• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Радіозвернення Віктора Ющенка
    Опубликовано: 2006-01-16 09:05:00

    Дорога українська громадо!

    Закінчуються новорічні та різдвяні свята. Сподіваюся, вони були для вас веселими, кутя була смачною, а в оселях ваших, переконаний, було тепло і затишно.

    Сьогодні я говоритиму про дві знакові події січня нового року – успішні переговори з газового питання та про ситуацію, що склалася у зв’язку з рішенням Верховної Ради.

    Але, перш за все, хочу подякувати всім, хто підтримав владу в ці складні часи. Бо насправді не йшлося про газ. Ми стояли перед загрозою втрати суверенітету, економічної незалежності і нашої свободи. Це були дні випробування на політичну згуртованість та єдність всього українського народу. Низький уклін молодим людям, які підтримували один одного на мобільних телефонах своїми SMS «Тримайтеся – ми переможемо», дякую всім, хто слав теплі листи і телеграми, усім політичним силам, які витримали цей нелегкий екзамен на політичну зрілість.

    Вдячний всім вам за розуміння, підтримку і єднання в дні великого виклику.

    Ситуація навколо газу показала, що Україна здатна відстоювати свої національні інтереси і бути передбачуваним і надійним партнером.

    Запропонована «Газпромом» ціна в 230 доларів за тисячу кубів була, перш за все, економічно не обґрунтована, а тому абсолютно для нас неприйнятна. До чого ми прийшли? Ми сьогодні маємо ціну 95 доларів за тисячу кубів, яка на тридцять відсотків менша, ніж ціна у країнах Балтії, Закавказзя і всіх наших сусідів на пострадянському просторі.

    Ми збільшили на 47 відсотків тариф за транзит російського газу, і зараз він становить 1,6 долара за тисячу кубів. Згідно з договором, на 10 відсотків збільшено об’єм транспортування російського газу в Європу українською газотранспортною системою в 2006 році. За це в бюджет країни ми одержимо більше двох з половиною мільярдів доларів.

    Українська та російська сторони домовилися, що змінити ціни на газ та за транзит газу можна буде лише за згодою обох сторін. Найближчим часом уряди обох країн підпишуть додатковий протокол, де чітко визначать усі технічні моменти поставок. Кабінет Міністрів уже готує проект такого документа.

    Таким чином, наші відносини з Росією в газовому питанні стали більш прогнозованими, раціональними та економічно обґрунтованими.

    Далі. Ціна на газ для населення в цьому опалювальному сезоні не збільшуватиметься. І це моя принципова позиція як Президента і позиція нашого Уряду. Вона обумовлена тим, що населення користується переважно газом власного видобутку.

    Щодо промисловості. Ціна на газ для неї визначатиметься залежно від того, скільки палива споживається. Уряд розробив механізм, який унеможливить різке зростання цін і забезпечить поступову їх лібералізацію. В найближчий час промислові споживачі газу повинні впровадити енергозберігаючі технології і перейти, де це можливо, на інші види палива, в тому числі альтернативні.

    Ще один важливий висновок. Ми повинні докорінно змінити нашу політику щодо енергоспоживання і енергозбереження.

    Добрий господар, я переконаний, це бережливий господар.

    Українська економіка споживає в середньому в чотири рази більше природного газу, ніж країни Євросоюзу. У світі користуються одною простою формулою: на один мільйон населення держава має споживати один мільярд кубометрів газу. Нашою метою є знизити щорічне споживання з 76 мільярдів до близько 50. Це змушує нас докорінно у стислі терміни оптимізувати витрати природного газу, насамперед у промисловості.

    Про це, я переконаний, мають дбати як держава, так і власники підприємств. Я жорстко вимагатиму від Уряду, керівників підприємств, житлово-комунального сектора запровадження режиму економії енергоресурсів. Але надзвичайно важливе і питання збереження тепла в кожній оселі, в кожній родині. З дитинства я пам’ятаю, як з батьками ми утепляли та заклеювали вікна, а хату обкладали соломою чи бадиллям від картоплі.

    Той, хто зберігає – той завжди має.

    Сподіваюсь, ви розумієте, що газова тема – не лише економічна, вона напряму пов’язана з останніми подіями і у Верховній Раді.

    Хочу ще раз наголосити, що в Україні працює повноцінний уряд на чолі з Прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим. Цей уряд виконуватиме свої повноваження до формування нового Кабінету Міністрів після парламентських виборів.

    Ні про які «в.о.» не може бути й мови.

    Своїм листом до голів обласних адміністрацій та інших представників виконавчої влади на місцях я довів власну позицію – вся структура виконавчої влади працює і буде працювати як завжди.

    І за тиждень, коли парламент піде на канікули, Президент, уряд, уся система виконавчих органів влади працюватиме у повному складі і в посиленому режимі.

    Рішення Верховної Ради відправити у відставку Кабінет Міністрів – не коректне, не законне, і не державницьке. Це наслідок непродуманих змін у Конституції і її ігнорування.

    Під прикриттям таких змін фактично здійснюється зазіхання на конституційний лад. Правову оцінку рішенню парламенту може дати лише Конституційний Суд. Я як Президент України згідно з законом призначив суддів Конституційного Суду. З’їзд суддів України теж ухвалив кандидатури суддів Конституційного Суду.

    Сьогодні ж, через деструктивну позицію Верховної Ради, яка не обрала свою частину суддів, не привела їх до присяги, ми маємо недієздатний Конституційний Суд, а українську Конституцію по суті позбавили слова. Як наслідок, ми не маємо сформованого інституту, який би міг вирішувати подібні конфліктні ситуації на конституційному рівні.

    Я вважаю, що це прорахована позиція деяких політичних сил Верховної Ради, яка може призвести до нестабільної ситуації в країні.

    Замість конституційної реформи ми отримали небезпечні сигнали можливої конституційної кризи.

    Як гарант Конституції я робитиму необхідні кроки, щоб забезпечити стабільний і передбачуваний розвиток держави.

    Я вже звернувся до Верховної Ради з вимогою скасувати неконституційне рішення про відставку нинішнього уряду. Сподіваюся, повага до Конституції і громадян України переважать особисті амбіції окремих народних депутатів і політичних сил.

    І на завершення.

    Я ще раз хочу висловити своє переконання, що Новий 2006 рік буде щасливим для кожного громадянина нашої держави. Нехай в усіх ваших оселях панують мир і добробут.

    Бажаю Вам щастя. І хай береже Вас Господь.

    Прес-служба Президента України



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.