• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Боротьба сільгоспвиробників продовжується — на черзі тваринництво...
    Опубликовано: 2006-01-13 09:13:00

    Результатом всеукраїнської акції «Без селянина немає держави, без фермера — майбутнього» стало виконання багатьох важливих вимог, які висувалися селянами наприкінці 2005 року. Про це повідомив народний депутат України, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич.

    По-перше, за його словами, збережена податкова політика для сільськогосподарських товаровиробників на 2006 рік. По-друге, вперше за 14 років незалежності України в частині бюджету для АПК вдалося встановити ідеологію підтримки вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника. Проте й досі залишається ряд статей в Держбюджеті-2006, які Томич назвав «казнокрадськими».

    Він зазначив, що ця акція продовжується у напрямку підтримки тваринництва в країні. Це має вплинути на кризову ситуацію ринку м’ясопродуктів, пов’язану, зокрема, із нещодавнім рішенням Російської Федерації щодо заборони імпорту продукції тваринництва, що надходить транзитом через Україну та невизначення походження такої продукції. Партію вільних селян і підприємців України, Асоціацію фермерів та приватних землевласників України та Всеукраїнський громадський комітет підтримки аграрної реформи хвилюють дві першочергові проблеми: де саме буде реалізовуватись м’ясо, яке планувалося до ввезення в Росію, і  реальний стан справ з ввезенням м’яса невідомого походження в Україну.

    Відповідно до розрахунків Міністерства економіки, додаткові необліковані ресурси м’яса в Україні складають як мінімум 200 тисяч тонн. На наступний рік прогнозується збільшення таких необлікованих ресурсів до 380 тисяч тонн за рахунок подальшого зростання споживання м’яса внаслідок росту доходів населення.

    Згідно з дослідженнями Асоціації фермерів та приватних землевласників України, головною проблемою при ввезенні м’яса на митну територію України є порушення умов інвестиційних угод суб’єктами СЕЗ та ТПР, а також випадки імпорту продукції, що не піддається жодній переробці та реалізується як продукція власного виробництва.

    Як зазначив І. Томич, водночас рішення Апеляційного суду Донецької області від 09.09. 2005 року щодо збереження пільг окремим підприємствам при ввезенні м’яса та продуктів переробки знову ставить в нерівне становище вітчизняних виробників.

    Наступним є порушення при здійсненні операцій з давальницькою сировиною. Так, за 9 місяців 2005 року у вигляді давальницької сировини в Україну було ввезено 47,1 тис. тонни м’яса, при цьому не сплачено податків на суму 605,6 млн. гривень, з них 402,2 млн. гривень (дві третини) не сплачено за рішенням тих же судів. За цей же період незаконно вивезено готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, в обсязі 16,7 тис. тонн. На території України сьогодні знаходиться 30,4 тис. тонн незаконно ввезеного м’яса. І це тільки від одного виду порушень. Але й ця цифра в 19 разів перевищує обсяг м’яса, вилученого з незаконного обігу митними органами України за відповідний період.

    Існують також порушення при транзиті м’яса через територію України у треті країни. За 9 місяців поточного року, за даними Державної митної служби, лише до Республіки Молдова транзитом через Україну було незаконно доставлено 96 тисяч тонн м’яса і м’ясопродуктів, що на 74% більше ніж за аналогічний період 2004 року. Для порівняння загальний імпорт в Україну за цей період склав 238 тис. тонн.

    Ще однією проблемою є зниження митної вартості імпортованого товару. Водночас, при зміні ставок ввізного мита на продукцію сільськогосподарського виробництва ставки на ввезення живої великої рогатої худоби та свиней були встановлені на рівні 5% від митної вартості, відповідно 0,4 євро та 0,6 євро за 1 кг живої ваги. За словами Томича, наш сільгоспвиробник знову опинився в нерівному становищі. Тим часом, в поточному році в порівнянні з минулим роком імпорт живих тварин збільшився в 13 разів і склав 14,5 тисяч тонн.

    Народний депутат зазначив, що першим кроком для боротьби з контрабандою буде створення громадських постів на території Польщі, Молдавії та в Одещині. Тобто в тих точках, через які в основному проходить контрабандна продукція.

    Зважаючи на таку складну ситуацію, Асоціація фермерів та приватних землевласників України висунула до Кабінету Міністрів наступні вимоги:

    - створити на основних митних переходах ввезення-вивезення м’ясної продукції громадські пости за участю АФЗУ та громадські організацій АПК;

    - вжити додаткових заходів щодо недопущення нелегального ввезення худоби, м’яса та субпродуктів в Україну;

    - починаючи з 2006 року, запровадити в повному обсязі механізм підтримки тваринництва відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України»;

    - створити державний продовольчий резерв м’яса;

    - провести антидемпінгове розслідування випадків завезення живих свиней в Україну;

    - заборонити транзит м’яса і м’ясних продуктів територією України в зв’язку з численними випадками реалізації такої продукції безпосередньо на території нашої держави, без доставки в країну призначення;

    - вилучити м’ясо та продукти з м’яса з переліку товарів, які не можуть знаходитися у режимі митного складу;

    - заборонити ввезення на митну територію України за операціями з давальницькою сировиною м’яса та м’ясопродуктів;

    - вилучити м’ясо та продукти з м’яса із переліку товарів, щодо яких застосовується спеціальний режим оподаткування на підставі угод про вільну торгівлю з сусідніми державами.

    За словами І. Томича, тільки після виконання цих вимог ситуація на м’ясному ринку в країні буде стабілізована.

    Довідка Elcomart News. Асоціація фермерів та приватних землевласників України є незалежною самоврядною всеукраїнською громадською організацією, яка на добровільних засадах об'єднує власників селянських (фермерських) і приватних підсобних господарств, а також працівників приватних кооперативів, інших недержавних підприємств та організацій, які формують фермерську інфраструктуру і обслуговують фермерські господарства.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)














    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.