• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна серед лідерів за площами сільгоспугідь, які контролюють іноземні інвестори
    Опубликовано: 2016-10-11 16:00:00

    Україна входить в першу десятку країн по площам контрольованих іноземними інвесторами сільськогосподарських земель. Про це свідчать результати аналітичного звіту міжнародної незалежної ініціативи з моніторингу землі Land Matrix Initiative, партнером якої в Східній Європі виступає Національний екологічний центр України.

    Згідно до оприлюдненого сьогодні звіту організації, загальна площа сільгоспугідь, що знаходяться під контролем іноземного капіталу, складає в Україні 2,4 мільйони гектарів при загальній площі сільськогосподарських угідь в 42,7 мільйонів гектар. Лідерами першої десятки країн, де сільськогосподарські землі контролюються іноземним капіталом, є Демократична республіка Конго, Папуа-Нова Гвінея та Російська Федерація.

    Як зазначив експерт Національного екологічного центру України Михайло Амосов, всього 7 компаній з іноземним капіталом володіють в Україні сільгоспугіддями загальною площею земель понад 2 мільйони гектарів. Лише одна з американських корпорацій NCH Capital контролює сьогодні земельні угіддя загальною площею понад 400 тисяч гектарів.

    “Ми припускаємо, що акціонерний капітал частини компаній є виведеним капіталом українських компаній. Проте, як у випадку капіталу українського походження, так і питомо іноземного капіталу надзвичайно актуальним є питання прозорості – які способи, методи, шляхи використовувались, щоб зосередити в своїх руках гігантські площі надзвичайно родючих земель», – зазначив Михайло Амосов.

    Загалом, згідно до звіту Land Matrix, починаючи з 2000 року, 26,7 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель всього світу перейшло під контроль іноземних інвесторів. Це означає, що інвестори володіють приблизно 2 відсотками орних земель в усьому світі, що за площею приблизно дорівнює загальній території Великобританії і Словенії взятих разом.

    Land Matrix (landmatrix.org) є глобальною і незалежною ініціативою, яка збирає дані про придбання земель в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Її мета полягає в тому, щоб сприяти підвищенню прозорості та відповідальності у прийнятті рішень щодо земель та інвестицій. Ініціатива координується мережею міжнародних науково-дослідних установ і організацій.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.