• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Круте піке для нафти і бажання українських АЗС заробити, не знижуючи ціни – огляд і прогноз ринку нафти і пального
    Опубликовано: 2017-03-13 14:03:44

    Минулого тижня нафта різко впала до грудневих мінімумів. А українські АЗС не поспішають знижувати ціни, незважаючи на падіння в опті.

    У понеділок, 6 березня, світові ціни на нафту слабо піднімалися вгору. Причиною стала заява міністра нафтової промисловості Іраку Джаббара аль-Лаібі про готовність країни продовжити скорочення видобутку у другому півріччі 2017 року.

    У вівторок нафта лише трохи опустилася.

    Починаючи з середи, 8 березня, світові ціни на нафту покотилися вниз. Інвестори звернули свою увагу на те, що істотне підвищення резервів у США зводить нанівець ефективність дій підписантів віденських угод (ОПЕК+11). Так, Міненерго США повідомило про зростання запасів нафти в країні відразу на 8,2 млн барелів (+1,6%).

    Ці дані продовжували тиснути на ринок до кінця тижня. Таким чином, ціни на нафту опустилися до мінімумів грудня минулого року.

    Крім того, в п'ятницю додатковий тиск на нафту спричинили дані американської нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes про зростання кількості бурових установок у США. Так, за тиждень їх кількість у країні виросла на 12 штук (+1,58%), до 768 одиниць.На поточному тижні світові ціни на нафту можуть змінити динаміку і перейти до зростання. Локомотивом таких змін буде загострення збройного протистояння в Лівії і припинення операційної діяльності Shell у Нігерії, відзначають аналітики консалтингової групи А-95. Новим фактором стримування буде заява міністра енергетики Саудівської Аравії Халіда аль-Фаліха про те, що ОПЕК не буде ще більше скорочувати видобуток сировини, звільняючи тим само ринок для американської сланцевої нафти.

    Але повернемося до українського ринку палива. Оптовий ринок в країні відреагував на зниження європейських котирувань і теж рушив униз. Тільки минулої п'ятниці вартість пального в європейських портах обвалилася на $22-27/т.

    Також на підтримку зниження виступило зміцнення гривні на міжбанку і курсу НБУ, додає директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. За його даними, за тиждень дизпаливо подешевшало на 350 грн/т, на 15-30 коп/л знизилася його вартість у дрібному опті (автомобільні партії). Бензини подешевшали не так значно, втративши за тиждень 270 грн/т за А-92 і 170 грн/т на А-95.

    "Оператори очікують продовження зниження оптових цін на цьому тижні в середньому на 150-200 грн/т", – говорить Куюн.

    Незважаючи на падіння цін в опті і дрібному опті, роздрібні оператори не поспішають дотримуватися цієї тенденції і знижувати вартість пального. Ціни на стелах АЗС залишаються без змін вже кілька тижнів поспіль. І лише небагато мереж продовжують радувати своїх клієнтів.

    Так, за даними аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренка, минулого тижня відзначилася столична мережа KLO, скинувши на бензини 20-35 коп/л і на ДП — 70 коп/л. Заявили про себе невеликим зниженням і в мережі БРСМ-Нафта, яка опустила ціни на ДП обох видів. Також зниження вартості дизеля сталося і в мережі Маркет, де відкат цін склав 40 коп/л.Таким чином, середня вартість бензинів в Україні залишилась незмінною. У той час як дизпаливо зменшився на 0,1% (або 3 коп), до 21,95 грн/л на звичайний і 24,22 грн/л на преміальний види палива.

    "Національні оператори продовжують зберігати мовчання. Різке зниження вартості в опті дозволяє збільшити маржу і додатково заробити", – відзначає Сіренко.

    За прогнозом Куюна, на поточному тижні великих змін в роздробі не передбачається. Проте зберігається можливість коригування цін (переважно на ДП) в регіональних мережах і мережах-дискаунтерах.

    Втім, за словами учасників ринку, затишшя триватиме недовго і до середини березня стели почнуть свій рух, на цей раз у бік зменшення, додає Сіренко.

    В черговий раз перестав радувати автомобілістів скраплений газ, який припинив дешевшати, хоча сезонні передумови до цього є. Напруженість з СБУ зберігається і це є єдиною перешкодою для більш значного зниження цін як в опті, так і в роздробі.

    biz.nv.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.