• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Олександр Турчинов: Я не буду Луценка називати міністром внутрішніх справ
    Опубликовано: 2006-02-23 10:26:00

    Тимошенко підписала угоду про коаліцію. Який саме текст підписано, внесіть ясність? Їх було багато

    Дійсно, інтерпретації навколо дій коаліції вже протягом трьох тижнів. Це обговорюється, тобто, навколо цього робиться піар. І нам набридло, що та ж сама «Наша Україна» піариться навколо цієї теми коаліції. Більше того, нас підштовхнула заява «Нашої України» сьогоднішня, також я розумію, для засобів масової інформації виключно з цією метою вона була зроблена, що «Наша Україна» готова брати за основу саме угоду, яку запропонував Блок Юлії Тимошенко.

    Вони фактично її підтримують, розділяють. І Юлія Володимирівна: «раз ви підтримуєте, раз ви розділяєте – будь ласка, підписую, а ви продемонструйте, що ваші наміри щирі і ви не просто займаєтеся саморекламою замість того, аби обговорювати реальні питання.

    Якщо була така заява, і ви зробили такий відповідний крок, чи насправді, коли йшло обговорення, ви із нашоукраїнцями обговорювали ось це питання денонсації газової угоди? Ви озвучували її?

    Ми озвучили і сказали нашоукраїнцям, для нас це є одна з принципових відповідей. Вони сказали, що готові це розглядати. Більше того, ви ж бачите, що наша правда навколо руйнівності газових угод, вона лунає не тільки сьогодні від Тимошенко. Вже президент з цим погоджується, вже Пинзеник про це говорить, відмежовуючись від газових угод, міністр економіки Яценюк про це говорить. Тобто, вже всі це розуміють. Інше питання: коли відбудеться денонсація? На нашу думку, чим раніше, тим краще.

    А якщо відмежуватись від точки зору політика, і тверезо подивитись на речі, коли вона може відбутись?

    Я переконаний, що реально вона відбудеться, коли буде сформований новий уряд. Реально - початок квітня. Я не вважаю, що будуть довго йти переговори. Тому що є небезпека розпуску ВР. І тому новий уряд це зробить. Чому не робить це уряд Єханурова? Тому що і Єхануров, і Івченко, і Плачков повинні відповідати, причому, я не виключаю, і кримінально за ту якраз небезпеку, під яку вони підвели Україну.

    От якраз навколо цього «Наша Україна» наводить питання. Вони говорять, що готові визнати, що це угода неефективна, руйнівна, але ж ми хочемо прибрати питання відповідальності. Вибачте, чому ми повинні знову давати комусь індульгенцію. І потім виникне знову, що той, хто увійшов в коаліцію поза законом, тобто, проти того не можна відкривати кримінальні справи, проти того не можна вести переслідування. А ми проти того боролися, і ми не хочемо, щоб коаліція була індульгенцією для Івченків, Плачкових, Єханурових, тощо.

    Ви надіслали підписаний документ, підписаний пані Юлією, трьом учасникам. Спростуйте, якщо не так, - ПРП-Пора, і блоку Костенко-Плюща надіслали?

    Ми вважаємо, що коаліція повинна бути відкритою для всіх політичних сил, які поділяють позиції, висунуті в цій угоді, і які будуть мати фракції в майбутній ВР. Це ж не просто, хтось схоче підписувати чи не хоче. Це, хто реально може прогнозувати свою перемогу, може підписувати сьогодні.

    А більш реально, що менші політичні сили її підпишуть, коли потраплять у ВР. Єдине там прописано, і це не є таємницею, що ми не бачимо серед учасників коаліції, і це наша принципова позиція, Партію Регіонів. Тому що вони говорять про федералізм. Колір сьогодні мабуть неактуальний, сьогодні актуальна позиція. Тому що сьогодні закликами до пам’яті Майдану просто дехто хочуть прикрити своє невміння працювати.

    Якщо вже є один підпис, напевне, ще будуть якісь інші. Так чи ні, на вашу точку зору, розбіжності, якісь незрозумілі речі з’ясовані між усіма коаліціянтами, чи завтра почнуться зауваження, і це все повториться піаром?

    Нам нема часу займатись цим піаром. Нам нема часу вести безплідні переговори. Ми поставили крапку. Або підписуйте, або припиняйте всілякі розмови до голосування 26 березня. Після 26 березня, я не маю сумніву, що буде сформована коаліція. Але тоді вже не буде мотивації піарити. Не готові сьогодні на чесних умовах підписувати договір, почекайте. Подивимось, скільки хто набрав відсотків, і побачимо, хто буде підписувати, які коаліційні угоди.

    Обливання брудом один одного буде менше?

    На жаль, я маю сумнів на цей рахунок. І та бійка, яка на сьогодні виникла в парламенті навколо провокацій збоку міністра внутрішніх справ Луценка, тільки підтверджує, що влада йде тільки шляхом поливання брудом опонентів, шляхом провокацій, шляхом, який, на їх думку, може збільшити рейтинг. Я впевнений, що це тільки зменшить їх рейтинг, зменшить авторитет.

    Ви люди однієї команди, ви і Шкіль. Андрій не телефонував міністру і не нагадував «як же так, ми ж разом проти Кучми!» Це, можливо, якесь непорозуміння?

    Я думаю, що треба нашим телеглядачам пояснити трошки про що йдеться. ЦВК звернулась до міністра внутрішніх справ з резонним питанням: «Будь ласка, дайте список тих, хто має непогашену судимість, бо, за законом люди, що були осуджені, не можуть бути народними депутатами.

    Це логічно і правильно. МВС, на чолі якого поки що працює пан Луценко, дає відповідь і крім 10 чи скільки громадян, які мають непогашену судимість, вони ще дають якісь додатки, в яких, я читаю заголовок їх: «Список осіб, які притягуються до відповідальності за вчинення злочину, розслідування яких не закінчено.» Таких питань не стояло. Крім того, навіть таке некоректне юридичне зауваження, воно не може обмежити можливість людини балотуватись. Але ж для чого це робиться? Для того, щоб компрометувати політичних опонентів.

    Пан Луценко підкреслив, що досі ані прокуратура, ані СБУ не закрили справу щодо Шкіля. А пан Давидович каже, що в переліку прізвища Шкіля немає. Тобто, до нього претензій немає

    До пана Шкіля і інших кандидатів від нашого блоку не може бути в принципі питань, тому що ми дуже серйозно ставилися до кадрових питань. Проблема не в тому. Ті листи, що писав Луценко, ЦВК не цікавлять такі питання, тільки одне питання взяли саме: хто має непогашені судимість? Але ж тут список сотні людей, і саме серед них виключно політичні опоненти того ж пана Луценка і тих, на кого він працює. Коли б просто були питання, на яких можна дискутувати.

    Але ж або провокація, або просто свідома брехня. Ви згадали Шкіля. Мені дивно, що Луценко звинувачує Шкіля, по ньому ведеться і він притягується за вчинення злочину. Я хотів бив Луценка запитати: які злочини спричинив Шкіль, що він йому їх інкримінує?

    Точка зору міністра, наскільки я це зрозумів, він як статист. Його попросили передати інформацію, він передав інформацію, що за певний період часу були не закриті певний перелік кримінальний справ. І те, що вони не закриті, в цьому винні ті організації, які їх не закрили - СБУ і прокуратура

    Крім СБУ 90% питань якраз відноситься до компетенції пана Луценко. Я просто крім Шкіля, бо це просто соромно – Луценко, який на нього покази давав і ще його звинувачувати у вчиненні злочинів. Я вважаю, що він патріот, він герой, як і більшість хлопців, які постраждали від режиму, які відсиділи, до речі, від 2 до 4 років. Я хочу сказати щодо цієї цікавої справи.

    Луценко згадав СБУ. Справа в тому, що СБУ не може закрити цю справу, тому що вже відбулося рішення суду. І за рішенням суду люди були засуджені. Більше того, вони відбули термін покарань. Тому свого часу на посаді голови СБУ я звернувся до президента з ініціативою про реабілітацію цих людей. Реабілітувати їх може, за подаванням Генеральної прокуратури, Верховний суд України.

    І дав проекти президенту саме листівки до Генеральної прокуратури і Верховного суду. Я був переконаний, що ці проекти підписані. Принаймні, мені так повідомив президент Ющенко. Але сьогодні річниця 9 березня, буквально через тиждень ми її очікуємо, Луценко згадує про ці справи. Луценко, мабуть, один з ініціаторів, щоб справи, замість того, щоб реабілітувати цих людей, проводити подальші розслідування. Крім моєї точки зору є факти.

    Коли б він назвав одного Шкіля, я б думав про моральний аспект цієї справи. Ну, моральність пана Луценка, це його відповідальність. Але є просто брехня. Буквально декілька секунд. Він пише... Лук’янчук це - мій помічник, народний депутат. Пам’ятаєте, колись показували, як я кидався під колеса машини, коли мого помічника арештували. Його арештували під час акції «Повстань Україна».

    І він біля року провів у в’язниці. Після того суд закрив справу, прокуратура відмовилася від цих звинувачень, і людині компенсували навіть морально-матеріальні шкоду. Луценко пише: Лук’янчук знаходиться на підписці про невиїзд. Тобто, свідома брехня. І за цю брехню треба відповідати.

    Я хочу сказати, користуючись можливістю вашого каналу, в Луценка непогано виходить піар. Справи, які він розслідує, виходить трошки гірше. Але це ж просто брехня і провокація. Я не буду Луценка називати міністром внутрішніх справ, а виключно провокатором, поки він публічно, я підкреслюю, публічно, не вибачиться перед тими людьми, яких він тут опорочив.

    До вашої каденції, коли ви керували СБУ, кажуть, що ви знали про те, що компанія «Холтек» є нібито ненадійною в тій справі, якою вона займається, справі побудування контейнерів для ядерного палива

    Під час мого керівництва навіть думки не було, що можна в Україні робити ядерний смітник. Сьогодні за угодами, що мають міжнародні гарантії, Україна забезпечує і відвозить всі ядерні матеріали до Росії. Це угода, на якій Росія поставляє твели і забирає відпрацьовані матеріали. Це вигідно Росії. В той же час, таємно, як і газові угоди, підписуються угоди, які дозволяють не просто робити смітник для українських ядерних відходів, а і світових.

    Ви маєте текст тієї угоди, де сказано, що це не тільки для України, а для всього світу? Чи це тільки ваші версії?

    Матеріали, які ми маємо, вони це підтверджують. Більше того, згадайте підтвердження самого президента. Який ні з того, ні з сього...

    То була версія

    Він говорить, що Україні вигідно за гроші проводити захоронення ядерних відходів. Після цього пішло якби спростування. Але коли співставити його заяву, то ви побачите, що вона зроблена якраз під час, коли підписувалась з американською фірмою угода про побудову в Чорнобильській зоні ядерного смітника.

    Це дуже серйозне питання. Я сьогодні не маю всіх оперативних матеріалів навколо цієї теми. Але достатньо взяти відкрити Інтернет, і подивитись, що там є про цю американську структуру. Це просто небезпечна структура, в багатьох країнах продукція якої взагалі заборонена.

    Ви настільки довіряєте Інтернету?

    Коли маєш відкриті джерела, то з закритими завжди легше працювати. І я хочу сказати знову – питання ядерного смітника, це, знову ж таки, питання, яке торкається кожного українця. Особливо громадян, які мешкають в Київській області. І, мабуть, перед тим, як це робити, в усякому разі їх треба запитати про це.

    Вони готові, щоб поруч з їхніми оселями, був ядерний смітник? Це по-перше. По-друге, чому знову ці речі робляться таємно? Чому знову їх приховують? Чому знову в тій же угоді, яку ми отримали, випадково отримали, до речі, знову бачимо посилання на якісь таємні додатки? Що за додатки?

    Азаров зауважив, що з’ясувати, хто є засновником «Росукренерго» є справою двох діб. Є такий реєстр. Все насправді так просто?

    Більше того, є оперативні матеріали, хто стоїть за заснуванням. Просто потрібна політична воля.

    Коли ви керували СБУ, ви знали?

    Я не просто знав, я інформував про це президента України. Я переконаний, що реєстр українських засновників, громадян України, не юридичних осіб, він збільшився за рахунок можновладців чинних. І саме тому немає бажання викривати реальних, а не номінальних акціонерів.

    "НТН"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.