• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Игорь Шаров: Парламент-2006 майже не буде відрізнятися від попереднього
    Опубликовано: 2005-10-10 16:38:00
    Народный депутат, лидер депутатской фракции политической партии «Вперед, Україна!» Игорь Шаров в ходе видео-on-line-конференции на «Фразе» рассказал, что презирает прокуроров, ворующих бензин, предполагает, что парламент-2006 будет похож на нынешний, а Тимошенко, Литвин и Ющенко пойдут на выборы отдельно.
     
    Вопрос: Поддерживаете ли Вы отношения с Михаилом Сиротой?
     
    Ответ: Михайло Дмитрович Сирота, на мою думку, видатний український політик, який у 1996 році став відомий не тільки в Україні, а й у світі, як батько української Конституції. Адже ви знаєте, що на той час Україна була єдиною державою на пост-радянському просторі, що немала Конституції. Толерантність, політична мудрість Михайла Сироти здебільшого спонукала до того, щоби і члени комісії, яку очолював Михайло Сирота з питань доопрацювання проекту Конституції, і уся ВРУ згуртувалися навколо прийняття головного Закону України. Моє ставлення до нього - з повагою, як до друга, як до колишнього політичного партнера, завжди є позитивним. Але так сталося, що ми пішли різними політичними дорогами, у кожного своє бачення політичних напрямків розвитку суспільства, але це нам не заважає тиснути одне одному руку і обніматися при зустрічі. Я вірю в його політичне майбутнє.
     
    Вопрос: Насколько мне известно, вы предлагаете установить мораторий на цены на газ для населения и предприятия ЖКХ. Это предложение экономически обосновано или это предвыборный трюк?
     
    Ответ: Я особисто, народний депутат України Микола Нощенко, а також народний депутат Віктор Драчевський розробили і підписали проект постанови Верховної Ради України "Про встановлення мораторію про відпускні ціни на газ для населення та підприємств ЖКГ". Проект постанови економічно обґрунтований, такі можливості у українського уряду є. Для того, щоб підсилити дії уряду у цьому напрямку, і потрібна така постанова, яка б унеможливила вагання уряду з цього приводу.
     
    Вопрос: Кто выиграл от подписания Меморандума Ющенко-Януковича?
     
    Ответ: Я переконаний у тому, що якби Віктор Андрійович Ющенко, Президент усієї України, у січні місяці поточного року не слухав деяких своїх посіпак і не вівся на їхні аргументи, піднявся вище власних образ і тоді запропонував руку усім політичним силам, запросив до співпраці усі політичні табори, то ми сьогодні реально мали б іншу державу, якісно іншого Президента, і інший народ. В цілому підписання Меморандуму я вітаю і ставлюся до нього позитивно, але із застереженням. Застереження полягає у тому, що Віктору Андрійовичу Ющенко необхідно було йти на підписання Меморандуму, або скоріше якби сказав Декларації (Меморандум у перекладі - це пам’ятна записка) після призначення Юрія Єханурова на посаду прем’єр-міністра України, і з більшим колом учасників.

    Вопрос: Как вы относитесь к возможности отставки Пискуна?

    Ответ: У мене з ним непрості стосунки з огляду на деякі його кадрові рішення, але майже переконаний, що його відставка сьогодні не на часі і Верховна Рада України не готова до його відставки.

    Вопрос: Що Ви як депутат конкретно зробили для Кіровограда, а не для власного бізнесу у Кіровограді?
     
    Ответ: Із Кіровограду я виїхав в 1994 році і протягом трьох каденцій працюю у Верховній Раді України. Відповідно я обирався 2-го, 3-го, 4-го скликання. При цьому жодного разу я не балотувався від Кіровоградщини. Але кожен кіровоградець, на мою думку, повинен відчути мій особистий внесок у покращення його життя - через ремонт під’їздів у їхніх оселях, через газифікацію цілих районів міста і області, через комп’ютеризацію шкіл міста і області. Найбільша моя гордість - це будівництво доріг у місті Кіровограді. Велика робота проводиться мною і моїми помічниками персонально з виборцями: це і освіта дітей у Кіровограді і Києві, надання медичної допомоги, тощо. Але не в цьому полягає основна діяльність народного депутата України.
     
    Протягом багатьох років роботи у Верховній Раді України, по суті я є лобістом Кіровоградщини у ВРУ на предмет втілення усіх законодавчих ініціатив, які надходять з Кіровоградщини.

    Вопрос: Скоро выборы. Каждый кандидат (партия), желая получить голоса избирателей, берет на себя определенные обязательства и обещает - выполнить, улучшить, поднять благосостояние и прочее. Как Вы считаете, каким образом должен кандидат, получивший таким образом мандат доверия избирателей, нести ответственность за невыполнение собственных обещаний?
     
    Ответ: По-перше, з огляду на те, що з 1 січня вступають в силу конституційні зміни, ми будемо мати нову Конституцію і новий державний устрій. Напередодні виборів усі виборці знаючи, що їхній голос і їхній вибір - це дія надзвичайної ваги, повинні свідомо ознайомившись з усіма програмами виборчих блоків і лідерів блоків, вивчити ретельно так звану кредитну історію кожного лідера блоку, розуміючи те, що кожен із них після виборів може впливати через формування виконавчої влади на долю кожного із них. Тому в першу чергу потрібно звертати увагу на моральну підготовку лідера блоку і моральні якості його взагалі, потім на економічні програми блоків і лідерів блоків, які вони запропонують виборцям, тому що від цих програм буде залежати, коли кожен українець заживе краще і зможе реалізуватися як повноцінний громадянин у високорозвинутій державі.
     
    14 років незалежності дали можливість кожному свідомому громадянину України спостерігати за діяльністю політиків, які сьогодні будуть пропонувати себе на виборах. Тому дуже важливо визначитися правильно, щоб потім, як кажуть у народі, "не кусати лікті" за свій вибір. Що стосується відповідальності, то з огляду на те, що вперше під час виборів до ВРУ будуть балотуватися лише політичні партії, то тільки через 5 років ви зможете висловити довіру чи недовіру партіям взагалі і тих, хто є суб’єктами списків зокрема.
     
    Вопрос: Как думаете, Тимошенко и Ющенко когда-то смогут помириться?
     
    Ответ: І від Юлії Тимошенко, і від Віктора Ющенка я чув тільки те, що вони і не сварилися.

    Вопрос: Как вы полагаете, кому выгоден скандал с финансированием Березовским компании Ющенко? И вообще - это пиар или все-таки оранжевая революция действительно финансировалась из-за границы?
     
    Ответ: У мене немає інформації про те, чи дійсно Борис Березовський фінансував політичну кампанію Віктора Ющенка. У свою чергу є повідомлення великої кількості українських бізнесменів, які фінансували виборчу кампанії Віктора Андрійовича Ющенка, але в який спосіб вони це робили (чи носили гроші в мішках, чи переказували із закордонних рахунків на рахунки національних компаній, які підтримували Ющенка, чи проводили розрахунки за кордоном) такої інформації немає, і вона мені мало цікава. Кому це може бути цікаво? Тут два аспекти: перший - це той, що дуже багато бажаючих принизити авторитет Віктора Ющенка, для того, щоб розпочати процедуру імпічменту. А для цього, як ви розумієте, потрібен серйозний привід.

    Друге - він обумовлений виборчою кампанією до ВРУ, яка незабаром розпочнеться. Тут Віктор Андрійович Ющенко є серйозним опонентом усім суб’єктам виборчих перегонів. Тому це їм також вигідно. Але однозначно впевнений, що це не вигідно нашій молодій державі, яка на початку поточного року мала колосальні шанси і з огляду на зовнішній авторитет держави у світі після революції, і з огляду на високий рейтинг і кредит довіри Віктора Ющенка в Україні.
     
    Вопрос: Ваш прогноз относительно результатов выборов-2006?
     
    Ответ: Прогноз, як кажуть, справа невдячна. Єдине, що я можу сьогодні однозначно стверджувати, що наступний парламент майже не буде відрізнятися від того, який працює сьогодні. А щодо учасників, то вони майже всі сьогодні визначені, а переможців в тій чи іншій мірі кожного дня або друкують, або показують засоби масової інформації. І те, що парламент мало чим буде відрізнятися від того, який є сьогодні, для України може бути великим благом, тому що саме такий парламент - на перший погляд різнобарвний, незлагоджений у діях, на чолі з мудрим керівником Володимиром Литвиним - зміг згуртуватися у важкі часи, які переживало наше суспільство, не допустив громадянської війни в державі, і попри всі складнощі, намагався працювати на український народ і намагався консолідувати усі політичні сили.
     
    Вопрос: Насколько мне известно, у вас напряженные отношения с нынешним губернатором Кировоградской области Эдуардом Зейналовым. Говорят, что он ставленник бывшего помощника Ющенко Третьякова. Между вами личная вражда или же вы имеете факты, свидетельствующие о некомпетентности Зейналова?
     
    Ответ: По-перше, немає у мене з ним ніякої особистої ворожнечі, тому що я особисто його не знаю і жодного разу особисто не бачив. Негативне ставлення моє до цієї персони зумовлено тим, що дійсно на таку прекрасну область, яка розташована у самому центрі нашої держави, не зрозуміло за яких критеріїв було призначено людина, яка не має освіти (за спиною лише професійно-технічне училище), яка не була відома ні діловим колам Кіровоградщини, ні політикуму. На перше запитання, яке йому задали журналісти після цього призначення, які будуть його перші кроки, він відповів, що він буде знижувати податки в області. Відповідно до свого рівня, він підібрав собі начальника управління УМВС у Кіровоградській області, який до цього працював сторожем швейного ательє "Зорянка". Далі він запросив у область на посаду обласного прокурора - людину, яка не є компетентною і за декілька місяців перебування на цій посаді змогла лише покалічити кілька людей - вдумайтеся, в обласній прокуратурі вкрали 12 тон бензину і втекли з області. Тому, я і мої однодумці мають відповідно реагувати на дії таких горе-чиновників.
     
    Вопрос: Г-н Шаров, как Вы считаете, почему Владимир Путин так редко ездит к Виктору Ющенко в гости? Побывает ли он в Киеве перед выборами?
     
    Ответ: По-перше, тут є відбиток тих гасел, які лунали на Майданах по всій країні під час президентських виборів, де було заявлено, що тільки НАТО, або тільки Євросоюз, і тільки не Росія. По-друге, на стосунках Росія-Україна були розіграні кілька спекуляцій минулим урядом України. І сам факт, що протягом 9 місяців не було обміну візитами на рівні прем’єр-міністрів України і Росії, не спонукав до покращення стосунків. Відсіля і наслідки припинення інтеграційних процесів з РФ. А вірніше - падіння їх динаміки.

    Що стосується приїзду Володимира Путіна в Україну, то я впевнений, що цей візит обов’язково відбудеться, але до виборів це не буде мати майже ніякого відношення. Адже усім відомо, що сьогодні кожна політична партія, яка збирається на вибори до ВРУ, збирається заручитися підтримкою РФ, і особисто підтримкою Президента Росії Володимира Путіна, з огляду на його високий рейтинг в Україні. На нарадах у Президента України, на яких я був присутній, з виступу Президента і з розмов з ним стало зрозуміло, що він дещо переосмислив своє бачення ведення політики щодо РФ. Є сподівання, що ці стосунки найближчим часом стануть кращими.
     
    Вопрос: Як ви вважаєте, наскільки правильним було рішення Президента послати у відставку уряд Тимошенко?
     
    Ответ: Абсолютно переконаний у тому, що рішення було правильним. І я був на двох нарадах у Президента України, як лідер фракції. Ці наради стосувалися укладання декларації (ми умовно називаємо її "Декларація майбутнього"), на цих нарадах було реально наведено констатуючі факти про глибинні негативні явища в економіці, було наведено факти про політичні проблеми, які мають місце в суспільстві. І, на жаль, та динаміка, яка прослідковувалася в першу чергу в економіці, і в частині росту ВВП, і в частині росту промислових показників, і в частині росту інвестицій, якраз і підтверджує правильність рішення Президента про відправку уряду, який очолювала Юлія Тимошенко, у відставку.
     
    Наша фракція наполягала на тому, щоб голова Держкомстату перед наданням згоди на призначення Юрія Єханурова прем’єр-міністром України надав чітку інформацію з трибуни у ВРУ про сучасний стан національної економіки, що було й зроблено. Ті сухі цифри, які були наведені головою Держкомстату, і розрахункова динаміка, ще раз підтвердила правильність дій Президента України. І фракція Народної партії, і фракція "Вперед, Україно!" одноголосно підтримали кандидатуру Юрія Єханурова при призначенні на посаду прем’єр-міністра України. Разом - це 65 голосів. Тобто без наших голосів, Юрій Єхануров як прем’єр не відбувся б, навіть попри підписання Меморандуму Ющенко-Янукович.
     
    Вопрос: Что вы думаете о правительстве Еханурова?
     
    Ответ: Я Вам скажу з цього приводу наступне, що однозначно, на мою думку, цей уряд буде кращим, аніж попередній. Тому що він є монолітніший. У ньому більше однодумців. Що стосується голови уряду, то знову ж таки, на мою думку, він більш підготовлений, він системніший, він масштабніший. А найголовніше - він здатний працювати планово. Адже не секрет, що уряд, який діяв до 8 вересня поточного року, не завжди діяв планово, але завжди вдавався до популізму, не було однорідної команди, були штучні провокації між гілками влади і т. ін.
     
    Вопрос: Наскільки сьогодні є актуальною ідея створення парламентського блоку Литвина? Які партії висловили бажання увійти до його складу?
     
    Ответ: З цього приводу скажу коротко. Наступні парламентські вибори - надзвичайно серйозна кампанія, з огляду на те, що ми вперше станемо реально після виборів парламентсько-президентською республікою, і парламент буде формувати виконавчу владу. Парламент вперше буде формуватися на 5 років, і з огляду на те, що вибори будуть надзвичайно серйозними, виборчі кампанії будуть надзвичайно складними, я прогнозую, що ці вибори будуть виборами особистостей. З огляду на це і буде сформовано Народний блок Володимира Литвина. Відомо, що сьогодні ідуть переговори про створення блоку між 4 політичними партіями. Дві з них я можу назвати - це Народна партія і "Вперед, Україно!". Це якраз ті і партії, які вже на сьогодні мають право формувати територіальні і виборчі комісії. Тому що станом на 15 вересня поточного року вони представлені фракціями в ВРУ.
     
    Вопрос: Щодо виборів-06. Як Ви розцінюєте ініціативу підвищення прохідного бар’єру?
     
    Ответ: Моя особиста думка і думка членів нашої фракції, а також думка наших партнерів по парламенту, а саме членів фракції Народної партії, що ідея підвищення прохідного бар’єру - по-перше - це є провокація для парламенту, яка була озвучена напередодні відкриття цієї сесії поточної, для того, щоб направити роботу парламенту з перших днів на обговорення політичних проблем взагалі, і цієї зокрема. Адже Україна на початку вересня уже мали ознаки економічної кризи, уже мала ознаки політичної кризи. І знаючи, що для депутатів - це питання великої ваги, і була підкинута ця ідея для обговорення. А якщо по суті, то це вигідно лише двом-трьом партіям, які вважають, що вони однозначно переможуть під час майбутніх парламентських виборів і зможуть сформувати потужну коаліцію в майбутній ВР, і відповідно формувати виконавчу владу в державі. Наша думка полягає у тому, що український народ має бути максимально представлений у ВРУ, щоби дійсно виконувати норму Конституції і бути носієм влади. 3-відсотковий бар’єр дає таку можливість.
     
    Вопрос: Як ви оцінюєте факт створення парламентської комісії з розслідування обставин організації «касетного скандалу» і його впливу на стан нацбезпеки?
     
    Ответ: Ми були ініціаторами створення цієї комісії і наполягали на тому, щоби саме представник нашої фракції, а саме Віктор Драчевський був головою цієї комісії. Тому що Віктор Драчевський є дійсним генералом міліції, який багато років пропрацював у карному розшуці, і має великий досвід у розслідуванні різних кримінальних справ. Є сподівання, що саме його досвід, його об’єктивність дадуть можливість направити роботу комісії в тому руслі, в якому потрібно, щоб ті органи, які займалися цією справою донині, зрозуміли, що їхня робота під пильним парламентським контролем, і щоб на цій роботі не було ніяких ні політичних, ні інших нашарувань, а були об’єктивні намагання довести слідство до реального завершення, і назвати реальних замовників і виконавців цього злочину. Тому що уже протягом 5 років деякі політичні сили, деякі представники влади і в минулому, і зараз, намагаються направити слідство в тих напрямках, в яких їм це вигідно.
     
    Вопрос: Оказывается, вы служили в Афгане. Скажите - вы смотрели последний фильм Бондарчука на эту тему - "9 рота"? Если да - что вы о нем думаете?
     
    Ответ: Так, дійсно, я з 1980 по 1983 рр. перебував на службі у Радянській армії в складі 103-ої Вітебської повітрянодесантної дивізії під командуванням генерала Слюсара. Як відомо, саме ця дивізія, саме в цей період, однією з перших була введена в Афганістан для підтримки діючого режиму. У позаминулу неділю я і моя дружина Вікторія Василівна, сини Максим, Станіслав та донька Марійка продивилися кінофільм "9 рота" Бондарчука у кінотеатрі "Україна". Ви знаєте, я особисто, принаймні я це пам’ятаю, і це підтвердила моя дружина, у своєму житті плакав двічі: перший раз - коли помер батько, Федір Миколайович, Царство йому небесне, і вдруге, це коли в кінці кінофільму "9 рота" послухав монолог одного з головних героїв, який залишився живим. Монолог полягав у тому, що ця війна нікому не була потрібна, що те завдання, яке виконували бійці-десантники і віддали своє життя, було безглуздим, і про те, яка доля спіткала тих людей, які прийшли з війни і іноді і досі бідкаються нікому не потрібні ні нинішній державі, а тим більше тій державі, якої вже ніколи не буде. Тому фільм мене дуже вразив. Я знову пропустив через своє серце всі ті події, і сьогодні я в роздумах над текстом листа-подяки режисеру Бондарчуку і усьому творчому колективу.
     
    Вопрос: Как вы думаете, можно ли уже ставить крест на коалиции Ющенко-Литвин-Тимошенко? Спасибо.
     
    Ответ: Ви знаєте, у політиці я би так однозначно не відповів, що на коаліції Ющенко-Литвин-Тимошенко можна ставити крапку. Але, виходячи із того, що уже і Юлією Тимошенко, і Віктором Ющенком проголошені заклики про те, що вони на вибори ідуть самостійно, а також політвиконком Народної партії оголосив і прийняв рішення про те, що створюється блок під назвою Народний блок Володимира Литвина, і вже сьогодні відбуваються конференції первинних партійних організацій Народної партії, де приймаються рішення, які підтверджують рішення політвиконкому НПУ про створення виборчого блоку. З огляду на ці факти і заяви можемо констатувати, що з вступом в дію виборчої кампанії політичні сили, які підтримують Тимошенко, Литвина і Ющенко підуть окремо на вибори.
     
    Я вперше присутній на подібній конференції. Отримав дуже цікаві запитання, намагався бути відвертим під час формулювання відповідей. Усім тим, хто небайдужий до майбутнього нашої держави, бажаю успіхів і оптимізму. Все буде гаразд. Дякую.
     
    По матеріалам он лайн-конференции на сайте „Фраза”


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.