• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Юрій Бойко спростував низку "газових міфів" України
    Опубликовано: 2005-10-10 11:53:00
    В ефірі передачі "Я так думаю" телекомпанії "1+1" голова Республіканської партії України Юрій Бойко спростував помилкове уявлення про те, що Україна залежить від Росії в газових питаннях.

    "Наша країна цілком цивілізовано забезпечується газом. В Європі діє законодавство, згідно з яким країна повинна мати три джерела постачання газу. Постачання газу з боку Росії – це невід'ємна частина цивілізованого забезпечення України газом з третього джерела", – заявив він.

    "У нас немає жодних проблем з Росією. Це все вигадки. Не треба лякати народ "страшилками" про те, що ми залежимо від Росії. Ми від неї не залежимо, вона наш партнер", – додав лідер республіканців.

    Юрій Бойко наголосив, що в України є підписані договори, в яких зафіксовані ціни та транзитні ставки на 5 років наперед. Водночас, він не виключив, що Росія буде пропонувати іншу, ніж попередньо обумовлено, ціну на постачання газу при підписанні тарифної сітки на наступний рік. Але, за словами Бойка, "у Росії немає підстав це робити". "Їм вигідно взяти цей газ і відправити його на експорт, отримати більшу ціну і заплатити за транзит. Але наше комунальне господарство такого удару не витримає. Тому наше завдання – відстояти ціну 50 доларів за кубометр", – підкреслив політик.

    Також Юрій Бойко пояснив механізм створення та функціонування компанії-посередника на газовому ринку "РосУкрЕнерго". "Щоб з'ясувати питання посередників у газовій сфері, необхідно повернутися у квітень 2003 року. Тоді Туркменбаші підписав угоду, за якою продав російському "Газпрому" весь туркменський газ, обсягом 60-80 млрд. щорічно, терміном на 25 років.

    Компанія "РосУкрЕнерго" постала як компроміс між російським "Газпромом" та українським "Нафтогазом". Ця компанія складається з "Газпромбанку" та дочірньої компанії "Райфайзенбанку". Вона взяла на себе зобов'язання розширити газотранспортну систему до такого рівня, щоб можна було прокачувати понад 60 млрд. кубометрів щорічно. У результаті, ми маємо перспективу отримувати туркменський газ протягом 25 років", – сказав лідер РПУ.

    Водночас, він зауважив, що "буде аплодувати, якщо нове українське керівництво зможе домовитися напряму з Туркменбаші".

    Крім цього, Юрій Бойко розвіяв ще один міф, мусований останнім часом в українській пресі – будівництво російсько-німецького газопроводу на Балтиці. "Газопровід, угода про будівництво якого підписана у вересні між Шредером і Путіним, призначений для постачання газу зі Стокманівського родовища у Росії, і жодним чином не стосується нашої країни. Росіяни будують цей газопровід для себе та для забезпечення Європи", – вважає лідер Республіканської партії України.
     
    Прес-служба Республіканської партії України
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.