• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ощадбанк не домiгся стягнення $217 млн з компанії з групи «Креатив»
    Опубликовано: 2017-06-22 10:04:30

    Дніпропетровський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Ощадбанку на рішення Госпсуду Кіровоградської області від 06.12.2016, яким держбанку також було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ "Завод модифікованих жирів" щодо стягнення 216,7 млн дол (на 26.07.2016 – 5,37 млрд грн), право вимоги до якого в заставу Ощадбанку надало ПрАТ «Креатив» (позичальник і заставодавець).
    Однак за твердженням ТОВ "Завод модифікованих жирів", ПрАТ «Креатив» не виконано умови договору №2415 від 14.06.2011 щодо поставки 16,5 тис тон замінника молочного жиру "Делікон ЗТЛ" на 2,35 млрд грн для ТОВ "Завод модифікованих жирів" (через що в ПрАТ «Креатив» могло виникнути право вимоги, яке було надано в заставу Ощадбанку).
    Однак, як вказав суд, сторонами судового спору не надано належних доказів на підтвердження здійснення будь-яких поставок товару на користь ТОВ "Завод модифікованих жирів" за договором №2415 від 14.06.2011.
    Нагадаємо, в березні 2016 року глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявляв, що загальний борг «Креатива» перед Ощадбанком перевищує 300 млн дол. Банкір запевнив, що «вся заставна маса за зобов`язаннями перед Ощадбанком збережена, і в цей момент тривають юридична процедура та оцінка». Водночас визнав, що, не виключено, «буде частина заборгованості, яка не покрита забезпеченням».
    08.08.2016 Госпсуд Кіровоградської області порушив провадження у справі за позовом Ощадбанку до «Креатив Груп» про стягнення 182,4 млн дол, 12,8 млн євро та 117,2 млн грн.
    Ощадбанк заявляв, що в серпні 2016 року Кіровський райсуд м. Кіровограда (м. Кропивницький) ухвалив рішення про повне задоволення позову Ощадбанку до колишніх топ-менеджерів та власників компанії «Креатив» - Максима Березкіна та Юрія Давидова, які є поручителями за боргами компанії. На користь держбанку з обох фігурантів стягнуто майже 200 млн. доларів США.
    17.10.2016 Госпсуд Кіровоградської області задовольнив позов Укрексімбанку та вирішив стягнути з ТОВ «Завод модифікованих жирів» (входить в групу «Креатив») 114,3 млн дол та 412,3 млн грн.
    Як писав Finbalance, 27.07.2016 Госпсуд м. Києва в рамках справи про банкрутство ПрАТ «Креатив» прийняв до розгляду заяви Ощадбанку про визнання його кредитором на суму 9,23 млрд грн та Укрексімбанку – на 3,5 млрд грн.
    Крім того, суд прийняв такі ж заяви, зокрема,
    - Укрсоцбанку – на 1,42 млрд грн;
    - УніКредит Банк (Чеська Республіка та Словаччина) – на 261,6 млн грн;
    - ВТБ Кепітал плк – на 1,41 млрд грн;
    - ВТБ Банку – на 398,6 млн грн;
    - ІНГ Банк Н.В. – на 846,8 млн грн;
    - Ерсте Груп Банк АГ (Лондонська Філія) – 846,8 млн грн;
    - Ландесбанк Баден-Вюрттемберг – 554,8 млн грн;
    - Ландесбанк Берлін АГ – 122,1 млн грн;
    - Амстердам Трейд Банк Н.В. – 376,3 млн грн;
    - Credit Europe Bank N.V. – 187,9 млн грн;
    - Intesa Sanpaolo S.P.A. – 187,9 млн грн;
    - Креді Корпорейт Енд Інвестмент Банк – 89,4 млн грн;
    - Райффайзен а.с. – 40 млн грн.
    Також суд прийняв заяву «Експорт Девелопмент Канада» про визнання кредитором на суму 200,5 млн грн, а ще – ПП «Елланда» на 2,74 млрд грн та ПП «Альфа-Люкс» на 738 млн грн.
    Восени 2015 року в пресі мусувалися чутки, що команда екс-прем’єра А. Яценюка нібито може сприяти новим власникам «Креатива» в реструктуризації боргів перед Ощадбанком (як варіант називалася потенційна угода у вигляді взаємозаліку боргових зобов`язань "Креатива" та євробондів Ощадбанку, які нібито були зі значним дисконтом придбані на ринку перед реструктуризацією відповідних паперів тощо).
    Підставою для таких версій слугувало те, що, мовляв, Ощадбанк очолює А. Пишний – близький соратник А. Яценюка, а теж близький до екс-глави Кабміну нардеп А. Іванчук є товаришем А. Гранца (один з нових офіційних власників групи «Креатив»). За цими чутками, А. Іванчук нібито міг одним з нових кінцевих власників «Креатива».
    Офіційних - у т.ч. документальних - підтверджень цієї інформації не було.
    У цьому контексті А. Гранц запевняв, що «якщо ви думаєте, що сьогодні чиновники можуть реально впливати на держбанки на шкоду інтересам держбанків – це велике перебільшення». Крім того, він підкреслив, що серед нових співвласників «Креативу» українців немає. «Це мої друзі, які теж живують за кордоном», - уточнював підприємець.
    Андрій Пишний у жовтні публічно заявив, що "варто вірити Андрію [Іванчуку], коли він говорить, що не має відношення до Креативу".
    Як писав Finbalance, НАБУ здійснювало досудове розслідування в кримінальному провадженні №42016000000001254 від 16.05.2016 за фактом зловживання службовими особами Ощадбанку своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Так, за даними слідства, посадовці Ощадбанку в січні-липні 2015 року неправомірно сприяли ПАТ «Креатив Груп» у здійсненні господарської діяльності та діяли в його інтересах, достовірно знаючи про незадовільний фінансовий стан товариства, «умисно не вживали достатніх та необхідних заходів в порядку претензійно-позовної роботи до забезпечення стягнення дебіторської заборгованості товариства у розмірі понад 6,7 млрд. грн, чим спричинили тяжкі наслідки для державних інтересів».
    Як зазначалося, строк виконання кредитних зобов`язань ПрАТ «Креатив», ПАТ «Креатив груп» перед «Ощадбанком» за кредитними договорами настав у січні 2015 року, проте претензійно-позовну роботу розпочато у липні 2015 року, після зміни складу засновників відповідних товариств, та до суду заявлено позови щодо погашення лише частини заборгованості, у розмірі 57,7 млн. дол.

    finbalance.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.