• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Голос громади Києва» пропонує створити Фонд для виплат компенсацій інвесторам «Еліта-Центр»
    Опубликовано: 2006-02-17 10:17:00

    Лідер суспільного об'єднання «Голос громади Києва», депутат Київради Віктор Іванченко вважає за необхідне створити фонд для того, щоб виплатити компенсації обманутим інвесторам «Еліта-Центр». На його думку, кошти для цього фонду повинні надати інвестиційно-будівельні компанії Києва.

    «Саме забудовники зацікавлені в тому, щоб первинний ринок житла в Києві залишався стабільним. Безумовно, це не може бути компенсація з міського і державного бюджетів, це не можливо ні з юридичної, ні з моральних точок зору. Компенсація не може здійснюватися за рахунок простих платників податків»,— переконаний В. Іванченко.

    Депутат також вважає, що не можна вирішувати проблеми обманутих інвесторів за рахунок продажу на аукціонах земельних ділянок, що були виділені «Еліта-Центр».

    «Наша громадська організація підтримує ініціативні групи киян, що протестують проти будівництва на ряді земельних ділянок, виділених для „Еліта-Центр“, тому що вони є придомовими територіями в районах існуючої забудови»,— сказав В. Іванченко.

    У зв'язку з цим він відзначив, що наступним проблемним об'єктом для інвесторів, що вклали гроші в будівництво житла, може стати будівництво в районі Соломенського парку. Як повідомив лідер «Голосу громади Києва», мешканці прилеглих до парку районів виступають категорично проти будівництва житлових будинків на території зони відпочинку. При цьому, які ж саме будівельні компанії ведуть роботи на території Соломенського парку В. Іванченко не повідомив.

    Крім того, В. Іванченко вважає, що виникненню конфлікту навколо «Еліта Центр» багато в чому посприяла непрозора система виділення земельних ділянок у Києві. За його словами, у Києві не існує системи самоврядування, а реалізована одна з найгірших моделей керування, що є близькою до диктатури.

    Тут він має на увазі те, що всі три галузі влади сконцентровані в руках однієї людини — голови міста Олександра Омельченко.

    На сьогоднішній день О. Омельченко є не тільки лідером КМДА, але й людиною, яка впливає і на судову владу також, забезпечуючи житлоплощею суддів і прокурорів.

    «Голова міста О. Омельченко має абсолютну владу в місті Києві й отже він несе абсолютну відповідальність за усе, що тут відбувається»,— стверджує він.

    За його даними авантюрна політика міської влади рано чи пізно призвела б до системної кризи земельних відносин в місті, і скандал навколо «Еліта Центр» – лише перша ластівка. Для багатьох депутатів Київради депутатський мандат слугує відмичкою, яка відкриває доступ до збагачення за рахунок киян, стверджує він. Так, будівельним компаніям, контрольованим депутатом міської ради Левом Парцхаладзе протягом 2003-2005 років було відведено більше ста земельних ділянок. При здійсненні продажу на альтернативному біржовому майданчику Лондонської біржі вартість цієї компанії, основними активами якої

    є земля в центрі міста, була оцінена у 400 млн. доларів (2 млрд. грн.).

    Водночас, з 2001 року при здійсненні відчуження землі в місті, міський бюджет отримав лише 747 мільйонів гривень, а це тисячі земельних ділянок, лише частина яких належить і компаніям депутату Парцхаладзе.

    Відведення землі в Києві не можливе без участі таких посадових осіб як Омельченко, Андрій Миргородський, Валерій Борісов, і ще багато міських чиновників.

    Таким чином, ситуація яка виникла навколо афери, пов’язаної з неіснуючим холдингом «Еліта Центр» є логічним наслідком мародерської політики міської влади щодо київської землі. Її особливістю є те, що шахраї з «Еліта Центр» вирішили ошукати не лише простих кредиторів будівництва, а й міську владу, перш за все в особі О. Омельченка.

    Домовляючись зі владою про перспективи «плідної неформальної співпраці через суттєву матеріальну допомогу», вони її банально кинули, накивавши п’ятами разом із грішми.

    За словами Іванчика, замилюючи очі простим громадянам, міська влада створює якість спеціальні комісії, куди входять чиновники і депутати, безпосередньо відповідальні за земельні проблеми в Києві. Та ці комісії і спеціальні робочі групи насправді не пропонують реальних шляхів допомоги постраждалим кредиторам. Натомість звучить переляканий лемент міських посадовців «не політизувати це питання».

    Він переконаний, що для уникнення подібних афер надалі необхідно зруйнувати інформаційну блокаду, яка стосується усіх рішень містобудівної ради і провести повну інвентаризацію усіх проектів, на які було за останній час було видано дозволи на будівництво.

    Він зазначив, що до моменту завершення розслідування Президенту України необхідно відсторонити керівників КМДА від виконання своїх обов’язків, для того щоб розслідування були коректні.

    Як зазначає Іванчик, «гнила система» київської влади, яка як ніхто винна у цій проблемі, надалі може призвести до ще більшого масиву проблем у сфері землевикористання.

    Довідка ElcomartNews. Нагадаємо, що Подільським районним управлінням ГУМВД України в м. Києві 7 лютого порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Встановлено, що ТОВ «НИЦ Прогрес», ЗАТ «Будівельно-інжинірингова компанія „БІК“», ТОВ «Марс-1», ТОВ «АФБ», ТОВ «Фінансово-будівельна компанія „Еліта-Центр“», ТОВ «БМУ Хімбуд», ТОВ «Еліта-Будінвест» уклали договори з громадянами про пайову участь у будівництві житла, однак ніякого будівництва не проводили. Названі компанії позиціонували себе як група компаній «Еліта-Центр». Досудовим слідством встановлені факти подвійного, а також потрійного оформлення договорів пайової участі в будівництві тих самих квартир. Сума нанесених збитків оцінюється більш ніж у 400 млн. грн., кількість потерпілих — понад 1,5 тис. чоловік. Керівники компаній знаходяться в розшуку.

    Наталия Погосова,

    корреспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)







    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.