• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Газ без політики настільки, наскільки це можливо…
    Опубликовано: 2005-09-12 09:17:00
    Напередодні Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України відбулася зустріч експертів газового ринку щодо стабілізації газової кризи в країні.
    За словами Президента Асоціації «Газові трейдери України» Романа Сторожева, на сьогодні вони зіткнулися не тільки з нерозв’язаними проблемами газового сектору а й з гострими проявами урядової кризи в країні.
     
     „Як представники бізнесових кіл ми безумовно стурбовані ситуацією, яка склалася в країні, адже будь-які зміни в найвищих ешелонах влади моментально відображаються на економічних показниках держави створюючи ризики в бізнесі. Розкол у вищих колах влади, на нашу думку, може тільки посилити і без того значну кількість невирішених проблем газового сектору. А їх сьогодні вистачає”, - стверджує Р.Сторожев.
     
    Головними проблемами у газовому секторі України на сьогодні є по –перше - наявність державної монополії в країні. „В державі, в якій ціноутворення на всі товари та послуги регулюється законами ринку, газова галузь залишається неринковою та регульованою” ,- зазначає Р.Сторожев. Цей факт, на його думку, перешкоджає роботі іноземних газотрейдерів в Україні та обмежує поле діяльності вітчизняних продавців газу.
    По - друге, дуже важкі умови для українського газовидобутку. Наявність в країні нормативно-закріпленого перехресного субсидування, а відтак недостатня рентабельність підприємств газового комплексу, робить галузь інвестиційно непривабливою.
    Таким чином, говорити про суттєве підвищення обсягів видобутку газу в Україні сьогодні не доводиться.
     
    Між тим, на думку експертів, Україна на сьогодні могла б щорічно видобувати понад 30 млрд. кубометрів газу забезпечуючи власні потреби більш ніж на третину.
    Розуміючи необхідність структурних перетворень в газовому секторі держави, Асоціація «Газові трейдери України» наполегливо продовжує виступати за створення конкурентного ринку природного газу в Україні. Йдеться про демонополізацію газового ринку, доступу незалежних газотрейдерів до закордонних постачальників газу, впровадження енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії. В планах Асоціації також створення газової біржі та вільне ціноутворення, збільшення інвестицій у вітчизняний розвиток і газовидобуток, нарощування транзитних потужностей України, а також диверсифікація джерел енергоносіїв.
     
    „Я хотів би підкреслити, що затягування з розв’язанням цих питань на державному рівні щороку буде створювати загрозу енергетичній безпеці держави. Власне сьогодні ми є свідками подібної ситуації. Існуючи газові проблеми на сьогодні - це прямий наслідок повної монополізації держави газового сектору. Це саме той випадок, коли державна монополія зробила Україну більш залежною від міжнародної політичної кон’юнктури”, - повідомив президент Асоціації.
     
    За словами Р. Сторожева, політичний аспект зіграв свою роль. Ситуація, що склалася між двома давніми стратегічними партнерами є більш політично спровокованою, ніж економічно обґрунтованою. Від цього протистояння не виграє ніхто. Для України перш за все - це удар по металургії, хімії та енергетиці. Для Росії - це перегляд транспортних тарифів у бік небажаного збільшення. Саме тому Асоціація «Газові трейдери України» так наполегливо виступає за демонополізацію і деполітизацію газового бізнесу. Гаслом Асоціації є „Газ без політики настільки, наскільки це можливо”.
     
    Спеціалісти пропонують перенести розв’язання проблем у виняткову площину бізнес інтересів.
    „Наприклад, замість політичних перепалок нас, як бізнесменів, цікавлять конкретні механізми розвитку газового ринку. Наприклад, біржовий або аукціонний продаж газу. Як показує європейський досвід цей механізм заснований на принципах вільного ринку дозволяє встановлювати оптимальний баланс між попитом та пропозицією на природний газ. В Росії, як відомо, „Газпром” запропонував провести експеримент з біржових торгів газом вже в першій половині 2006 року та використовувати біржові технології для визначення цін на природний газ для промислових споживачів”, - повідомив Сторожев.
     
    Наприкінці вересня представники Асоціації «Газові трейдери України» мають намір провести у Москві робочу зустріч з представниками Російського газового об’єднання, члени якого видобувають понад 95% всього російського газу.
    Планується також зустріч з представниками міжрегіональної біржі нафтогазового комплексу Російської Федерації. Роман Сторожев переконаний, що тільки максимальне широке і відверте обговорення найбільш актуальних проблем газової сфери дозволить знайти оптимальний варіант стабілізації енергетичного комплексу української економіки.
     
    Інформаційна довідка: Асоціація „Газові трейдери України” створена наприкінці 2003 року. До її складу входять: ТОВ „Газтрейд ЛТД”, ТОВ „Український газовий союз”, ТОВ „Євротрансакції”, ТОВ „Енерготорг”, ТОВ „Агроенергосоюз”, АТ „ЛК „Сприяння”, ТОВ „Дон-колорит”, ЗАТ „Укрнадра-ресурси”, АТЗТ „Миронівський хлібпродукт”, ВАТ „Укрзакордонгеологія”, ТОВ „Промгаз України”, ТОВ „Техноцентр”, ВАТ „УЦЕБОП нафтогаз”, ТОВ „Веста”, ПП. „Епіцентр”, ТОВ „Багатогалузевий концерн „Співдружність”,
    ТОВ „Укренерго”, ТОВ „Енергогазмаш”, ТОВ „АлМар”, ТОВ „Політ рейд”, ЗАТ „Харьківгаззбут”, ТОВ „Март-2005”, ТОВ „Юг-Газ”.
     
     
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)
     


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.