• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Депутати районного масштабу - без повноважень, зате - недоторкані
    Опубликовано: 2005-11-30 16:03:00
    За районні мандати розгорнуться справжні баталії. Голови нинішніх райрад вважають, що статус недоторканності привабить пройдисвітів

    Не всі з нас знають навіть "своїх" депутатів Верховної Ради та облради.

    Дещо краща поінформованість щодо міських депутатів, яким міськрада виділяє бодай по 12 тис. грн щороку для допомоги пенсіонерам, багатодітним, малозабезпеченим, інвалідам. От і звертаються виборці до них, як до спонсорів, що можуть дати гроші на ліки чи ж на придбання десятка кіло картоплі, або ж як до людини, що може знайти управу на безвідповідальний ЖЕК.
     
    Проте не вдалося знайти нікого, хто б знав свого депутата районної ради. Між тим, завдяки закону про недоторканість депутатів місцевих рад, райрадівські мандати набули привабливості не меншої, аніж раніше найвищі парламентські. Як говориться в одній рекламі: навіщо платити більше?! Тож цілком може бути, що саме в райради перебереться чимало відомих товаришів. Якщо їх тільки не ліквідують до часу виборів.

    Питання доцільності і легітимності існування Ленінської, Замостянської та Староміської районних рад у Вінниці порушувалось вже не раз. Після першої спроби їх ліквідації у 1998 році, райради, дійшовши до Конституційного суду, відстояли своє існування.

    - Бо це мало бути рішення громади, - говорить голова Ленінської районної ради Валентина Сокур. - Наші опоненти посилалися на анонімне опитування. Ми ж зібрали багато анкет на користь існування районної ради.

    Анкети, звичайно, переконливіші від анонімного опитування, але все ж це не референдум, як того вимагає законодавство. Питання референдуму виникло у 2002 році з подачі однієї депутатської групи міськради. Вона вважала, що їх районні колеги "виконують незрозумілі функції і не несуть ніякої відповідальності". Але й тоді громада міста не змогла висловитись.

    Назрівало це питання й нині. Так, донедавна в.о. голови міської ради Віктор Козак зазначав, що сьогодні райради працюють неефективно і не виправдовують навіть затрат на їх вибори.

    - Краще покластись на органи самоорганізації населення, в тому числі і об'єднань співвласників будинків.

    "Навіть у ЖЕКів більше повноважень..."
    Дійсно, сьогодні районні ради навіть власного бюджету не мають - живуть на дотаціях від міськради. Їх діяльність проходить в рамках загальноміських програм, а сесії, як правило - у обговоренні організації чергового свята чи акції.

    - Наша біда - це куці повноваження. Навіть у ЖЕКів їх більше. Ми намагаємось принести якусь користь виборцям, займаємося дітьми-сиротами, влаштовуємо свята для дітей, ветеранів, організовуємо суботники, взяли під опіку парк Дружба, - говорить Валентина Сокур. - Створюємо громадські формування по охороні громадського порядку. Нас на це ніхто не уповноважував.

    Ще одна функція райрад - слідкувати за благоустроєм та санітарним станом на території свого округу. Оскільки кошти на це практично не виділяються, то справа зводиться до організації збору грошей серед населення.

    "Ми боїмося напливу пройдисвітів..."
    Всього у Вінниці 120 депутатів районних рад. За соціальним складом вони помітно відрізняються від міської ради. В основному, це медики, вчителі, студенти, працівники державних підприємств. Найбільш пролетарський характер має Ленінська районна рада - в ній немає жодного представника бізнесу. Потрапити до числа депутатів райради порівняно нескладно, хоча на минулих виборах на одне місце претендували три кандидати. Це при тому, що вони практично не мають ніяких повноважень. Що ж буде на виборах-2006 за умови надання депутатам місцевих рад статусу недоторканності?

    - Це неминуче привабить людей, які передусім прагнуть сховатися від закону - вважає Валентина Сокур. - Недоторканність - велика помилка.
    Голова Замостянської райради Сергій Білоконь також побоюється напливу пройдисвітів, а от у Староміській районній раді подібного не відчувають.
     
    Ria.ua


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.