• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Запорізька АЕС купила дніпровські труби у 2,5 разі дорожче від російських труб для ХАЕС
    Опубликовано: 2017-01-27 22:01:02

    ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 17 січня уклав угоду з ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» на постачання труб з нержавіючої сталі на 2,08 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».
    Придбано два типи безшовних труб з однакової сталі 08Х18Н10Т. Труби по першим 18-ти позиціям зі списку (див. таблицю нижче) виготовлені по ГОСТ 9940-81, вони не призначені для використання на системах, важливих для безпеки АЕС (що впливають на роботу АЕС). Відтак їх клас безпеки – 4 та не класифікується. Решта труб зі списку виготовлені по ТУ14-3-197-2006 і вони призначені для використання на системах, важливих для безпеки АЕС (СВБ), їх клас безпеки – 2 і 3. Для них передбачені набагато жорсткіші вимоги (див. примітку у кінці тексту), відтак ціни на них більші від труб з першої частини списку, і відкритого ринку на них фактично не існує.
    Разом з тим, труби з меншими вимогами інші замовники з системі «Енергоатому» купують значно дешевше.
    Наприклад, Рівненська АЕС у лютому 2016 року придбала у ТОВ «Легіон трейд» безшовні труби «Первоурольского новотрубного завода»  ГОСТ 9940-81 розміром 57х4 по 174 грн. за кілограм з урахуванням ПДВ. А Запорізька ЗАЕС придбала труби від «Оскару» по 442 грн./кг також з урахуванням ПДВ (нижче скріншоти з обох угод, де ціни вказано ще без ПДВ).Ще дешевше від російських коштують китайські безшовні труби зі сталі 12Х18Н10Т такого ж ГОСТу. Хмельницька АЕС у вересні 2016 року придбала їх у ТОВ «АТЗТ Єврометал» по 134 грн./кг з ПДВ. Однак там були більші розміри труби – 325х10.
    Засновниками ТОВ «ВО «Оскар» є ТОВ «Аверс – А» і ТОВ «Компанія з управління активами «Альтус ассетс актівітіс». Кінцевими бенефіціарами вказано мешканців Дніпра Євгена Крамара і Юрія Чавичалова.
    На сайті «Оскару» вказано, що фірма створена на базі цеху колишнього «Нікопольського Южно-Трубного Заводу» та ДП «Науково-дослідницький та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я. Ю. Осади».
    За даними «Forbes.UA», введення «Нікопольського трубного заводу»  із державної власності розпочалось у 2006 році, коли підконтрольне дніпропетровському бізнесмену Вадиму Єрмолаєву ТОВ «Оскар» розпочало постачати заводу труби за ціною, завищеною у вісім разів. Відтак держзавод накопичив борги і у 2012 році Київський госпсуд прийняв рішення позбавити «Нікопольський трубний завод» його власності. Рішення прийняла суддя Марія Любченко, яку за кілька місяців до цього Указом президента перевели з Донецька в Київ. Заступником Київського госпсуду тоді вже працювала Вікторія Джарти, донька покійного «регіонала» Василя Джарти. У свою чергу чоловік Вікторії – Валерій Омельченко – працював директором австрійської фірми «Wellmind». Ця фірма напередодні рішення госпсуду отримала частку у фірмі «Оскар» на користь якої і перейшло майно державного заводу.

    nashigroshi.org



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.