• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Укрзалізниця» зриває вантажоперевезення
    Опубликовано: 2017-01-05 16:11:18

    Вантажовідправники основних сегментів української економіки констатують, що ситуація у сфері перевезень вантажів залізничним транспортом близька до колапсу і загрожує економічній безпеці держави в цілому. Залізничники обіцяють нормалізувати стан справ протягом 3-10 місяців.

     «Укрзалізниця» зриває вантажоперевезення
    7 грудня Комітет Верховної Ради України з питань транспорту під час чергового засідання заслухав звіт керівництва ПАТ «Укрзалізниця» про безпрецедентну ситуацію, що склалась у сфері перевезень основних видів вантажів, і доручив йому нормалізувати її протягом найближчих трьох місяців, інформують Економічні Відомості.

    «Як констатував голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун, цього року менеджмент залізничного монополіста зіткнувся з низкою накопичуваних проблем, для вирішення яких також потрібний час. Комітет узяв до відома оприлюднену інформацію та дійшов висновку, що було б доцільно надати керівництву «Укрзалізниці» тримісячний термін для вжиття першочергових заходів і знову заслухати його на початку березня», – уточнив голова Комітету ВР з питань транспорту Ярослав Дубневич. Він висловив надію, що вже після новорічних свят ситуація в галузі помітно поліпшиться.

    Критична ситуація

    Нагадаємо, 5 жовтня голови великих галузевих асоціацій, а також об’єднань промислових та аграрних підприємств надіслали прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, голові парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктору Галасюку, а також Дубневичу та Балчуну лист про безпрецедентну ситуацію, що склалась у сфері перевезень вантажів залізничним транспортом.

    Серед авторів листа – керівники об’єднань, що представляють основні сегменти реального сектора економіки країни: голова Федерації металургів Сергій Біленький і президент ВГО «Укрметалургпром» Олександр Каленков, виконавчий директор Асоціації виробників феросплавів «УкрФА» Сергій Кудрявцев, президент «Союзу хіміків України» Олексій Голубов, виконавчий директор асоціації «Укрцемент» Роман Скільський і президент «Української зернової асоціації» Володимир Клименко.

    Автори листа виступили з різкою критикою на адресу менеджменту «Укрзалізниці» щодо зриву процесу перевезення вантажів, зумовленого катастрофічним браком вагонів, тепловозів та електровозів, а також дизельного палива, і закликали представників влади невідкладно вжити заходів для нормалізації стану справ.

    Як нагадують автори документа, в Україні протягом усієї її історії як незалежної держави був хронічний дефіцит піввагонів, який на сьогодні становить 5 тис. одиниць, а враховуючи, що в експлуатації операторів перебуває 8 тис. напіввагонів, які належать РФ, він досягає 13 тис. одиниць. Водночас, за їхніми даними, на цей час у мережі залізниць країни з тих чи інших причин майже 11 тис. напіввагонів просто простоюють.

    Крім того, попри регулярні та значні підвищення тарифів на вантажні перевезення, «Укрзалізниця» разом з тим, що вона майже не поповнює вагонопарк, також не оновлює парк тепло- й електровозів. Згідно з їхніми даними, на сьогодні в Україні середній термін експлуатації тепловозів становить 33 роки, електровозів – 42 роки. Тому вони потребують постійного ремонту, який працівники залізничного монополіста майже не виконують. Це призвело до того, що, наприклад, на Львівській та Одеській залізницях із 283 наявних тепловозів у роботі залишаються лише 85, а з 393 електровозів – 186.

    Ще однією проблемою є хронічний дефіцит дизпалива. Незважаючи на те, що 31 серпня керівництво залізничного монополіста підписало меморандум з нафтотрейдерами про обсяг і графік його постачання, протягом осені ситуація лише погіршилася.

    «Ситуація, що склалася, ставить під загрозу подальшу роботу всіх без винятку вантажовласників, які не мають економічно обґрунтованої альтернативи залізничним перевезенням. Через простої вантажів підприємства змушені скорочувати обсяги виробництва, що призводить до зривів у виконанні контрактів зі споживачами продукції, істотного погіршення фінансових результатів господарської діяльності, а також скорочення податкових і валютних надходжень», – роблять висновок автори листа.

    «Ситуація на залізницях близька до транспортного колапсу і загрожує економічній безпеці держави в цілому. Так, з кінця серпня цього року загальний обсяг перевезень вантажів підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК) зменшився на 10%. Це призвело до скорочення обсягів виробництва сталі мінімум на 200 тис. тонн на місяць, а це, у свою чергу, до зменшення валютних надходжень у країну на $70 млн щомісяця», – уточнюють представники ГМК.

    «Невиконання «Укрзалізницею» планів з перевезень мінеральних добрив, цементу та сировини призвело до того, що два заводи «Дікергофф Цемент Україна» були змушені просто припинити роботу», – наголошують представники Асоціації «Укрцемент».

    Два дні по тому, 7 жовтня, голова Федерації роботодавців транспорту України (ФРТУ) Орест Климпуш також надіслав прем’єр-міністру, міністру інфраструктури, головам комітетів ВР з питань промполітики та з питань транспорту, а також пану Балчуну лист з викладенням системних проблем, що накопичилися в діяльності «Укрзалізниці». Автор документа констатував, що прогресуюче старіння основних фондів, зокрема рухомого складу, досягло критичної точки, і наголосив на необхідності модернізації всієї інфраструктури залізниць.

    Також він зазначив, що на сьогодні економічно обґрунтованих механізмів управління вантажними перевезеннями в країні немає, а рівень технології організації процесу перевезень перебуває в стані занепаду. На його думку, повільні темпи процесів модернізації інфраструктури, вдосконалення транспортних технологій, зокрема логістичних, зумовлені насамперед недосконалістю нормативно-правової бази в цій галузі, а також недостатньою підтримкою діяльності залізничного монополіста з боку держави.

    Пропозиції вантажовідправників

    У тому самому листі від 5 жовтня голови великих галузевих асоціацій та об’єднань сформулювали свої пропозиції щодо нормалізації ситуації, що склалась у сфері перевезень вантажів залізничним транспортом. На їхню думку, потрібно перш за все розробити та впровадити механізм рівноправного доступу всіх вантажовідправників до експлуатації вагонів «Укрзалізниці», а також впровадити практику справедливого і прозорого щомісячного розподілу напіввагонів між їхніми споживачами.

    Аналогічним, як вони вважають, має бути доступ до користування послугами вагоноремонтних та локомотиворемонтних потужностей монополіста для ремонту тягового складу незалежно від форми власності.

    Поряд із цим, на їхню думку, було б доцільно розглянути можливість використання рухомого складу залізниць операторів інших країн. Зокрема, вони пропонують провести переговори з Управлінням залізничного транспорту Білорусі щодо можливості використання в Україні до 3 тис. напіввагонів їхніх місцевих власників. Крім того, треба було б упровадити механізм контролю використання спеціальних вагонів (хоперів-цементовозів, зерновозів тощо) виключно за прямим призначенням для вантажовідправників, з одного боку. А також – розробити і впровадити нормативи щодо термінів доставки вантажів і механізм відповідальності за їхнє порушення для «Укрзалізниці», з іншого.

    Голова ФРТУ доповнив ці пропозиції. На його думку, «Укрзалізниця» має в найкоротші терміни перейти до системи електронних накладних під час здійснення вантажних перевезень, що значно спростить процедуру їхнього оформлення і зробить документообіг ефективнішим. Він вважає, що ефект нестачі дизпалива можна було б пом’якшити через розроблення та впровадження механізму акумулювання його певного постійного запасу, а також – через виділення додаткових коштів для цього, зокрема з акцизних і митних зборів з того самого палива, яке використовує «Укрзалізниця».

    Нарешті, автори обох документів погоджуються, що системні проблеми, накопичені в діяльності «Укрзалізниці», могли б бути вирішені тільки на основі розроблення та реалізації публічного плану модернізації, як мінімум її рухомого складу. Вони наполягають на тому, що виконання залізничним монополістом його фінансового плану та його інвестиційних програм має бути предметом регулярного публічного обговорення, яке має відбуватися не рідше ніж раз на місяць за участю роботодавців транспортної сфери, представників великих вантажовласників і відповідних галузевих об’єднань.

    Рішення влади

    Лише через місяць, 2 листопада, на черговому засіданні Кабінету міністрів заслухано звіт Войцеха Балчуна про стан справ у сфері залізничного транспорту. Голова правління «Укрзалізниці» визнав, що ситуація з перевезеннями всіх видів вантажів, як і раніше, залишається критичною, і пояснив це тим, що зараз системні проблеми, накопичені внаслідок неефективної діяльності залізничного монополіста в попередні часи, постали з максимальною гостротою.

    Зі свого боку, учасники засідання наголосили, що їхнє рішення не терпить зволікання. «Проблему перевезення вантажів треба вирішувати зараз. А потребу у вагонах, наприклад, для Чернігівської області у вересні задоволено лише на 25%, для Рівненської – на 30%, для Івано-Франківської – на 50%. Щоб уникнути дефіциту таких масштабів надалі, на наступний рік потрібно розробити план», – зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Загалом уряд був змушений просто констатувати, що «Укрзалізниця» і далі зриває плани з перевезень основних видів вантажів.

    Тим часом ще за місяць до цього під час наради в Міністерстві інфраструктури, присвяченій проблемі забезпечення залізничним монополістом безперебійних перевезень металургійних і зернових вантажів, Омелян запропонував зобов’язати менеджмент «Укрзалізниці» в режимі онлайн публікувати інформацію про наявність тягового та рухомого складу, а також палива . «Це необхідно насамперед для дотримання критерію прозорості діяльності залізничного монополіста і щоб уникнути зловживань», – наголосив міністр.

    Лише 1 грудня керівництво «Укрзалізниці» оприлюднило своє бачення нормалізації ситуації. Так, голова правління «Укрзалізниці» заявив, що компанія має намір, по-перше, забезпечити концентрацію всього парку вантажних вагонів в одних руках, а по-друге, запровадити систему їхнього автоматизованого розподілу серед клієнтів.

    Для цього «Укрзалізниця» поступово впровадить в експлуатацію автоматизовану систему «Управління пересиланням порожніх вагонів» (АС УППВ). Її тестування розпочнеться наприкінці 2016 року з автоматизованого розподілу цементовозів і критих вагонів, частка яких у загальному розмірі вагонопарку «Укрзалізниці» становить 10%. Якщо результат випробувань виявиться позитивним, далі залізничний монополіст почне автоматизовано розподіляти зерновози. У кінцевому підсумку, весь парк вантажних вагонів можуть почати розподіляти за допомогою АС УППВ лише з жовтня 2017 р. «Ця система підвищить ефективність використання парку вантажних вагонів і зробить їхній розподіл між клієнтами прозорим і справедливим», – наголосив Балчун.

    eizvestia.com



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.