• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Метінвест» провокує владу закриттям заводів через важкі проблеми – експерт
    Опубликовано: 2015-05-27 12:00:00

    Гендиректор «Метінвесту» Риженков заявив про те, що три промислові гіганти країни можуть закритися через невідшкодування ПДВ. Експерт впевнені, що на подібний шантаж влади керівництво заводів пішло через важке економічне становище в галузі.

    Над трьома металургійними «китами» Україна нависла загроза повної зупинки виробництва. Мова йде про Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, Єнакіївський металургійний завод і металургійний комбінат «Запоріжсталь».

    Гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков пояснив, що причина можливої ​​зупинки – відключення підприємств від системи автоматичного відшкодування податку на додану вартість. На даний момент заборгованість держави з ПДВ перед заводами перевищує 3,5 млрд грн.

    Відзначимо, що міжнародна гірничо-металургійна група «Метінвест», в яку входять вищеназвані заводи, в 2014 році зменшила чистий прибуток в 2,5 рази.

    Чи справді через невідшкодування ПДВ можуть закритися найбільші підприємства в країні, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів директор громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

    Всі три заводи раніше не були проблемними. Що змінилося тепер?

    – Для того, щоб напевно все знати і відповідати, ми маємо з вами володіти інформацією про причини призупинення відшкодування, про можливі порушення при формуванні сум ПДВ, які підприємства хочуть відшкодувати. Закон передбачає автоматичне відшкодування ПДВ підприємствам за певними критеріями. Всі три підприємства працюють на експорт, це металургійні гіганти, і вони під такі критерії не потрапляють. Законодавство передбачає, що якщо камеральною перевіркою при формуванні сум ПДВ будуть встановлені порушення, це може спричинити за собою припинення відшкодування ПДВ. Це якщо говорити про правове поле. Можливо, зараз казначейство фізично не може заплатити. Хоча уряд заявляє, що на казначейському рахунку сьогодні нереальні гроші – більше 60 млрд грн, такого ніколи не було в залишку.


    Чи можуть зупинити ці заводи?

    – Якщо ви пам'ятаєте, «Метінвест» взагалі заявив про дефолт. Це говорить про те, що фінансовий стан підприємства нехороший. І будь-які гроші, які підприємство вважає своїми і якими може розпоряджатися, для нього вкрай необхідні. Я думаю, з цього виходить риторика про те, що підприємства припиняють свою діяльність. Технічно призупинити діяльність меткомбінатів дуже складно і навряд чи можливо. Це більше схоже якщо не на шантаж, то на провокаційну риторику, хоча підприємства в даному випадку можна зрозуміти.

    newsradio.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.