• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • МінДоЗ націлилося на останні пільги аграріїв. Аграрії шоковані!
    Опубликовано: 2013-03-27 13:54:04

    Міністерство доходів і зборів України висловлює стурбованість дедалі частішими випадками зловживань під час використання податкових пільг в аграрній сфері та називає введення диференційованого сільгоспподатку (залежно від виду діяльності) одним із основних способів досягнення фінансової стабільності в галузі. Аграрії шоковані такими "новаціями"!

    У Міндоходів відзначили, що в 2012 році пільговим режимом оподаткування, що передбачає право виробника не платити податок на додану вартість, а залишати його для власних фінансових потреб, скористалися 16 тис. сільгоспвиробників. Загальний обсяг неоплаченого податку, що залишився у розпорядженні аграріїв, становив 14,7 млрд грн. «Крім того, для виплати компенсації товаровиробникам за продане молоко і м'ясо в живій вазі на переробні підприємства на спеціальні рахунки, відкриті в органах Держказначейства, було перераховано 1,1 млрд грн податку на додану вартість», - повідомили у прес-службі.

    Утім, відзначають в міністерстві, незважаючи на такі істотні державні преференції, економічної стабільності в галузі так і не досягли. «Головною причиною тому є використання сільгосппідприємств у схемах ухилення від сплати податків, що дозволяє скорочувати надходження з податку на додану вартість підприємствам інших галузей», - говориться в повідомленні, пишуть Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua 

    Як доказ наведено приклади ухилення від сплати податків. Зокрема, зареєстроване в Києві підприємство в листопаді-грудні 2012 року і в січні 2013 року поставляло продукцію на 220,9 млн. грн і одночасно виписувало податкові накладні приватному підприємству у Львівській області, сформувавши, таким чином, податковий кредит у розмірі 44,2 млн. грн. Подібними ж оборудками займалося підприємство в Дніпропетровській області: при загальному обороті в 58,8 млн. грн податковий кредит іншим підприємствам становив 11,7 млн. грн.

    Як повідомляв УНІАН, у вересні 2012 року Президент України Віктор Янукович дав доручення проаналізувати ефективність податкових пільг як стимулу розвитку галузей і реального сектора економіки. Інвентаризувати систему податкових пільг і дотацій рекомендувала також місія Міжнародного валютного фонду, що працювала в Україні в січні-лютому 2013 року. На початку березня 2013 року міністр доходів і зборів Олександр Клименко повідомив, що міжвідомча комісія у складі фахівців Міндоходів, Мінфіну і Мінекономрозвитку аналізує ефективність надання пільг.

    Обсяг податкових пільг, закладений до державного бюджету на 2013 рік, становить 70 млрд грн.

    Коментар УАК.

    Керівники десяти громадських професійних організацій АПК готують відкритий лист - звернення до президента України В.Януковича, голови ВРУ В.Рибака та прем"єр- міністра М.Азарова, у якому пояснюють роль і місце аграрного сектора у підтриманні економічного потенціалу України та наголошують на неприпустимості  і небезпечності  втручання у збалансовану, перевірену роками, систему державної підтримки  АПК через механізм акумулювання ПДВ та застосування фіксованого сільгоспподатку.

    Загальновідомо, що  за час дії спеціальних режимів оподаткування податком на додану вартість та фіксованого сільськогосподарського податку відродилась галузь рослинництва, на шлях збільшення обсягів виробництва стала тваринницька галузь, аграрний сектор стабільно нарощує обсяги виробництва, підприємствами АПК збільшено податкові надходження до зведеного бюджету більш ніж у 11 разів, досягнуто рекордне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі – понад 10 млрд. доларів США у 2012 році. Галузь без перебільшення є стабілізуючим чинником для національної економіки під час фінансово-економічної кризи як щодо обсягів валової продукції, так і з точки зору стабілізації ситуації на валютному ринку України.

    Обсяги сплати податків і зборів аграрним сектором економіки становлять понад 42 млрд. грн., що суттєво перевищує бюджетну підтримку галузі. Отже, в нинішніх умовах галузь виконує не лише важливу соціальну функцію, але і сприяє наповненню державного і місцевих бюджетів.

    Скасування податкових пільг  для сільгосптоваровиробників, за розрахунками економістів,  призведе до втрат близько 19 млрд. грн., що зменшить прибутковість галузі на понад 50 %, зумовить збільшення частки збиткових підприємств із 17-30 % до 50-60 % від їх загальної кількості, призведе до зменшення обсягів валової продукції у сільськогосподарському виробництві на 8-10 % і падіння валютних надходжень від експорту продукції АПК.

    Крім того, це призведе до зменшення обсягів земель в обробітку (особливо в регіонах із несприятливими природно-кліматичними умовами), а також закриття значної кількості тваринницьких ферм, що навіть за наявних податкових стимулів працюють на межі збитковості.

    ІЦ УАК за матеріалами  УНІАН

    Инф. agroconf.org



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.