• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Володимир Стретович: "Нiколи так не брешуть, як перед виборами та пiсля полювання"
    Опубликовано: 2005-11-10 10:15:00

    Голова Християнсько-демократичного союзу Володимир Стретович нинi керує комiтетом Верховної Ради з питань боротьби з оргзлочиннiстю та корупцiєю. Не випадково його iм'я називалося в числi можливих кандидатiв на посаду нового генерального прокурора...

    I хоча доля в особi Президента розпорядилася iнакше, нинi В. Стретович й надалi один iз найпоiнформованiших дiячiв вiтчизняного полiтикуму. Тож розмова кореспондента Експресу з ним розпочалася з питання, вiдповiдь на яке нинi хвилює багатьох українцiв.

    -- Чому за рiк, що минув пiсля революцiї, бандити так i не сiли в тюрми?

    -- Я думаю, що тут треба згадати вiдомi слова про те, що нiколи так не брешуть, як перед виборами та пiсля полювання. Гасло "Бандитам -- тюрми" було використане, але в тiєї провiдної полiтичної версти, яка йшла до влади, не було таких намiрiв це здiйснити.

    На початку ще щось робилося, але потiм все звелося до обвинувачень у полiтичних переслiдуваннях. Хоча я можу запевнити, що нiяких полiтичних переслiдувань не було. Там суто кримiнально-правовi переслiдуванння, якi мають пiд собою усi пiдстави.

    Але влада чомусь злякалася, дала заднiй хiд, замiсть того, аби кожному воздати по заслугах. А пiдписання меморандуму ще бiльше ускладнило ситуацiю. Злочинцi почуваються дуже добре i готовi далi чинити сваволю, незважаючи на змiну влади. Бо пiшли однi, прийшли iншi, але пiдходи залишилися тi ж самi.

    -- Тобто мафiя безсмертна?!

    -- Стосовно України я не хотiв би твердити, що мафiя -- безсмертна. Можу тiльки сказати, що мафiя в нашiй державi є i вона сьогоднi за свої злодiяння, в тому числi i в перiод виборчого процесу, вiдповiдальностi не понесла. Покарали стрiлочникiв -- голiв дiльничних комiсiй, студентiв, а тi, хто органiзовував все це, хто проводив "каруселi", хто органiзовував поїзди з вiдкрiпниками, сьогоднi сидять удома i смiються. I це прикро, бо непокаране зло неминуче проросте ще бiльшим злом, в ще бiльших i ще потворнiших формах.

    -- Яке силове вiдомство, на вашу думку, нинi найефективнiше бореться з органiзованою злочиннiстю та корупцiєю?

    -- Наш монiторинг показує, що вiдчутно полiпшилася ситуацiя в Мiнiстерствi внутрiшнiх справ, що можна пояснити змiною керiвництва. Єдине, що хотiлося, аби ця дiяльнiсть вiдбувалася за кращої координацiї зусиль з органами прокуратури, як це передбачає закон. Бо до призначення нового генерального прокурора такого не було.

    -- Чого ви чекаєте вiд призначення нового керiвника Генпрокуратури?

    -- Олександр Медведько вийшов з тiєї системи координат, яка надалi функцiонує, тому я не сподiваюся на якiсь кардинальнi змiни -- адже усі виконавцi тi ж самi. Однак є одне застереження: новий генпрокурор вiдверто не заангажований якоюсь полiтичною силою. Поки що принаймнi. I пiсля того, як буде затверджено склад колегiї ГПУ, стане остаточно зрозумiло, чи є в нього якiсь полiтичнi прiоритети. Враховуючи цей момент, а також те, що справа Гонгадзе --полiтична, хочеться вiрити, що це стане каталiзатором її швидшого розслiдування i що замовникiв убивства буде названо. Таке ж завдання перед Медведьком поставив i Президент. Тобто, певна каталiзацiя розслiдування резонансних справ вiдбудеться, але закiнчення їх припаде вже на пiслявиборчий перiод.

    Бо новий генеральний прокурор, вважаю, видав певнi iндульгенцiї основним полiтичним гравцям, за винятком, можливо, Блоку Тимошенко, даючи зрозумiти, що вiн нiяких крокiв, якi б порушували їхнiй спокiй, у кримiнально-правовому сенсi здiйснювати не буде.

    -- Леонiд Кучма просить парламент, щоб йому, як колишньому депутату, призначили персональну депутатську пенсiю. Що, на вашу думку, чекає Кучму? Вiн зможе скористатися пенсiйними благами чи його все-таки чекає кримiнальна вiдповiдальнiсть?

    -- Це важке питання. Я думаю, що коли генеральний прокурор докладе зусиль, щоб поставити крапки над "i" у справi Гонгадзе, (бо це вже переходить в абсурд), то стане спокiйнiше на українськiй землi i не буде згорьоване серце матерi Георгiя вiдчувати неспокiй за те, що тiло її сина досi не поховане. А Кучма, думаю, й так переживає якiсь муки сумлiння за те, що сталося. Вiн постiйно ходить пiд дамокловим мечем, який будь-якої митi може опуститися.

    Але сподiвань, що справа Гонгадзе у стислi термiни буде доведена до кiнця, в мене все ж дуже мало, бо генеральний прокурор навряд чи пiднiме цю тему на той рiвень, якого вiд нього чекає суспiльство.

     "УКРАЇНСЬКИЙ ВИБІР"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.