• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Мінфін провів розширену нараду
    Опубликовано: 2006-04-19 09:39:00

    У Мінфіні відбулася розширена нарада, присвячена підсумкам виконання державного та місцевих бюджетів за 2005 рік та І квартал 2006 року і визначенню невідкладних завдань, за участю Міністра фінансів Віктора Пинзеника, заступників Міністра, інших фахівців МФУ, керівництва ДПА, Держмитслужби, їх обласних підрозділів, Держказначейства, ГоловКРУ, Мінфіну АР Крим, головних фінуправлінь ОДА, головного фінуправління виконавчого органу КМДА, фінуправління Севастопольської МДА, представників міністерств України та Громадської ради при Мінфіні.

     За словами Міністра фінансів Віктора Пинзеника, перший квартал 2006-го був непростий, проте доходи Бюджету за цей період виконано. З одного боку, планові показники надходжень до державного та місцевих бюджетів в цілому виконані, а з іншого - виявились небезпечні тенденції, на які необхідно вчасно реагувати для недопущення недовиконання бюджету та його розбалансування.

    У 2005 році основні цілі та завдання були виконані, відзначив на нараді перший заступник Міністра Віктор Кальник. Серед них: збалансування бюджету та забезпечення реальними ресурсами збільшення соціальних виплат, боротьба з бідністю та вирівнювання соціальних диспропорцій, створення рівних умов оподаткування, боротьба з корупційними схемами та детінізація імпорту, - були успішно виконані. На економічно безпечному рівні утримано дефіцит бюджету, вперше за останні чотири роки відбулось зменшення обсягу державного боргу.

    Серед проблем, які стали особливо актуальними для Бюджету поточного року було відзначено, зокрема, мінімізацію податкових зобов'язань суб'єктами підприємницької діяльності, що призвело до ризику недовиконання планових надходжень. Керівництво Мінфіну поставило завдання перед учасниками наради – шукати нові підходи і інструменти розкриття непрозорих схем, ухилення від оподаткування, що дозволить забезпечити безумовне виконання бюджету.

     Йшлося також про недостатню роботу щодо виведення з тіні зарплат. На тлі підвищення майже на 34% заробітної плати в країні, у деяких адміністративно-територіальних одиницях зменшились надходження прибуткового податку. Недостатньо контролюється на місцях і надходження від плати за землю. А це, за словами першого заступника Міністра фінансів, друге за обсягами джерело надходжень місцевих бюджетів і має суттєвий резерв до збільшення. Мінфін наголошує, що надходження до Держбюджету повинні забезпечувати заходи, які сприятимуть підвищенню ділової активності в регіонах, залученню інвестицій, розширенню бази оподаткування, збільшенню надходжень платежів до бюджету адекватно до показників економічного розвитку, ліквідації шляхів мінімізації податкових зобов’язань тощо.

    Міністерство фінансів турбує також не забезпечення деякими місцевими бюджетами коштів на захищені статті витрат (оплата праці, медикаменти, харчування, енергоносії). У першому кварталі обсяг трансфертів із державного місцевим бюджетам збільшився майже на 73%, або на 2,7 млрд. грн., порівняно з відповідним періодом минулого року. Загальна сума приросту місцевих бюджетів у 2006 році, які вони мали змогу самостійно розподіляти, склала більше 11 мільярдів гривень. Це біля 40% зростання. Проте, на фінансування захищених статей виділено лише 7 мільярдів гривень.

    На нараді наголошувалося також на необхідності переглянути підходи до контролю за діяльністю державних підприємств. Минулого року були не виконані плани надходження до держбюджету частини їх прибутку. Мінфін станом на 14.04.06 отримав лише 40% від загальної кількості фінансових планів держпідприємств. Фінансові плани підприємств мають аналізуватись з точки зору пошуків шляхів зменшення непродуктивних витрат та максимізації доходів.

     Ще одна проблема, яка потребує вирішення в Бюджеті поточного року, це низка популістських законів, що були прийняті парламентом напередодні виборів, які фактично не забезпечені реальним фінансуванням, не враховані в Бюджеті 2006 року.

     Міністр фінансів Віктор Пинзеник наголосив, що подальша доля Бюджету країни залежить як від вчасного реагування на негативні тенденції в економіці, що вже виявлені, так і від подальших системних змін в організації влади в Україні.

     Інф. Мinfin

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.