба в силах і засобах для проведення повномасштабної боротьби зі спалахами пташиного грипу і можливою пандемією грипу. Такі загони складатимуться зі спеціалістів різного профілю з необхідною технікою, матимуть засоби зв’язку, оргтехніку, засоби індивідуального захисту... Буде встановлений порядок їх комплектування, оповіщення та збору, звичайно ж, пройдуть і практичні навчання.

    Балога зазначив, що нині вже ведеться робота над планом взаємодії центральних органів виконавчої влади у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з високопатогенним пташиним грипом і пандемією грипу, він буде узгоджений і внесений на розгляд Уряду. Крім того, визначиться порядок взаємостосунків з ВООЗ для своєчасного повідомлення про сигнали потенційної пандемії.

    Будуть проведені перегляд та експертиза міжнародних угод про взаємодопомогу у разі надзвичайних ситуацій з метою коригування у бік стандартизації і спрощення. Ще треба визначити шляхи інтеграції у Мережу глобального оголошення тривоги, визначити групу експертів для надання незалежної оцінки ситуації. При цьому українським науковцям слід брати участь у всіх міжнародних конференціях і семінарах з приводу пташиного грипу.

    За словами Віктора  Балоги, Координаційна Рада впорається із завданням, яке поставив Президент України. Тому треба терміново розробити стратегію Національного плану дій та визначення ефективних механізмів, необхідних для раннього реагування та швидкої протидії поширенню захворювання.

    Під час наради, зокрема, відзначалося, що вітчизняна ветеринарна медицина спроможна сама діагностувати пташиний грип, експрес-аналізи робляться за двадцять хвилин. Також, за пропозиціями науковців, на перспективу може розглядатися і можливість вітчизняного виробництва  вакцин проти пташиного грипу. Особливу увагу Рада приділить підготовці фахівців-вірусологів та створенню нових спецлабораторій. Днями відбудеться друге засідання цього органу щодо боротьби з пташиним грипом.

    Прес-служба КМУ



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.