• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ольга Федишина: «Укрнафта» повинна враховувати позицію профспілок під час реорганізації
    Опубликовано: 2017-02-23 17:07:05

    Процес реорганізації  ПАТ «Укрнафта» має бути відкритим і відбуватися з урахуванням думки профспілок та у відповідності до законодавства.
     
    На цьому наголосила депутат обласної ради від партії «ВОЛЯ» Ольга Федишина в програмі «Політична студія» на ОТБ Галичина.
     
    Минулого тижня, 15 лютого у Києві відбулася розширена нарада Укрнафтогазпрофспілки, в якій брали участь представники профспілки Прикарпатського УБР, НГВУ «Надвірнанафтогаз», представники «НАК «Нафтогаз України» і керівництво ПАТ «Укрнафта», де розглядали питання звернення профспілки Прикарпатського УБР щодо недопущення його ліквідації та скорочення працівників.
     
    За словами Ольги Федишиної, на нараді визнано, що діяльність керівництва ПАТ «Укрнафта» з проведення реорганізації, яка проходить в таємний спосіб від працівників і профспілки, не відповідає Статуту підприємства, Галузевій угоді, колективному договору і законодавству.
     
    «Представники профспілки повідомили, що їм представили план реорганізації у вигляді презентації, але це не юридичний документ. Їх поставили перед фактом, ніхто з ними це не обговорив», - відзначила Федишина.
     
    На нараді в Києві повідомили, що з трьох управлінь бурових робіт в Україні – Прикарпатського, Охтирського і Прилуцького, на яких сьогодні працює 2050 працівників,  керівництво планує залишити лише 1050 працівників. Крім того, Прикарпатське УБР пропонують ліквідувати, кількість його працівників, яких зараз є 1200, скоротити приблизно втричі, а сервісну структуру залишити на території іншої області.
     
    На переконання Ольги Федишиної та всієї фракції «ВОЛЯ» в обласній раді, процес реорганізації підприємства має бути відкритим.
     
    «Перше, що мало б зробити керівництво підприємства – прийти до профспілки, працівників і представити їм проект юридичного документу, де зазначено, в який спосіб планується реорганізація, якою має бути доля працівників, чи їх будуть скорочувати, чи, можливо, переводити в інші структурні підрозділи. Після обговорення та врахування пропозицій профспілки має бути напрацьований фінальний текст документу. Потрібно максимально зберегти кадровий потенціал, щоб не наростала соціальна напруга в регіоні, щоб фахівці не були змушені їхати за кордон. Такі переговори, обов’язково мають бути проведені найближчим часом», - наголосила депутат.
     
    Більше того, за словами Федишиної, представники ПАТ «Укрнафта» на засіданні заявили, що, начебто, не зобов’язані проводити такі розширені наради чи проводити обговорення.
     
    «Це не так. Є Галузева угода у нафтогазовидобувній сфері, і будь-які підприємства, які здійснюють таку діяльність, фактично є учасниками цієї угоди. А будь-які питання, які стосуються реорганізації підприємства, скорочення чи переведення працівників - це зміна умов виробництва і організації праці. Відповідно до законодавства, це є предметом колективного обговорення, соціального діалогу. Без погодження профспілки і урахування думки працівників такі процеси не можуть відбуватися», - зауважила депутат.
     
    Окрім того, Ольга Федишина заявила, що можливе скорочення працівників Прикарпатського УБР виглядає абсурдним, враховуючи теперішню ситуацію в Україні.
     
    «Енергетична безпека України перебуває під загрозою. Ми постійно від когось залежимо, і найбільш тривалий час, на жаль, залежали від країни-агресора. І це тоді, коли ми мали б максимально нарощувати свою енергетичну безпеку і власні потужності, збільшувати кількість працівників та обсяги буріння, натомість чомусь відбувається протилежний процес. Як було повідомлено на нараді, кількість працівників в УБР планують скоротити, сервісну структуру перевести із Західної України у Східну, хоча в Івано-Франківській області чи не найкраще місце для її розташування: тут є єдиний в Україні Національний університет нафти і газу, який підготував велику кількість фахівців, прекрасна транспортна розв’язка, є родовища, де вже розпочато видобуток», - відзначає депутат.
     
    Ольга Федишина висловила сподівання, що керівництво ПАТ «Укрнафта» все-таки дослухається до профспілки і органів місцевого самоврядування, які стурбовані такими діями підприємства.
     
    Нагадаємо, ще наприкінці 2016 року представники профспілки Прикарпатського управління бурових робіт і Прикарпатського НГВУ звернулися за допомогою до команди «ВОЛІ». В грудні Ольга Федишина на сесії облради ініціювала звернення до керівництва держави і ПАТ «Укрнафта» з проханням не допустити ліквідацію Прикарпатського УБР та зберегти робочі місця. Такі звернення прийняли і районні ради області, де розташовані потужності підприємства та проживають його працівники.

    firtka.if.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.