• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Експерти: „З ким партія Пинзеника піде на вибори-2006?”
    Опубликовано: 2005-10-10 17:38:00
    8 жовтня ПРП (тимчасова партія «Наша Україна») провела з‘їзд в ході якого повернула собі назву Партія «Реформи і порядок» та залишила головою партії Віктора Пинзеника, а також заявила про можливість блокування з партіями, що входили в 2004 році до коаліції «Сила народу». У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням: «З ким піде на вибори ПРП?»
     
    Дмитро Видрін (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):
     
    “До з‘їзду я вважав, що піде з “Батьківщиною”, оскільки і програмні цілі ПРП близькі до цілей “Батьківщини”, і багато хто з ПРП тягнулися персонально до Тимошенко, як до можливого лідера блока. А от після такого рішення ситуація вже стає неясною. Мені здається, що Пинзеник все більше віддаляється від колишнього свого лідера Тимошенко, якій він клявся у вірності, сумісності цілей та завдань. А зараз, мені здається, він більше орієнтований на людей з оточення Ющенка. Тому зараз важко щось казати. Я не виключаю все-таки подальшого розколу ПРП на тих, хто орієнтується на Тимошенко, і тих, хто орієнтується на Ющенка і його оточення”.
     
    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):
     
    „Партія «Реформи і порядок» переживає сильну кризу. Частина партійного керівництва розраховувала на більші дивіденди після «помаранчевої революції». Але окрім цього крила в керівництві є впливові конформісти, які в силу життєвого досвіду та власних звичок уміють отримувати максимум навіть від часткової наближеності до влади. Якщо Юлію Тимошенко все далі заганятимуть в опозиційну нішу (а це об‘єктивний процес), то конформістське крило в партії має шанси посилити свої позиції.
     
    Проте наразі всі ймовірні варіанти розвитку ситуації є реалістичними:
     
    1. Можуть з партії вийти Пинзеник і конформісти та перейти в президентську партію, а ПРП піде з Тимошенко.
     
    2. Можуть вийти Томенко з радикалами та піти по списках БЮТ.
     
    3. Партія може не приєднатися ні до кого, а її чільні діячі піти по різних списках.
     
    Така невизначеність свідчить про те, що партія, яка де-факто має один з найпотужніших інтелектуальних потенціалів з політиками, по суті припинила своє існування як партія, а перетворилася на дискусійний клуб часів перебудови”.
     
    Володимир Маленкович (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):
     
    “Взагалі-то вони проголосували за початок переговорів саме з “Батьківщиною”. Я вважаю, що більшість ПРП сьогодні має намір вести переговори про блок з Юлією Тимошенко, і якщо їм зараз вдасться цей блок організувати, то вони так і підуть. Якщо ж мине певний час, і в найближчі кілька тижнів цей процес не буде завершений, то тоді не виключено, що ПРП може змінити свою позицію. На сьогодні більшість виступає за приєднання до блоку Юлії Тимошенко”.
     
    Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби «Український барометр»):
     
    “ПРП Пинзеника піде не вибори з НСНУ Ющенка. А відмова від бренду “Наша Україна” – це відголоски великих реприватизаційних процесів, які були в економіці, а тепер торкнулися і політики. Тут теж відбувається реприватизація назви, тому що в Ющенка окрім особистого авторитету і цієї назви нічого такого особливого з політичних ресурсів не залишилося. Я вважаю, ПРП Пинзеника, тобто та частина ПРП, яка орієнтується на нього, піде з Ющенком, раз він обрав ще один фінансовий рік на старій посаді. А частина ПРП на місцях буде працювати з “Батьківщиною”, як взагалі-то це реально і склалося”.
     
    Михайло Погребінський (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):
     
    „Я б вважав природнім, якби вони пішли на вибори з партією влади, як партія, яка представляє насамперед інтереси бізнес-співтовариства, тобто в економічному змісті така право-ліберальна партія. А єдиними послідовними теоретиками такого підходу розвитку України є Партія «Реформи і порядок». Вони були б таким ідейним ядром цієї партії. Якщо вони туди не підуть, а підуть уже з політичних міркувань до блоку Тимошенко, це буде закладати певні внутрішні протиріччя лідерки блоку з ідеологією ядра Партії «Реформи і порядок». Єдина проблема полягає в тому, що там (в ПРП) виокремилась група «польових командирів», для яких більш природною і близькою на сьогодні є фігура Тимошенко, але то є не раціональний сенс. Раціонально, ці люди ближчі за ідеологією до право-ліберального підходу, аніж до ліво-популістського. Мені видається, що вони скоріше за все підуть з Тимошенко, але таким чином закладуть певний конфлікт на майбутнє з лідеркою блоку. Мені видається, якщо закінчиться справа тим, що все ж таки ПРП піде з БЮТ, то я не виключаю, що після того, як вони прийдуть до Парламенту за допомогою Юлії Володимирівни, можливо відбудеться розкол вже там. І цей розкол буде зберігатися в стані однієї фракції до тих пір, поки не буде відмінено імперативний мандат. У нас є готовність у багатьох політичних сил зробити як в Європі – відмінити імперативний мандат. Тоді ця частина просто піде до партії Ющенка”.
     
    Олександр Литвиненко (провідний експерт політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):
     
    „Я думаю, те, що була відновлена стара назва, і те, що з бренду партії було прибрано назву «Наша Україна», говорить про те, що партія готова йти якраз на блокування з «Народним союзом «Наша Україна». Нещодавно заступник голови політвиконкому партії «Народний союз «Наша Україна» окреслив можливий формат майбутнього блоку. За його словами, він має бути приблизно в такому ж вигляді, як був у 2002 році, тобто - «рухи» і Партія «Реформи і порядок». А переобрання Віктора Пинзеника говорить про те ж саме. Це людина яка залишилася в Уряді, і тим самим виявила лояльність до Президента, а відтак і до політичної сили, яка буде репрезентувати його на виборах. Інша справа, як це відіб‘ється на внутрішній ситуації в ПРП? Там є досить потужний блок керівництва, який підтримує іншого політичного лідера”.
     
    Результати опитування надані прес-службою Центру дослідження політичних цінностей
     
    ІА „Гаряча Лінія”


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.