• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ПТАШИНОГО ГРИПУ НА КИЇВЩИНІ НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНО, ОДНАК ЗАСТЕРІГАТИСЯ СЛІД І ЛЮДЯМ
    Опубликовано: 2005-10-19 16:34:00
    Вірус пташиного грипу — хвороба птахів, яка надто небезпечна і для людей. Cлід пам’ятати, що у світі вже зареєстровано 57 людських смертей від цієї напасті, коли у 2003—2004 роках вона розповсюдилася Європою. На цих пересторогах вкотре переконливо акцентував увагу на прес-конференції міністр АП Олександр Баранівський.
    Та й ветлікарі попереджають: люди можуть заразитися пташиним грипом через їжу, харчі і навіть повітряно-крапельним шляхом. У лабораторії республіканського Інституту грипу вивчають нові штами віруса, і не лише пташиного. Відомі вони здебільшого теоретично, до того ж не усі, однак медикам треба бути готовими до мутації вірусів — така думка Всесвітньої організації охорони здоров’я. Найбільш небезпечною вважають змішану форму пташиного з людським грипом, тому чимало клінічних дослідів розрозробки вакцини проти грипу провадять у багатьох всесвітньовідомих лабораторіях.
    – Від високопатогенного грипу птиці немає вакцини у всьому світі, а випадки захворювання людей надто загрожують здоров’ю нації,— переконаний і начальник ветеринарної медицини Київської області Василь Мамчук. — Нині всі птахофабрики Київщини переведені на закритий режим роботи, щоб фахівці могли виключити будь-який контакт із зовнішнім середовищем, окрім обслуговуючого персоналу. Мешканцям сіл Київської області ми радимо тимчасово, тобто до середини листопада (на час міграції птахів), виключити контакт свійської водоплавної птиці з дикою перелітною.
    Задля цього господарям радять тримати закритими свійських гусей-качок, годувати їх у приміщеннях, не випускаючи на подвір’я та водойми. Слід врахувати, що домашні птахи плавають у водоймах спільно з дикими птахами. До речі, й вчені переконані, що цьогорічна загибель птахів надто велика, адже немало їх знаходять поблизу водойм навіть великих міст.
    Населенню слід звернути увагу насамперед на помітні симптоми захворювання домашньої птиці на пташиний грип: вона пригнічена, відмовляється від їжі, відстає від здорового гурту, опускаючи крила й дзьоб, вона відчуває сонливість. А щодо особистої застороги населення, то найперше, попереджують ветеринари, не слід купляти несертифіковані м’ясні продукти курятини, гусятини, качатини, які не пройшли контроль спеціалістів. Також слід уникати поблизу ринків чи на несанкціонованих дорожних базарах, великих автотрасах придбання у перекупників м’ясного фаршу чи небезпечних продуктів харчування, зокрема, печінки, легенів чи крилець, насамперед, остерігаючись завезення контрабандного товару. Навіть у процесі його приготування, тобто коли його, наприклад, миють, у продукти може потрапити і корм домашньої птиці. Це — ризик.
    Спонукало до заходів та застережень серйозне розпорядження Міністерства АП: детально й систематично перевіряти усю продукцію, адже вірус пташиного грипу може прийти і з контрабандою м’ясної продукції. Тому нині з кожним завозом продукції на господарські ринки перевіряється транспорт, грузовики й товар, а також ретельно перевіряють м’ясокомбінати.
    В Інституті грипу проведено чимало дослідів з десятка регіонів країни, і на щастя грипу в Україні не виявлено, хоча й спостерігається різке збільшення респіраторних захворювань. Саме у країнах Азії вже зафіксовано декілька випадків передачі вірусу людині іншою інфікованою людиною. Вірус дуже страшний за своїми наслідками. Насамперед, це важкі ускладнення від запалення легень, швидкоплинних та злоякісних пневмоній, також вражається центральна нервова система. А щодо звичайного протигрипового щеплення, воно може на якийсь час виявити позитивний профілактичний вплив. Тому насамперед сімейні лікарі у деяких регіонах почали наполягати на загальній вакцінації. А чимало медиків переконані, що грип настільки швидко видозмінюються, що й щеплення, на жаль, не діють. Тому кожному слід дотримуватися безпеки.
    Алла ГЛЕМБОЦЬКА
    кореспондент
    EICOMART News

     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.