• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Повернення тіньових схем на газовому ринку – неприпустиме. Заява Республіканської партії України
    Опубликовано: 2005-08-18 12:20:00

    Політрада Республіканської партії України занепокоєна спробами прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко дестабілізувати ситуацію на газовому ринку держави. Під безпосереднім керівництвом прем’єр-міністра знищується вся система взаємовідносин України з іноземними постачальниками газу, яка останні п’ять років забезпечувала Україну найдешевшим газом у СНД.

    За досить нетривалий час перебування на посадах нинішнього складу уряду змарновано проект україно-російського газотранспортного Консорціуму, який мав щорічно приносити Україні понад 250 мільйонів доларів прибутку. Відбувся повний перехід на грошові розрахунки за газ з Туркменістаном, внаслідок чого національна економіка втратила ринок збуту обсягом 500 млн. дол. на рік.

    Надмірне податкове навантаження гаранта енергобезпеки України – НАК „Нафтогаз” веде до підриву фінансової стабільності Компанії, згортання програм з власного видобутку газу і – в кінцевому підсумку – до нездатності „Нафтогазу” самостійно виконувати функції з забезпечення споживачів природним газом без посередників. З початку року борг за природний газ перед Туркменією вже досяг 400 млн. дол..

    Намагання Юлії Тимошенко у будь-який спосіб усунути з посади нинішнє керівництво „Нафтогазу України”, замінивши його на лояльних по прем”єра осіб, має на меті подальше послаблення стратегічної компанії та передачу частини її функцій у приватні руки.

    Мова йде про підготовку до повернення старих тіньових схем, що панували на українському газовому ринку впродовж 90-х років, коли його провідним оператором була корпорація Єдині Енергетичні Системи України (ЄЕСУ).

    За останні тижні прем’єр-міністр створила у газовій галузі двовладдя. На засадах особистої лояльності до Юлії Тимошенко сформовано консультативну групу, яка має провести стратегічно важливі для України переговори у газовій галузі, проте не має на це відповідних повноважень. Підсумки цих переговорів здатні на десятиріччя визначити рівень соціально-економічного розвитку нашої держави.

    Політрада Республіканської партії України вважає, що нескоординовані дії високо посадовців різного рівня загрожують стратегічним інтересам Держави та її енергетичній безпеці.

    Гострота конфлікту між конкуруючими групами високопосадовців створює нездорову та вкрай несприятливу для України атмосферу переговорів. Граючи на внутрішній конкуренції представників України, інша сторона отримує можливість маневру між ними. 

    В цих обставинах Республіканська партія закликає до невідкладного втручання у ситуацію на газовому ринку Президента України з метою терміново визначити єдиний центр розробки та впровадження енергетичної стратегії України в газовій сфері.



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.