• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Плюси і мінуси вільної торгівлі
    Опубликовано: 2006-04-19 11:57:00

    Україні зараз потрібна нова стратегія розвитку на наступні 10-30 років і взагалі на майбутнє. Україна відходить від ситуації, при якій вона імпортувала дешеву енергію. Це болісний процес, але це реальність. Крім того, в світі проходить сталевий бум. Тому зараз можна спостерігати досить складну ситуацію для України, але ця ситуація була неминучою. ...

    Є чотири можливі сценарії розвитку відносин в межах зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Перший можна назвати «простою вільною торгівлею», другий — «поглибленою вільною торгівлею», далі йде «митний союз» і четвертий — «повна інтеграція в ринки».

    Одразу хочу зупинитися на третьому і четвертому сценаріях. Вони можливі для України, але не дуже вигідні. Митний союз означає встановлення єдиних зовнішніх тарифів. Якщо ви заключаєте такий союз з одними країнами, ви автоматично виключаєте можливість створення аналогічного союзу з іншими країнами. У випадку з Україною тут слід згадувати, перш за все, про погіршення торгівельних відносин з Росією. Можна мати зону вільної торгівлі і з Росією і з ЄС, але неможливо мати митний союз одночасно і з Росією, і з ЄС. Що ж стосується повної інтеграції (за прикладом Норвегії, яка не є членом ЄС, але повністю інтегрована в його ринки), то це надзвичайно складно. Це накладає величезні зобов'язання на приватний сектор, на юридичних осіб. На сьогоднішній день в силу своєї складності — це не може бути метою України.

    Сценарій вільної торгівлі — досить простий варіант. Він можливий, але він не буде дуже вигідним і корисним. Він означає, що після вступу України до СОТ будуть знижені тарифи між ЄС та Україною. Поглиблений варіант є складнішим, але й значно вигіднішим в стратегічному вимірі. Реалізація цього сценарію означає, що учасники зони вільної торгівлі вже виходять за межі зовнішньої торгівлі, адже змінюватися буде і регуляторна політика, особливо в тих частинах, що стосуються сфери послуг. Відбуватиметься глибока інтеграція економічних структур. Тут важливим є всеохоплююче забезпечення вільної торгівля товарами та послугами, що багато в чому залежатиме від реформування митного режиму.

    В той же час, на відміну від встановлення митного союзу з ЄС або повної інтеграції в його ринки, поглиблена вільна торгівля даватиме можливості вибору: які норми європейського законодавства Україні варто сприймати, а які не варто. В цій роботі увагу слід звертати на баланс видатків і прибутків внаслідок зближення законодавства.

    Переорієнтація української економіки дійсно потрібна, особливо якщо буде реалізовуватися сценарій поглибленої вільної торгівлі. Україна може отримати від цього величезні прибутки. Це також цікаво для ЄС, адже для нас важливим є розширення територій для бізнесу.

    Автор: Майкл ЕМЕРСОН (головний експерт Центру європейських політичних досліджень (Брюссель))

    Газета «ДЕЛО»

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.