• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Як санкції РФ позначаться на українській солі
    Опубликовано: 2016-09-15 12:00:00

    З 1 листопада 2016 року сіль буде внесена в перелік продуктів, заборонених до ввезення в РФ з країн, які ввели санкції проти Росії. До цих країн належить і Україна. Це вже друге обмеження на поставку української солі за останні два роки. Як з'ясувала компанія Alliance Capital Management, до обмежень значну частину солі в Росію поставляли  компанії, які потрапили під санкції: "Артемсіль" - 23,9%, "Слов'янська сіль" - 2,3%, "Мозирсіль" - 29,1%, "Белкалій" - 0, 5%.

    Український лідер солевидобутку "Артемсоль" на російський ринок до введення санкцій у 2015 році поставляв понад 55% продукції, що випускається. За два місяці (січень-лютий) 2015 року виробництво солі підприємством скоротилося  майже на третину, в липні 2015 року підприємство перейшло на скорочений чотиригодинний робочий день.

    На внутрішньому ринку найбільший український виробник залишає 35% від всього обсягу випущеної продукції: 15% - це харчова сіль і 20% - технічна. Решта продукції відправляється на експорт.

    У Alliance Capital Management повідомили, що при проектній потужності підприємства 7,4 млн тонн на рік, випуск продукції в 2015 році склав всього 2 млн тонн, з яких 1,4 млн. тонн було відправлено на експорт (98,7% від загального обсягу українського експорту харчової і технічної солі, в натуральному вираженні).

    "Швидко переорієнтуватися з російського ринку харчової солі на ринки ЄС виявилося практично нездійсненним завданням, оскільки європейські споживачі не вживають в їжу кам'яну сіль, та ще й при наявності сірих вкраплень природного походження (ангідридів) - вони вважають за краще білосніжну, випарену (вакуумно-виварну) сіль класу Екстра. Застаріле обладнання підприємства не здатне випускати такий продукт", - уточнюється в дослідженні.

    З 10 травня 2016 року Росспоживнагляд дозволив Артемсолі завозити на російський ринок до 170 тис. тонн солі, але в режимі "одного вікна", через єдиний митний термінал. Після повернення "Артемсіль" змогла повернути собі лише 13,5% російського ринку. Основний обсяг поставок компанії припав на липень.

    Незважаючи на повернення російського ринку збуту, в компанії прийшло розуміння що будувати плани, орієнтуючись тільки на цей ринок вже не можна, оскільки його можна втратити в один момент. Керівництвом підприємства продовжилися робитися конкретні кроки для диверсифікації, завоювання європейського ринку. У поточному році "Артемсіль" відкриє власні логістичні центри в Румунії і Болгарії, недалеко від портів Дунаю, що дасть можливість забезпечити зручну і швидку доставку продукції для європейських споживачів.

    Крім того, наявність представництва на території ЄС дає можливість "Артемсолі" брати участь в європейських тендерах із закупівлі солі. До кінця поточного року на підприємстві закінчать реалізацію проекту модернізації виробництва на ділянці з помелу, переробці і навантаження солі, і ділянку брикетування. Інвестиції в модернізацію складуть $ 3 млн.

    Основними постачальниками імпортного харчової солі в 2015 році на ринок РФ стали Білорусь (243 тис. тонн), Казахстан (104,2 тис. тонн), Україна (23,3 тис. тонн), Туреччина (16 тис. тонн) і Китай (2,3 тис. тонн).

    Український ринок

    Обсяг українського виробництва солі (в тому числі технічної) в першому півріччі 2016 року склав 646 449 тонн. Обсяг виробництва харчової солі склав 240 649 тонн.

    У нашій країні, крім "Артемсолі", працює ще 7 невеликих соледобувних підприємств:

    "Русол-Україна" (Райгородок, Донецька обл.): дохід компанії в 2015 р. склав $ 4,7 млн, чистий прибуток - $ 1,8 млн

    Фірма "Мінерал" (Полтава): дохід $ 0,6 млн., чистий прибуток $ 0,12 млн

    "Дрогобицький солеварний завод" (Дрогобич, Львівська обл.): дохід $ 0,13 млн., чистий прибуток $ 0,008 млн

    "Чумак ЛТД" (Радехів, Львівська обл.)

    "Геройське дослідно-промислове підприємство" (Геройське, Херсонська обл.)

    "Слов'янська соледобувна компанія" (Слов'янськ, Донецька обл.)

    "Агропроминвест" (Гола Пристань, Херсонська обл.)

    Лідер галузі "Артемсіль" закінчив 2015 рік з чистим прибутком $ 4,6 млн.

    Основним зовнішнім ринком збуту української харчової солі в першому півріччі поточного року стала Румунія. Її частка склала 21,9% від загального обсягу експорту, в натуральному вираженні. На другому місці Білорусь з питомою вагою 14,2%, а на третьому - Молдова (11,7%).

    Росія займає на поточний момент лише десяте місце і всього 1,8% в структурі сольового імпорту. Хоча в минулому році їй належало 17,8%, а в позаминулому році 71,5% - експорту харчової солі.

    "Найбільш помітний ріст поставок в першому півріччі зафіксовано в Вірменію з 1580,1 тонн у 2015 році до 3445,5 тонн в першому півріччі 2016 року і Угорщину - з 2406,1 до 2923,9 тонн", - повідомили в Alliance Capital Management.

    З'явилися в 2016 році і нові ринки збуту: невеликі партії харчової солі почали поставляти в Киргизстан (67,8 тонн) і Словаччину (65,7 тонн). Практично весь експорт харчової солі в першому півріччі 2016 р забезпечили три компанії:
    Артемсіль (Соледар, Донецька обл.) - 86,5%, Руссоло-Україна (Райгородок, Донецька обл.) - 8,4%, торгова компанія СоЕкспо (Полтава) - 4,4%.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.