• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Бюджет-2006 зазнав збалансованих змін
    Опубликовано: 2005-11-21 15:06:00
    Міністр фінансів України Віктор Пинзеник презентував проект державного бюджету України на 2006 рік для регіональних ЗМІ. За словами В. Пинзеника, бюджет 2006 року зазнав значних змін між першим і другим читанням. «В більшості випадків ми пішли на компроміс з депутатами Верховної Ради України»,— зазначив він.
     
    За його даними, доходи початкової версії бюджету складали 120,3 млрд. грн., а витрати — 130, 2 млрд., в доробленій версії бюджету доходи складають 125,8 млрд. гривень, а витрати — 138 млрд. У першому читанні, за словами В. Пинзеника, вони подолали бюджет с дефіцитом 9,9 млрд. гривень або 1,9% ВВП. Зараз дефіцит складає 12,9 млрд. гривень або 2,5% ВВП.
     
    «Ви пам’ятаєте, що в нас розмір бюджету-2006 був предметом дискусій, і нам пропонували збільшити дефіцит спочатку до 3%, але ми пішли на компромісне рішення, враховуючи ту обставину, що збільшення дефіциту ми здійснили за рахунок видатків інвестиційного характеру і, по-друге, за рахунок разових видатків»,— повідомив він.
     
    За словами В. Пинзеника, в доробленій версії бюджету істотно змінена його структура.

    «У першому читанні ми подолали бюджет, де видатки споживання збільшилися на 10%, а видатки розвитку  — на 21%. Або видатки розвитку випереджали зростання видатків споживання у співвідношенні 2 до 1. Зараз ми маємо співвідношення 3 до 1. Тобто ми міняємо структуру бюджету за рахунок видатків розвитку, причому маємо на увазі ті речі, які має реалізувати уряд»,— зазначив він.
     
    Як повідомив міністр фінансів, від приватизації Криворіжсталі мають надійти кошти у розмірі 19,9 млрд. грн.

    «Дефіцит бюджету цього року склав 8,6 млрд. грн. Ще 700 млн. грн. ми отримали від приватизації інших об’єктів. На покриття дефіциту бюджету залишається 7,9 млрд. грн. Залишок невикористаних коштів в цьому році становить 12 млрд. грн., 9 млрд. грн. з цих грошей планується витратити на покриття дефіциту бюджету, 3 млрд. грн. — на стабілізаційний фонд. Ці кошти не будуть використовуватися, а будуть резервом на наступні роки і підуть на вирішення невідкладних задач, які виникатимуть перед країною»,— повідомив В. Пинзеник.
     
    За його словами, основними цілями бюджету-2006 року буде: зростання соціальних виплат, збільшення інвестицій, зниження податків, розвиток села, розбудова доріг, охорона здоров`я, підтримка освіти, зміцнення самоврядування.
     
    Наступного року мінімальна заробітна плата підвищиться з 332 грн. до 400 грн. Мінімальна пенсія — з 332 грн. до 336 грн.
    «З 1 вересня ми вирівняли мінімальну пенсію і мінімальну заробітну плату — 332 грн. Причому, ми здійснили тарифікацію заробітної плати. Кожного місяця в повному обсязі перераховуємо місцевим бюджетам на ці цілі 320 млн. грн. Найближчими днями буде відправлена чергова порція у 320 млн. грн. на вирішення питань тарифікації. На кінець наступного року ми вийдемо на вищий рівень мінімальної заробітної плати»,— зазначив він.
     
    Наступного року в повному обсязі вводиться закон за яким пенсія військовим, що вийшли на пенсію передчасно, буде виплачуватися в такому ж розмірі, що й нинішнім пенсіонерам. Це призведе до збільшення середньої пенсії військовим на 30%, з 928 грн. до 1210 грн.
     
    Також буде збільшена пенсія окремим категоріям пенсіонерів. Зокрема, інвалідам ліквідаторам аварії на Чорнобильській станції. Сьогодні вони отримують 273 грн. Ця сума підвищиться в 3,5 рази, тобто до 950 грн.
     
    В. Пинзеник також повідомив, що інвалідів-чорнобильців будуть продовжувати забезпечувати автомобілями. Порівняно з минулим роком, в наступному році забезпечення транспортом зросте у 33 рази. Уряд також планує забезпечити інвалідів-чорнобильців візками з ручним чи електронним керуванням.
     
    Не залишаться поза увагою й солдати строкової служби. Пенсія для них підвищиться на 50%. Щодо судової сфери, то для забезпечення незалежності суддів та підняття престижу цієї професії, наступного року їм підвищать рівень заробітної плати на 66%. Пенсія для дітей сиріт та для тих, хто втратив годувальника, підвищиться на 32%.
     
    «Ми робимо черговий крок по зменшенню залежності пенсійного фонду від дотацій бюджету. Бо ми 20 млрд. ресурсу бюджету використовуємо для датування пенсійного фонду і не можемо їх спрямувати місцевим бюджетам і на вирішення проблем державного бюджету. Цього року ми датуємо в пенсійний фонд 21,4 млрд.»,— повідомив В. Пинзеник.
     
    За дорученням Президента України Віктора Ющенка, здійснено важливі кроки по підвищенню базової медицини. Зокрема, на 100 млн. грн. було збільшено ресурс для лікування таких хвороб як СНІД, рак, туберкульоз та хвороб серця. Велика увага зосереджена на вдосконалення медицини на селі. В бюджеті наступного року для кожного фельдшерсько-акушерського пункту на придбання набору медикаментів та обладнання передбачено по 7 тис. грн. На облаштування кожної сільської амбулаторії буде виділено по 32 тис. грн. В бюджеті-2006 закладено також придбання по одному автомобілю швидкої допомоги на кожен район.
     
    Вдвічі буде збільшено кошти, спрямовані на розвиток освіти. Передусім, на інформатизацію шкіл, на ремонт шкіл, забезпечення підручниками учнів 1-4 класів, забезпечення учнів 4 класів гарячим харчуванням. Згідно бюджету-2006 планується збільшити інвестиції в дорожний фонд, зокрема, 2 млрд. гривень буде надано на будівництво доріг. Значна частина коштів піде місцевим бюджетам, в тому числі, на вирішення проблем будування доріг на селі.
     
    Капітал іпотечної установи буде збільшено до 100 млн. грн. «Ми передбачаємо можливість надання гарантії, щоб дешевші гроші були в іпотечній установі для залучення коштів на 1 млрд. гривень. Тобто це ресурс для вирішення проблеми житлового будівництва для категорії громадян середнього і нижче середнього рівня життя»,— повідомив В. Пинзеник.
     
    Також, як зазначив міністр фінансів, 2 млрд. гривень буде отримано у вигляді інвестиційних кредитів Світового банку. Зокрема, 250 млн. доларів Ексімбанку підуть на підтримку виключно тих підприємств, які працюють на експорт. Також будуть збільшені інвестиції у кредитування енергозбереження (0,6 млн. грн.), довгострокового кредитування села (0,5 млн. грн.), кредитування тепломереж (0,6 млн. грн.), будівництва мостів (0,2 млн. грн.), метрополітенів (0,2 млн. грн.), ремонт сільських шкіл (150 млн. грн.), 250 млн. буде виділено на облаштування ФАПів та придбання швидких допомог. На підтримку вітчизняного літакобудування передбачено 300 млн. гривень. Також планується оновлення рухомого складу електротранспорту. Передбачається вдосконалення процедури продажу земельних ділянок для того, щоб інвестор міг легко отримати її без бюрократичних перешкод і без корупції.
     
    Зниження податків, за словами В. Пинзеника, було предметом дискусійним, адже парламент спочатку відхилив всі їх ініціативи. На цей раз уряд продемонстрував черговий варіант компромісу. «Той проект бюджету, який ми внесли в парламент передбачає наступні речі: зниження нарахування в фонд заробітної плати на 2%. По митних зборах ми пішли на компроміс з парламентом, який відхилив нашу пропозицію. Ми пішли на компроміс по збору скупівлі валюти, який ми пропонували знизити у два рази. На сьогоднішній день зниження відбувається з 1,5 до 1%. Всього зниження податків дасть ресурс економіці майже 5 млрд. грн. або майже 1% до ВВП»,— зазначив В. Пинзеник.
     
    На розвиток села наступного року передбачено коштів на суму понад 10 млрд. грн. Так, наприклад, на розвиток тваринництва буде виділено 849 млн. грн., на розвиток рослинництва — 210 млн., на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства — 185 млн., на Аграрний фонд і створення запасів — 1,165 млн. грн., на розвиток меліорації землі — 586 млн., на соціально-культурний розвиток села — 1,046 млн., на фермерські господарства й інші бюджетні програми — 394 млн. грн. та ін.
     
    Щодо місцевого самоврядування, В. Пинзеник повідомив, що це питання було одним з найважливіших. За його словами, збільшення видатків державного бюджету в доробленому варіанті складає 8,5 %, але основна частина цих видатків проходить тільки транзитом через державний бюджет. «Ми їх подаємо місцевим бюджетам у вигляді допомоги. Збільшення видатків місцевих бюджетів становить 5,1 млрд. грн.»,— повідомив він.

    Збільшення видатків місцевих бюджетів пішло на збільшення дотації вирівнювання (990 млн. грн.), на тепломережі (600 млн. грн.), газопроводи та енергозбереження (265 млн. грн.), на метрополітени(100 млн. грн.), пільговий проїзд (70 млн. грн.) та ін.
     
    За словами прем`єр-міністра України Ю. Єханурова, запропонований варіант бюджету багатьом не подобається. «Одні вважають, що мало грошей виділено якимось галузям, інші вважають, що потрібно було збільшити соціальні виплати»,— підкреслив він.
    За словами прем’єр-міністра, нинішній варіант бюджету є єдиною можливою формою компромісу.

    «Ми не можемо дозволити собі розвиток за рахунок споживання, бо цього не пробачать наші батьки, а споживання за рахунок розвитку нам не пробачать діти. Уряд буде послідовно додержуватися заявленої стратегії у прийнятті бюджету. Це повинен бути соціально виважений бюджет розвитку, тому уряд не може піти на непомірні вимоги деяких депутатських фракцій щодо незбалансованого збільшення статей державних витрат»,— сказав він.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.