• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нові факти квартирної афери „Еліта-Центру”
    Опубликовано: 2006-02-23 12:36:00

    Другий тиждень триває розслідування обставин квартирної афери „Еліта-Центру”, внаслідок якої постраждали 1500 громадян.Цими днями стало відомо, що причиною афери стало також те, що більшість угод на інвестування будівництва не були нотаріально завірені. Приблизно 20% потерпілих, які оформляли кредити на віртуальне житло, не страхували ці кредити. Про це повідомив секретар Київради, голова Української партії „Єдність” Володимир Яловий.

    За його словами, насправді „Еліта-Центр” отримувала ділянки незаконним шляхом – викуповувала їх на вторинному ринку без участі влади та податкової служби. Аферисти діяли таким чином: знаходили фірму, входили в довіру до керівництва, після чого викупали її або ставали співвласниками. Згодом з цих позицій і діяли – організовували рекламну компанію, купували офіси тощо. Відомо, що в Україні було зареєстровано тридцять структур під назвою „Еліта-Центр”.

    21 лютого відбулося чергове засідання відповідної комісії при Київській міській державній адміністрації з розслідування цього шахрайства на ринку нерухомості. Прийнято рішення 2 березня на сесії Київради терміново розглянути землевідводи для будівництва житла інвесторам „Еліта-Центру” і, що головне, проголосувати за такі рішення, які в подальшому унеможливлять повторення подібної ситуації. Наразі готуються пропозиції депутатських комісій, в тому числі пропозиція від фракції „Єдність”. Загалом, на думку Ялового, це питання невдовзі буде вирішено, хоча й залишиться ще багато проблем.

    „Ми, безумовно, висловлюємо співчуття тим людям, які постраждали від цієї афери, але в той же час як заступник міського голови висловлюю тверду впевненість у тому, що всі ці люди не залишаться один на один з цією проблемою, і всім їм без винятку буде надана всебічна допомога. Ми намагатимемося не залишити без житла жодного з тих, хто постраждав”, – запевнив він.

    Як повідомив Яловий, робота буде проводитися не тільки в загальному плані, а й в індивідуальному, тому що в кожного з постраждалих ситуації різні. Це пов’язано із розміром вкладу та багатьма іншими чинниками. За його даними, на 11 земельних ділянок вже накладено арешт. Конфісковується й те майно, яке піде у фонд допомоги постраждалим.

    Також В. Яловий відзначив, що деякі політичні сили поставили собі чітку задачу – змінити владу в Києві, і тому вони використовують махінацію з групою „Еліта-Центр” для того, щоб пропіарити свою політичну силу. „Деякі політики сьогодні говорять усі тільки в чорних кольорах. Я не говорю, що не можна критикувати київську владу, але так, як критикують усіх нас зараз, ще не бувало. Де вони були раніш?”, – запитав він.

    Серед політичних діячів, що, за словами В. Ялового, намагаються піарити себе, використовуючи цю аферу, він назвав Віталія Кличко, Леоніда Черновецького і Миколу Томенка. Наприклад, на думку В. Ялового, Л. Черновецький ефективно використовує цю справу, заявивши, що готовий дати мільйон тому, хто доведе причетність високих посадових осіб міської влади до цієї афери. Також, за словами секретаря Київської міськради, В. Кличко заявляв, що як тільки він стане мером, то відразу вирішить цю проблему. На думку В. Ялового , „це піар, це нереально. Вони хочуть сподобатися людям, а точніше, електоратові”. „Те, що відбулося – це логічне завершення тієї системи керування законодавчої бази, що є в нашій державі”, – підкреслив він.

    На думку спеціалістів, у ситуації, яка склалася з „Еліта-Центром”, винні не тільки шахраї, але і влада, і недосконалість українського законодавства в житловому питанні, а також юристи потерпілих, які не читали договори перед підписанням. Адже угода „Еліта-Центру” не є угодою купівлі-продажу, не є угодою про інвестування.Щоб з’ясувати наявність ознак таких злочинів на ринку житла в Києві, не потрібно високопрофесійної майстерності. І про махінації на будівельному ринку фракція „Єдність” заявляла ще з минулого року. Однак відповідного реагування з боку виконавчого органу київської влади (КМДА) не було. Звичайний принцип забудови Києва, землевідводу та інвестування житла зараз непрозорий та став причиною махінацій „Еліта-Центру”.

    Як повідомив Яловий, на сьогоднішній день фракція „Єдність” ініціювала прийняття відповідних рішень про захист інтересів громадян при здійсненні містобудівної діяльності, про порядок громадського обговорення містобудівної документації, місцевих правил забудови. Фракція ініціювала проведення громадських слухань з питань містобудування та землекористування і запровадила перегляд рішень з конфліктних питань забудови та землі. Прийнято рішення „Про основні засади містобудівної політики в місті Києві”, „Про порядок погодження місць розташування об’єктів у кварталах старої забудови”, „Про затвердження концепції запровадження у місті Києві конкурентних засад надання земельних ділянок” тощо. Інвестори повинні отримувати земельні ділянки лише за конкурсом і з урахуванням громадської думки. На його думку, необхідно також виконати Указ Президента про врегулювання земельних відносин від 21 листопада належним чином.

    Довідка Elcomart News. Нагадаємо, що Подільським районним управлінням ГУМВД України в м. Києві 7 лютого порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Встановлено, що ТОВ „НИЦ Прогрес”, ЗАТ „Будівельно-інжинірингова компанія «БІК»”, ТОВ „Марс-1”, ТОВ „АФБ”, ТОВ „Фінансово-будівельна компанія «Еліта-Центр»”, ТОВ „БМУ Хімбуд”, ТОВ „Еліта-Будінвест” уклали договори з громадянами про пайову участь у будівництві житла, однак ніякого будівництва не проводили. Названі компанії позиціонували себе як група компаній „Еліта-Центр”. Досудовим слідством встановлені факти подвійного, а також потрійного оформлення договорів пайової участі в будівництві тих самих квартир. Сума нанесених збитків оцінюється більш ніж у 400 млн. грн., кількість потерпілих – понад 1,5 тис. осіб. Керівники компаній знаходяться в розшуку.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.