• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Кабмін заявляє про стабільне забезпечення газом і електроенергією регіонів
    Опубликовано: 2006-01-19 10:40:00

    На черговому засіданні Кабінету Міністрів у середу, 18 січня, Прем'єр-міністр Юрій Єхануров доручив міністрові палива й енергетики Івану Плачкову протягом тижня розробити заходи для економії газу і доповісти про те, на скільки буде скорочений обсяг газу, передбаченого на виробничо-технологічні потреби в газовому балансі країни.

    Глава Уряду відзначив, що заплановані для цієї мети 7,8 млрд. кубометрів газу – "це надзвичайно велика цифра". Юрій Єхануров закликав Івана Плачкова виходити з того, що цей обсяг газу (7,8 млрд. кубометрів) повинен бути скорочений більш ніж на 10%. Оскільки мова йде про те, щоб переходити все-таки на електроенергію", - підкреслив Єхануров.

    На засіданні Кабінету Міністрів було наголошено, що усі регіони України будут стабільне забезпечені газом й електроенергією. Про це запевнив всіх присутніх Перший віце-прем’єр-міністр. "У всіх областях без винятку є тепло, тиск газу нормальний, відключень у мережах електроенергії немає", - сказав Станіслав Сташевський.

    Водночас він додав, що в Луганській області не в усі населених пунктах, у першу чергу в шахтарських, було завезено побутове паливо. У зв'язку із цим відповідне доручення виправити ситуацію отримав міністр вугільної промисловості Віктор Тополов. На даний момент вживаються необхідні заходи.

    Під час засідання Уряду Прем’єр-міністр запропонував надати протокольне доручення керівникам всіх центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо неухильного дотримання законодавства по виборах, і недопущення надання незаконної фінансової підтримки партіям і блокам під час виборчої кампанії на вибори-2006р. до Верховної Ради.

    Юрій Єхануров також підкреслив, що неприпустимі інші форми сприяння державною владою суб'єктам виборчого процесу, зокрема використання приміщень, які належать органам державної влади й місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації, розміщення агітаційних матеріалів і політичної реклами.

    "Я особливо звертаю вашу увагу і прошу, щоб листи від партій, які будуть звертатися до вас з будь-яких матеріальних проблем, були предметом особливої уваги членів уряду, щоб ми не здумали зараз починати вживати будь-яких заходів з приводу цих звернень", – наголосив Юрій Єхануров.

    Прем'єр-міністр Юрій Єхануров піддав критиці роботу Фонду державного майна за зволікання з наданням Кабміну переліку великих підприємств для приватизації у 2006 році. "Фонд держмайна повинен подати об'єкти, які забезпечать виконання завдання з надходження коштів від приватизації в держбюджет. Мова йде не про сотню дрібних об'єктів, а про серйозні об'єкти. Це не виконано. Повинні були подати до 17 січня", - сказав Єхануров.

    На своєму засіданні члени Уряду обговорювали також питання доцільності закупівлі вакцини проти пташиного грипу. Через 2-3 місяці почнеться масова міграція птахів, і уряд повинен вжити всіх заходів для запобігання спалахам захворювання на пташиний грип у країні, сказав Глава Уряду. Цим питанням цікавиться особисто Президент Віктор Ющенко, підкреслив він.

    Глава українського уряду висловив прохання до мiнiстра охорони здоров'я України поiнформувати членiв Уряду про ситуацiю в Криму. Крiм того, Прем'єр-міністр попросив Юрія Поляченка висловити свою точку зору щодо необхiдностi залучення допомоги представникiв мiжнародного спiвтовариства у зв'язку з пташиним грипом в Українi.

    В ході засідання члени Уряду значну увагу приділили обговоренню питання створення з Росією спільного підприємства "Газтранзит" яке, відповідно до домовленостей, займатиметься поставками газу на територію України.

    Прем'єр-міністр Юрій Єхануров доручив мiнiстерствам i органам, задiяним у створеннi спiльного пiдприємства, в найкоротшi терміни завершити всi необхiднi роботи, спрямовані на створення СП між "Нафтогазом України” й "РосУкрЕнерго", а також прискорити підготовку розпорядження, яке носить назву "Про заходи з забезпечення постачання природного газу".

    За словами речника Прем'єр-мiнiстра В.Мондриївського, в спiльному пiдприємствi по 50% належатиме "НАК Нафтогаз України" й компанiї "РосУкрЕнерго". Вiн також нагадав, що Юрій Єхануров доручив Антимонопольному комiтету зробити запит iнформацiї про засновникiв компанiй, якi стануть учасниками СП.

    В.Мондрiєвський зазначив, що Антимонопольний комiтет як орган зi спецiальним статусом має право робити такi запити. При цьому вiн також сказав, що спiльне пiдприємство буде створено на територiї України й вiдповiдно до українського законодавства.

    Міністр палива й енергетики Іван Плачков в свою чергу повідомив про те, що підписання документів щодо створення СП, а також контрактів із вказівкою обсягу, ціни й строку поставки газу в Україну планується на суботу, 21 січня ц.р. Іван Плачков не вбачає підстав для відмови АМКУ в створенні такого СП.

    Також міністр зазначив, що "РосУкрЕнерго" останні 2 роки транспортує туркменський газ для "Нафтогазу України". Рішення виступити засновником "РосУкрЕнерго" замість "Газпромбанку" "Газпром" прийняв особисто, повідомив Іван Плачков. Він також додав, що на 21 січня заплановано презентацію діяльності "РосУкрЕнерго" в Україні.

    Міністр палива та енергетики України також запевнив – немає підстав вважати, що створюване СП буде монополістом, оскільки з 76 млрд. куб. м газу, який споживає Україна, 42 млрд. куб. м буде поставляти "Нафтогаз України” (20 млрд. куб. м газу видобувається в Україні й 22 млрд. куб. м туркменського газу), а СП поставить українським споживачам 34 млрд. куб. м. газу, який закупить в "РосУкрЕнерго".

    Міністр зазначив, що внески сторін до статутного фонду СП передбачені винятково в грошовій формі. Іван Плачков сказав, що найвірогідніше СП буде засновано у формі закритого акціонерного товариства. Також, за його словами, Уряд України планує реформувати нацiональну акцiонерну компанiю "Нафтогаз України".

    Вiн зазначив, що на першому етапi заплановано роздiлити бухгалтерськi звiти в НАК „Нафтогаз України" за видами діяльності для того, щоб не було „перехресного субсидування". За словами мiнiстра, в результатi реформування складатимуться окремi бухгалтерськi звiти у таких напрямах: транспортування, постачання, видобуток газу. Водночас Іван Плачков наголосив, що не передбачено лiквiдацiю НАК „Нафтогаз України", а структурне реформування здiйснюється з метою "чiткого розподiлу економiчних показникiв цих видiв дiяльностi".

    Прес-служба КМУ



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.