• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Лисицький:"Єхануров - політик, причому політик-практик"
    Опубликовано: 2005-09-20 15:47:00
    Особливою рисою нинішніх "прем'єрських" консультацій є їхня безпрецедентна закритість. Що являє собою Юрій Єхануров як політик? Яким він буде прем'єром? Який стиль політичної поведінки йому найбільш близький? Щоб отримати відповіді на ці запитання, кореспондент "Дня" звернувся до Віктора Лисицького, що непогано знає Юрія Єханурова. Нагадаємо, в уряді Ющенка він працював урядовим секретарем, а Єхануров - першим віце-прем'єром.
     
    Віктор ЛИСИЦЬКИЙ, колишній секретар Кабінету Міністрів України (2000-2001 рр.):
     
    - Як ви оцінюєте шанси на затвердження парламентом кандидатури Юрія Єханурова на посаду прем'єра?
     
     
    - Я думаю, що Юрій Єхануров має високі шанси на проходження його кандидатури в парламенті. Хоча, звісно, зараз питання проходження більш-менш радикальних змін у владі і в законодавстві в парламенті під великим питанням. Бо відбувається персонально-політична реструктуризація парламенту. Й остаточні контури цієї структури ще не окреслилися. Значною мірою структуризація парламенту зараз визначається тим, за кого ті чи інші депутати, фракції віддадуть свої голоси, кого підтримають на посадах міністрів. Немає сумнівів, що кандидатуру Єханурова підтримають "Наша Україна", УНП і НРУ. Але є сумніви щодо інших фракцій.
     
    - А що за людина Юрій Єхануров? Яку політику він проводитиме в разі його обрання прем'єром?
     
    - Юрій Іванович - людина вельми сучасних поглядів, причому не тільки на те, якою повинна бути економіка та соціальна сфера, а й на організацію роботи виконавчої системи влади. А там, звісно, основний алгоритм - як готуються і приймаються урядові рішення. У нього дуже європейські погляди на це. Є надії, що цю його якість - сучасного керівника - парламентарії візьмуть до уваги. Я, зокрема, добре пам'ятаю, як він ревно підтримував ідею створення урядових комітетів і був одним із співавторів їх впровадження.
    Завдяки цій своїй якості Юрій Іванович має досить солідний авторитет і на Заході, і в Росії. І це важливо. Була вже низка позитивних сигналів із боку Росії. А західні політики й експерти завжди ставилися до нього з великою симпатією. І ціла низка його ініціатив і на посаді віце-прем'єра у відносинах із західними країнами, міжнародними фінансовими організаціями підтримувалася на Заході.
     
    Крім того, Юрій Іванович гнучка людина. Він володіє мистецтвом пошуку компромісів. І я думаю, що він, збираючи голоси парламентаріїв на затвердження, якраз знайде розумні компроміси, які не обтяжуватимуть роботи знову сформованого уряду. Тобто я оціню його шанси на проходження в парламенті як досить високі. Хоча, звісно, не буде такого істерично високого рівня голосування, як це було з Юлією Тимошенко.
     
    - Чи здатен Юрій Єхануров на самостійну політичну гру, чи він усе-таки буде технічним прем'єром перехідного уряду, як стверджують багато осіб?
     
    - Його не можна назвати технічним керівником, технократом. Він - політик, причому політик-практик. Тобто він уміє гасла та пориви переводити в практичну площину - в площину їх впровадження в життя. Він не схильний до самопіару, до помпезної пропаганди тих чи інших кроків - це не його стиль. Технічним прем'єром він не буде.
    Інша річ, що це людина Президента в тому сенсі, що вони були одностайні з Віктором Андрійовичем уже тривалий час із принципових питань. Він старався бути корисним країні, в тому числі й через активну конструктивну підтримку обраного українським народом Президента.
     
    День 


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.