• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Радіозвернення Віктора Ющенка
    Опубликовано: 2006-02-06 09:18:00

    Дорогі українці! Шановна громадо!

    Сьогодні я буду говорити про українське село. В Україні майже третина населення проживає або працює в сільській місцевості. Сільськогосподарська галузь дає країні близько дванадцяти відсотків внутрішнього валового продукту.

    Село є колискою нації, оберегом традицій, джерелом народної творчості. Родюча земля завжди була для українців найвищою цінністю.

    Мусимо визнати – багато років українське село заганяли в глухий кут, влада залишила селян наодинці зі своїми проблемами.

    Тільки у 2000 році, за часів мого прем'єрства, влада вперше повернулася обличчям до села. На село прийшли кредити, аграрії отримали достойну плату за свою продукцію, ми почали комплексну програму підтримки тваринництва та селекції. Тоді моєму урядові не дали продовжити реформи на селі. Сьогодні ми мусимо всі разом об’єднати наші зусилля і відродити село. Саме тому я оголосив 2006 рік – Роком села в Україні.

    Я звернувся до уряду з пропозицією розробити комплексну програму підтримки і розвитку українського села. Переконаний – вже цього року український селянин відчує зміни на краще.

    Наша програма проста і ефективна.

    Перше. Ми збільшили видатки Державного бюджету на потреби села. Цього року село отримає рекордну суму – 8 мільярдів гривень. Це більше, ніж упродовж трьох попередніх років, разом узятих. Виділені гроші підуть на соціальну сферу, охорону здоров'я, субсидії фермерам, проведення доріг і газу.

    Ми збільшили видатки Державного бюджету на потреби села. Цього року село отримає рекордну суму – 8 мільярдів гривень. Це більше, ніж упродовж трьох попередніх років, разом узятих. Виділені гроші підуть на соціальну сферу, охорону здоров'я, субсидії фермерам, проведення доріг і газу.

    Друге – соціальні програми на селі. Цього року ми суттєво збільшили фінансування соціально-культурної сфери для селян. Тепер ця сума становить понад 1,5 мільярда гривень.

    соціальні програми на селі. Цього року ми суттєво збільшили фінансування соціально-культурної сфери для селян. Тепер ця сума становить понад 1,5 мільярда гривень.

    Третє. У зоні особливої уваги влади – сільська медицина. Послуги лікаря мають стати доступними та своєчасними для кожного селянина. Ми запроваджуємо масштабну програму сімейної медицини. Цього року уряд виділив 250 мільйонів гривень на потреби сільських лікарень. Це у 30 разів більше, ніж у 2004 році.

    У зоні особливої уваги влади – сільська медицина. Послуги лікаря мають стати доступними та своєчасними для кожного селянина. Ми запроваджуємо масштабну програму сімейної медицини. Цього року уряд виділив 250 мільйонів гривень на потреби сільських лікарень. Це у 30 разів більше, ніж у 2004 році.

    Четверте. Важливим рядком у бюджеті стоїть освітня програма на селі. Сільські діти мають таке саме право на сучасні знання, як їхні ровесники з міста. Цього року 100 мільйонів гривень, виділені урядом, підуть на закупівлю комп'ютерів, удосконалення технічної бази сільських шкіл.

    Важливим рядком у бюджеті стоїть освітня програма на селі. Сільські діти мають таке саме право на сучасні знання, як їхні ровесники з міста. Цього року 100 мільйонів гривень, виділені урядом, підуть на закупівлю комп'ютерів, удосконалення технічної бази сільських шкіл.

    Я знаю, як важливо для кожної родини забезпечити гідне майбутнє своїх дітей. В цьому питанні держава разом з вами. Влада, яка замовила і оплатила навчання молодого фахівця, має дати йому перше робоче місце і, безумовно, житло. Це наш обов'язок.

    Ми повинні покращити умови життя в селі. Вже цього року відчутну підтримку отримають ті, хто хоче розширити власне господарство. Державне пільгове кредитування сільського будівництва зросте майже вдвічі і становитиме 55 мільйонів гривень.

    Окреме питання – підвищення якості автомобільних доріг. Видатки по цій статті зростуть майже на 40 відсотків. Тільки тоді, коли село матиме розвинену інфраструктуру, туди прийде бізнесмен та інвестор. Це означає появу нових робочих місць.

    Наступний, п’ятий крок – удосконалення фіскальної політики. Ми зберігаємо сприятливий податковий клімат для аграріїв.

    Продовжено термін справляння фіксованого податку, впровадженого у 2000 році, та податку на додану вартість. Я гарантую – поки село не стало на ноги, ми не будемо збільшувати податковий тягар.

    Кожен, хто йде працювати в сільську місцевість, має знати, що це особлива економічна зона, де існують найменші в українській економіці податки. У нас уже є позитивний досвід – у 2000 році мій уряд успішно працював у такому режимі оподаткування.

    Шосте. Ми захистимо вітчизняного сільськогосподарського виробника. Підтримка фермера – це основа політики кожної європейської держави. Цього року уряд виділив 2 мільярди гривень на дотації агропромислового комплексу України. Це немалі кошти, які здатні зробити зміни в селі відчутними.

    Ми захистимо вітчизняного сільськогосподарського виробника. Підтримка фермера – це основа політики кожної європейської держави. Цього року уряд виділив 2 мільярди гривень на дотації агропромислового комплексу України. Це немалі кошти, які здатні зробити зміни в селі відчутними.

    Ми нарешті повинні сформувати в Україні цивілізований аграрний ринок. Сьогодні товар від виробника до споживача йде через численні посередницькі структури. У результаті виграє посередник, а селянин отримує мізер. Вихід з цього – розвиток торговельних бірж, їхня робота налагодить гнучку цінову політику. Прозорі схеми на ринку зерна гарантуватимуть продовольчу безпеку держави.

    Нам потрібно розширити ринки збуту сільськогосподарської продукції. Вступ України у COT відкриває нам нові експортні коридори. Переваги членства у цій організації вже давно оцінили наші найближчі сусіди – Польща та Румунія. Я закликаю політичні сили у Верховній Раді не спекулювати на цьому питанні. Своїми діями ви перекриваєте кисень нашому селянину. Ситуація, що складається з експортом м'ясо-молочних виробів, наприклад, у Росію, доводить, наскільки небезпечною є залежність від одного ринку.

    Я звертаюся до Міністерства закордонних справ, а також торгових місій України за кордоном. Ваше завдання – знайти нові ринки збуту сільськогосподарської продукції. Розширити експортні коридори можна за рахунок торгівлі з країнами СНД та Азії. На східних просторах лежить великий потенціал для вітчизняних виробників хліба, м'ясних та молочних продуктів.

    Споконвіків Україна була аграрним центром Європи. Я переконаний – сьогодні це лідерство можна і треба відновити. Вірю у відродження українського села!

    Щастя в кожну родину!

    Прес-служба Президента України



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.