• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Найстаршу в Литві липу збираються клонувати
    Опубликовано: 2005-06-29 14:17:05
    У Вільнюсі буде клонована найстаріша в Литві і одна з найдавніших в Європі лип, яка росте на території вільнюської лікарні Сапегос. "У Литві ніколи не клонувалися дерева-довгожителі. Клонувати дерево - означає здійснити його розмноження вегетативним чином, із збереженням його генотипу і створенням можливості спостерігати його вегетативних нащадків до глибокої старості", - повідомив представник лікарні.

    Для вегетативного розмноження цієї приблизно 300-річної липи будуе використана її поросль, що виросла біля самого стовбура над корінням. Якщо укорінених відростків буде небагато, то їх планується, в першу чергу, подарувати президенту Литви, резервату в Кярнаве, заповіднику Тракайського замку, одній з дендрологічних установ.

    Якщо відростків буде трохи більше ніж потрібно, ще шість лип планується посадити на честь всіх шести президентів Литви навколо Палацу правителів, залишивши місце для майбутніх дерев. Якщо ж саджанців опиниться багато, то по одній липі одержать в подарунок глави всіх країн ЄС, яких попросять посадити їх в історичних місцях. Акт дарування повинен підписати президент.

    У всіх випадках здійснюватиметься моніторинг всіх нащадків цієї старої липи за єдиною програмою. В рамках даної програми планується запросити фахівців з тим, щоб вони уточнили вік липи з лікарні Сапегос, а також з'ясували, чи є в Європі аналогічні старі липи.

    Источник derevo.info

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.